10 λόγοι για τους οποίους δεν θα βαρεθούμε να αγαπάμε τα βιβλία της Τζέιν Όστεν

10 λόγοι για τους οποίους δεν θα βαρεθούμε να αγαπάμε τα βιβλία της Τζέιν Όστεν

Τα τελευταία χρόνια, τα βιβλία της Τζέιν Όστεν έχουν γίνει μόδα κυρίως μέσα από τις ταινίες οι οποίες βασίστηκαν στα έργα της. Υπάρχει κάτι μέσα στα βιβλία της Βρετανής συγγραφέα που τα κάνει να ξεπερνούν κάθε είδος προσωρινότητας και να ανάγονται στη διαχρονικότητα της κλασικής λογοτεχνίας.

Συγκεντρώσαμε 10 λόγους για τους οποίους αγαπάμε τα βιβλία της Τζέιν Όστεν.

1. Για τον φρέσκο τρόπο γραφής

Η ίδια έγραφε από πολύ μικρή ηλικία και αυτό είναι κάτι που φαίνεται μέσα στα βιβλία της. Η νεότητά της, ο παρορμητισμός της, το διάχυτο συναίσθημα, το χιούμορ και η λεπτή ειρωνεία της είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που συναντά κανείς στα έργα της. Η διάθεση και η ενέργεια των ηρώων της σου φτιάχνει τη μέρα!

2. Για τους αντρικούς χαρακτήρες

Είναι γεγονός ότι στα βιβλία της παρουσιάζεται ένα πρότυπο άντρα που θα λέγαμε ότι είναι μάλλον ιδανικό. Μιας και δεν το βλέπουμε πολύ εδώ γύρω. Ένα πρότυπο συμπεριφοράς που παρουσιάζει τον άνδρα λογικό, να λειτουργεί με το μέτρο, ευφυή, καλλιεργημένο, ετοιμόλογο και με ηθικές αξίες (σου θυμίζει κάτι ο Mr Darcy;). Φυσικά, δεν είναι όλοι ο ήρωες των βιβλίων της σαν την παραπάνω περιγραφή, αλλά η ίδια η ζωή έχει όλα τα παραδείγματα κι αυτό το ξέρει καλά η Τζέην.

3. Ο ρομαντισμός

Ρομαντισμός στη λογοτεχνία δεν είναι δακρύβρεχτα λογάκια αγάπης και  μελόδραμα ή κάτι που να παραπέμπει σε Άρλεκιν. Είναι ένα ολόκληρο ρεύμα εποχής, με κύρια χαρακτηριστικά του την ευαισθησία και τον συναισθηματισμό, την ονειροπόληση και το πάθος. Την εκδήλωση των συναισθημάτων και την αγάπη για την φύση. Η Τζέιν Όστεν γράφει για την αγάπη και την τρυφερότητα των σχέσεων. Είτε αυτές είναι ερωτικές είτε φιλικές, με αριστοτεχνικό τρόπο, χωρίς περιττά σχόλια και περιγραφές.

4. Οι ηρωίδες

Η συγγραφέας πλάθει τις ηρωίδες της ως γυναίκες σκεπτόμενες, καλλιεργημένες, ελεύθερα πνεύματα, ετοιμόλογες και σπινθηροβόλες. Γυναίκες που ονειρεύονται την ελευθερία τους και μέμφονται την κοινωνική αδικία που τις θέλει ανήμπορες και εξαρτημένες από τους άντρες. Η Έμμα και η Ελίζαμπεθ Μπένετ είναι τέτοια παραδείγματα γυναικών που θέλεις να ταυτιστείς. Σίγουρα θα βοήθησαν με κάποιο τρόπο τις γυναίκες της εποχής της Όστεν.

