Υπάρχουν μέρες που ξυπνάς και έχεις ήδη άγχος. Αυτό το πλάκωμα, που σε κάνει να μην είσαι απόλυτα λειτουργικός. Να νιώθεις μια σύγχυση, το μυαλό σου να τρέχει σε χίλια πράγματα κι εσύ να προσπαθείς να έρθεις στα συγκαλά σου και να οργανωθείς.

Φυσικά, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι έχεις κάτι σημαντικό να κάνεις εκείνη την ημέρα, οπότε και είναι λογικό να έχεις αγωνία.

Αν όμως αυτό συμβαίνει ολοένα και πιο συχνά, τότε αυτό που θα καταφέρεις, θα είναι να ζεις σε μια μόνιμη αγωνία.

Το μυαλό σου ούτως ή άλλως φορτώνεται καθημερινά και αυτομάτως παράγει στρες. Το στρες με τη σειρά του κάνει το σώμα να παράγει κορτιζόλη και κάπως έτσι εσύ μπορείς κι αντιμετωπίζεις και χειρίζεσαι τις δυσκολίες της καθημερινότητάς σου.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να βάζεις τον οργανισμό σου σε τέτοιο mode. Γιατί κάποια στιγμή θα τα “φτύσει”. Θα είναι η στιγμή, που θα καταρρεύσεις και πίστεψέ μας, δεν θα σου αρέσει καθόλου.

Αντί λοιπόν, να πατάς τον διακόπτη “κίνδυνος” όλη την ώρα και να ανεβάζεις την αδρεναλίνη σου στα ύψη για να ανταπεξέλθεις, μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να στρεσάρεται μόνο για τα πολύ σοβαρά.

Ο τρόπος

Η άσκηση αυτή είναι ένα είδος αυτο-ίασης, μια κατά κάποιο τρόπο αυτο-ψυχοθεραπεία. Πρόκειται για έναν συνδυασμό ενεργητικών και αντιδραστικών τεχνικών, που σκοπό έχουν να φέρουν μια ισορροπία.

Η λογική της τεχνικής βασίζεται στη λεγόμενη γείωση. Μαθαίνεις δηλαδή, να έχεις σταθερότητα κι έλεγχο, τόσο του μυαλού όσο και του σώματός σου.

Το πρώτο βήμα λοιπόν, είναι να κλείσεις τα μάτια σου και να φανταστείς ένα μέρος που σε ηρεμεί και σε γαληνεύει.  Οραματίσου κάθε γωνία αυτού του μέρους. Άκου τους ήχους και μύρισε τη μυρωδιά του. Είναι σημαντικό να μεταφερθείς εκεί νοητικά. Να το νιώσεις ως αληθινό.

Ανέπνεε και σε κάθε αναπνοή παίρνε μέσα σου τη γαλήνη του τοπίου. Με τη φαντασία σου πλάθεις την πραγματικότητά σου.

Το δεύτερο βήμα είναι να βρεις μια λέξη, που να αντιπροσωπεύει αυτό το μέρος, αυτό το συναίσθημα. Μόλις την βρεις επανέλαβε την κάμποσες φορές. Ουσιαστικά, χρησιμοποιείς τον λόγο για να κάνεις αληθινό αυτό το συναίσθημα. Nα του δώσεις ζωή, μέσα από τη λέξη.

Το τρίτο βήμα είναι ο ρυθμός. Ακούμπησε τα χέρια πάνω στους μηρούς σου και παίξε ένα σιγανό ρυθμό, χτυπώντας πότε το ένα χέρι και πότε το άλλο. Αυτή η τεχνική ονομάζεται αμφίπλευρη διέγερση (bilateral stimulation), η οποία καθησυχάζει τον εγκέφαλο και τον ηρεμεί.

Αυτή η άσκηση λοιπόν, θα σε βοηθήσει να θέσεις υπό έλεγχο το άγχος σου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να έχει επιτυχία, είναι να αφιερώνεις κάθε πρωί δυο με τρία λεπτά και να διατηρήσεις την ίδια εικόνα και την ίδια λέξη.

Θα μάθεις λοιπόν, να γειώνεις το στρες και να ξεκινάς τη μέρα σου με καλή διάθεση.