Οι περισσότερες γυναίκες σήμερα έχουν δουλειά στο γραφείο, δουλειά στο σπίτι, γυμναστήριο, φίλες που πρέπει να δουν, πιθανόν μία σχέση, οικογένεια με γονείς και αδέρφια που όλο και κάτι θέλουν και ανάγκη για ξεκούραση. Μπορεί να μην κάνουν τη δουλειά που ονειρεύτηκαν αλλά κάνουν αποταμίευση, είναι οικονομικά ανεξάρτητες και αυτόνομες. 

Η Βασιλική είναι τραπεζική υπάλληλος. Ξυπνάει κάθε μέρα στις 7 παρά τέταρτο, κάνει δεκαπέντε λεπτά διαλογισμό, φτιάχνει καφέ -που έχει σχεδόν έτοιμο από το προηγούμενο βράδυ, απλά πατάει το κουμπί-. Κάνει ντούς, ντύνεται και στις 7 και μισή είναι στο γραφείο της. Κάθε μέρα, Δευτέρα με Παρασκευή. Δεν είναι η δουλειά που ονειρεύεται, θέλει να γίνει φωτογράφος. Τρεις από τις πέντε καθημερινές μέρες παίρνει μαζί της και ένα σακίδιο με φόρμες και αθλητικά παπούτσια για να πάει απευθείας στο γυμναστήριο. Τις μέρες που δεν πάει γυμναστήριο γυρίζει στο σπίτι, τρώει κάτι ελαφρύ και την παίρνει ο ύπνος για λίγη ώρα στον καναπέ μαζί με ένα βιβλίο.

Μέχρι εδώ η ζωή της Βασιλικής μοιάζει απλή, εύκολη και συνηθισμένη. Τα απογεύματα αλλά και τα σαββατοκύριακα η Βασιλική τα μοιράζει ανάμεσα σε διάβασμα για το μεταπτυχιακό της, εθελοντισμό σε μία ΜΚΟ για παιδιά, σεμινάρια για φωτογραφία, πολλά σεμινάρια για φωτογραφία, μαθήματα κεραμικής και μαθήματα ισπανικών. Κάθε Παρασκευή μετά τη δουλειά συναντάει τις δύο πιο παλιές της φίλες, μία συνήθεια που μετράει τα τελευταία πέντε χρόνια και τους αναλύει πως μία μέρα θα γίνει διάσημη φωτογράφος. Τα σαββατοκύριακα περνάει από το πατρικό της για να παίξει μία παρτίδα σκάκι με τον αδερφό της ή λύνει σταυρόλεξα με τον μπαμπά της και τρώνε όλοι μαζί. Όλα αυτά με την ίδια τακτικότητα και συνέπεια τα τελευταία 2-3 χρόνια. 

Δεν ξυπνάς κάθε Δευτέρα με την ίδια διάθεση

Το περασμένο ξημέρωμα Κυριακής προς Δευτέρα η Βασιλική είδε ένα πολύ περίεργο όνειρο. Σύμφωνα με το όνειρο ξύπνησε το επόμενο πρωινό και δεν πήγε στην κουζίνα. Πήγε στην αποθήκη. Πήρε μία βαλίτσα, την γέμισε με τα απαραίτητα και μετά ξεκίνησε για το αεροδρόμιο. Έτσι, χωρίς να πάρει να ειδοποιήσει στη δουλειά της, βρέθηκε μπροστά από τον πίνακα αναχωρήσεων, έτοιμη να αγοράσει ένα εισιτήριο με ανοιχτή την ημερομηνία επιστροφής. Είδε τον εαυτό της να περνάει τη φυσούνα του αεροπλάνου με πλατύ χαμόγελο και μετά σύννεφα. Πολλά σύννεφα. Μέχρι που ένιωσε ένα άγγιγμα. Η αεροσυνοδός την ακούμπησε απλά στο μπράτσο για να ξυπνήσει. Σε λίγο έφταναν στη Βαρκελώνη. Μέχρι που ξημέρωσε.

Εκείνο το πρωί, μετά το όνειρο η Βασιλική ξύπνησε μία ώρα πριν το καθιερωμένο -και βάρβαρο- 7 παρά τέταρτο. Πήγε μέχρι την κουζίνα και έβαλε τον καφέ να ετοιμάζεται. Άνοιξε το παντζούρι και χάζεψε την ησυχία της γειτονιάς. Άνοιξε το ημερολόγιο της. Αυτή η Δευτέρα έμοιαζε ασφυκτικά γεμάτη σε υποχρεώσεις. Έχει σημειώσει: “Λήγει το συμβόλαιό μου στην Cosmote” με highlighter  και δίπλα “My cosmote – App“. Μέχρι να πιει τις δύό τρεις πρώτες γουλιές του καφέ τσέκαρε το κινητό της και ανακάλυψε πως στις 6 το πρωί δεν είναι κανείς από τους γνωστούς της ενεργός στα social media. Έλεγξε τον τραπεζικό της λογαριασμό και χαμογέλασε κάπως συγκρατημένα με τις αποταμιεύσεις που κάνει τα τελευταία χρόνια. Κατέβασε την εφαρμογή My COSMOTE, ανανέωσε το συμβόλαιό της και πήγε στην αποθήκη. Κατέβασε τη μεγάλη βαλίτσα και χαμογέλασε πλατιά.

Αυτή η Δευτέρα θα είναι τόσο διαφορετική

Η φωτογραφική μηχανή είναι πάντα έτοιμη στο ντουλάπι. Τα μαθήματα ισπανικών πιο χρήσιμα από ποτέ. Το κινητό με ανανεωμένο συμβόλαιο. Ο τραπεζικός λογαριασμός έτοιμος να πληρώσει ένα ανοιχτό εισιτήριο στη Βαρκελώνη και δέκα μέρες διαμονή στην αγαπημένη της πόλη. Να τραβάει φωτογραφίες.

Έκλεισε την πόρτα και πίσω της έμεινε το ημερολόγιο ανοιγμένο πάνω στο τραπέζι. Η μόνη εκκρεμότητα που είχε σβήσει από αυτή τη Δευτέρα είναι η ανανέωση του συμβολαίου. Και αυτό αρκεί.

Όσο το αεροπλάνο έπαιρνε ύψος και η Αθήνα, με το κτίριο της τράπεζας μέσα της, απομακρυνόταν, η Βασιλική ανακαλύπτε ότι ένα άγγιγμα αρκεί. Ένα άγγιγμα στο e-banking σου για να τσεκάρεις ότι υπήρχε λόγος που έκανες αποταμίευση τόσα χρόνια. Ένα άγγιγμα στην εφαρμογή τoυ My CΟSMOTE για να έχεις πρόσβαση σε όσα αφορούν το κινητό σου. Ένα άγγιγμα για το κλικ που κάνει η φωτογραφική σου μηχανή και σε κάνει τόσο χαρούμενη.

Κατέβασε την εφαρμογή τώρα!