5. Η "ανυπακοή" της προς τις κοινωνικές προσταγές

Πέρα από τη μυθοπλασία των βιβλίων, η Τζέιν Όστεν ήταν μια γυναίκα που δεν συμβιβάστηκε και δεν άφησε τις επιταγές της εποχής της να διαμορφώσουν τη ζωή και τις επιλογές της. Αντίθετα, έζησε το τίμημα αυτής της επιλογής. Η ίδια δεν παντρεύτηκε ποτέ, ενώ λέγεται ότι ερωτεύτηκε κάποιον αρκετά, αλλά η σχέση δεν ευδοκίμησε εν τέλει. Έτσι γίνονται με τους μεγάλους συγγραφείς. Μετά από τις απογοητεύσεις τους γίνονται εκπρόσωποι της λογοτεχνίας παγκοσμίως.

6. Ο σαρκασμός της προς τις έμφυλες διαφορές

Στα κείμενά της διακρίνουμε το χιούμορ και τη λεπτή ειρωνεία της. Δείγμα της ευστροφίας του τρόπου γραφής της, ειδικά σε θέματα όπως η κοινωνική κατάσταση των γυναικών. Εάν, για παράδειγμα, δεν υπάρχει ένας άνδρας στην οικογένεια για να τις κληρονομήσει, τότε εύκολα μπορούν να μείνουν στον δρόμο. Απ’ την άλλη, η ανάγκη της γυναίκας για αποκατάσταση την καθιστά ένα μόνιμο βάρος στην οικογένειά της. Η Τζέιν σαρκάζει και μέμφεται τους νόμους, την κοινωνική αδικία και προβάλλει πιστά τις κοινωνικές κάστες και τις διαφορές μεταξύ τους.

7. Το βάθος των χαρακτήρων

Η Τζέιν Όστεν, χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις στην ψυχολογία, καταφέρνει να διεισδύει στα μύχια των ψυχών των ηρώων της και να μας δείχνει την ψυχοσύνθεσή τους μέσα από τις διακυμάνσεις του χαρακτήρα τους. Τα κίνητρά τους, τις επιλογές τους και τις ματαιώσεις τους, τις ιδέες και τις βαθύτερες σκέψεις τους που βασίζονται είτε στη λογική είτε στο συναίσθημα. Δίνοντάς μας μια συλλογική κατάσταση και γνώση του κόσμου της εποχής εκείνης.

8. Η εποχή της

Η εποχή της Όστεν είναι μια εποχή που ίσως κάποιοι ζηλεύουμε ως προς ορισμένα ζητήματα. Για παράδειγμα, η επικοινωνία των ανθρώπων είναι περισσότερο οριοθετημένη και κυρίως στα θέματα των σχέσεων. Όσον αφορά το φλερτ, τα πράγματα γίνονται περισσότερο πολύπλοκα. Το βλέμμα και το άγγιγμα έχουν υπόσταση και νόημα και αρκούν για να εκδηλωθεί το συναίσθημα. Γράμματα, σημειώματα, αρώματα σε μαντήλια ή κορδέλες φαίνεται να παίζουν διακριτικά τον ρόλο τους στο παιχνίδι αυτό.

9. Η σημασία που δίνει στις ανθρώπινες σχέσεις

Μέσα στα έργα της εξυμνείται η σημασία της φιλίας και πόσο σημαντική είναι για τις ζωές των ανθρώπων. Ας σκεφτούμε ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις την εποχή αυτή ήταν ο τρόπος για να διασκεδάζουν και ψυχαγωγούνται οι άνθρωποι. Οι σχέσεις ήταν δυνατές και αναγκαίες.

10. Η αξία των λέξεων

Στις σύγχρονες πολύπλοκες διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, η σημασία των λέξεων δεν φαίνεται να νοιάζει κανέναν πολύ. Ενώ οι πράξεις και τα κίνητρα μπερδεύονται εύκολα. Η Τζέιν Όστεν καταφέρνει και βρίσκει τις σωστές λέξεις και τις τοποθετεί σε απόλυτα σωστή σειρά, λέγοντας όλα αυτά που πολλές φορές θέλουμε να πούμε σε έναν άνθρωπο. Σε αδειάζει από σκέψεις, απλώς και μόνο επειδή τις βλέπεις γραμμένες στο χαρτί.


gif: giphy.com
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.