Η βούρτσα μαλλιών είναι ένα απαραίτητο εργαλείο ομορφιάς, ανεξάρτητα από τον χρόνο και τα χρήματα που ξοδεύεις για τη φροντίδα τους. Ενώ όμως δίνεις μεγάλη προσοχή στα είδη περιποίησης της επιδερμίδας σου, δεν κάνεις το ίδιο για να επιλέξεις τα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών σου.

Συχνά, λοιπόν, διαλέγεις τη βούρτσα σου με ελάχιστη σκέψη. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε μια νέα έρευνα*, το 70% των γυναικών αγαπούν τα μαλλιά τους και νοιάζονται πραγματικά για τη φροντίδα τους. Ωστόσο, μόνο το 37% χρησιμοποιεί την κατάλληλη χτένα για το βούρτσισμα.

Η αλήθεια είναι ότι – όπως συμβαίνει με το σαμπουάν και το conditioner – υπάρχουν διαφορετικά στυλ βούρτσας ειδικά σχεδιασμένα για διαφορετικούς τύπους μαλλιών. Παρακάτω, θα βρεις έναν οδηγό, για να αγοράσεις της σωστή για τα μαλλιά σου. Επειδή, το να έχεις ωραία μαλλιά είναι τελικά απλά αποτέλεσμα μιας πιο προσεκτικής επιλογής.

Τύπος μαλλιών: Λεπτά

Τα λεπτά μαλλιά είναι πιο εύκολο να σπάσουν. Κατά συνέπεια, χρειάζονται μια βούρτσα που δεν θα τα τραβάει και θα είναι απαλή για το δέρμα σου. Αν και το σπάσιμο της λεπτής τρίχας οφείλεται συνήθως στη χρήση εργαλείων με θερμότητα και στις βαφές, μια βούρτσα μέτριας ποιότητας μπορεί να είναι εξίσου επιζήμια.

Οι «boar-bristle» βούρτσες είναι ιδανικές για τα λεπτά μαλλιά. Συνδυάζουν φυσικές και συνθετικές τρίχες βοηθώντας στο να ξεμπλέκονται τα μαλλιά και να μη φριζάρουν. Επιπλέον, έχουν σχεδιαστεί, για να κατανέμουν ομοιόμορφα τα φυσικά έλαια του τριχωτού της κεφαλής από την ρίζα στο άκρο. Συμβάλλουν με αυτόν τον τρόπο στην ενδυνάμωση των μαλλιών, την ενίσχυση της λάμψης αλλά και της κυκλοφορίας στα θυλάκια των τριχών. Ακόμα, στην απομάκρυνση τυχόν μικρών σωματιδίων βρωμιάς με ελάχιστο κίνδυνο σπασίματος.

Σημαντική υπενθύμιση: Να χρησιμοποιείς τις «boar-bristle» βούρτσες μόνο σε στεγνά μαλλιά. Όταν λούζεσαι ο φλοιός του κεφαλιού είναι βρεγμένος και κατά κάποιον τρόπο διογκωμένος. Αυτό ωθεί τα εξωτερικά κυτταρικά στρώματα των τριχών σε μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους. Κάτι που οδηγεί τις άκρες τους να ανυψώνονται και να σπάνε. Επομένως, για το βούρτσισμα των λεπτών υγρών μαλλιών, επίλεξε χτένες με εύκαμπτες πλαστικές τρίχες.

Τύπος μαλλιών: πυκνά

Σίγουρα τα πυκνά μαλλιά είναι μια ευλογία. Μπορείς να διατηρείς ένα χτένισμα για ώρες και έχουν απίστευτο όγκο. Αλλά δυστυχώς είναι και πιο επιρρεπή σε κόμπους, ενώ αργούν να στεγνώσουν.

Τα καλά νέα είναι πως με τη σωστή βούρτσα μπορούν εύκολα να χτενιστούν. Ψάξε, λοιπόν, για βούρτσες με δόντια σε απόσταση – αυτό θα σε βοηθήσει να χτενίσεις τους κόμπους χωρίς να διαταράξεις τη φυσική ροή των μαλλιών. Επίσης, αυτές οι βούρτσες ελαχιστοποιούν το φριζάρισμα και τα μαλλιά που πετάνε. Αλλά και βοηθούν στο στεγνώνουν πιο γρήγορα.

Εάν έχεις ιδιαίτερα πυκνά μαλλιά, οι paddle βούρτσες (οι πιο πλατιές δηλαδή) κάνουν το στέγνωμα τους με το σεσουάρ μια απλή διαδικασία. Οι «vented paddle» βούρτσες επιτρέπουν επιπλέον ροή αέρα, ενώ οι ανθεκτικές στη θερμότητα ιοντικές βούρτσες μειώνουν το φριζάρισμα και τον στατικό ηλεκτρισμό.

My Domaine

Τύπος μαλλιών: σγουρά/σπαστά

Μια από τις πιο συνηθισμένες ανησυχίες των γυναικών για τα μαλλιά είναι το φριζάρισμα. Το 35% των γυναικών το θεωρεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της τρίχας*. Αν έχεις φυσικά σγουρά μαλλιά, το βούρτσισμα μπορεί να είναι ένα κουραστικό task εξαιτίας του. Και η χρησιμοποίηση λάθος βούρτσας είναι μια βασική αιτία φριζαρίσματος.

Δεδομένου ότι είναι πιο δύσκολο για τα φυσικά έλαια του δέρματος του τριχωτού σου να κάνουν τη δουλειά τους σε τραχείς θύλακες, τα σγουρά μαλλιά χρειάζονται προσεκτική θεραπεία. Το βασικότερο που πρέπει να κάνεις; Επένδυσε στα σωστά εργαλεία. Επίλεξε βούρτσες με εύκαμπτες τρίχες και απαλά υλικά που θα ελαχιστοποιήσουν το τράβηγμα. Εάν τα μαλλιά σου μπλέκονται εύκολα, χρησιμοποίησε πρώτα μια χτένα, ενώ είναι βρεγμένα.

Τύπος μαλλιών: Ξηρά/ κατεστραμμένα

Είναι αρκετοί οι λόγοι που μπορούν να καταστρέψουν τα μαλλιά σου: υπερβολική έκθεση σε επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες, θερμικά εργαλεία και σαμπουάν που περιέχουν θειικά άλατα. Ή κακή διατροφή, βαφές, διακύμανση του βάρους και κακό πιάσιμο των μαλλιών – πραγματικά ο κατάλογος είναι ατελείωτος.

Ωστόσο, μη παραβλέπεις και μια άλλη αιτία που είναι φυσικά η βούρτσα σου. Ενώ μπορεί να ξεμπλέκει τα μαλλιά σου, αν τραβάει τις λάθος τρίχες προκαλούνται μη αναστρέψιμες βλάβες. Με αποτέλεσμα να χάνεται η λάμψη τους και να είναι δύσκολο να αναπτυχθούν. Οπότε το πρώτο σου μέλημα θα πρέπει να είναι να αγοράσεις μια βούρτσα με απαλές τρίχες. Ή μια βούρτσα που έχει σχεδιαστεί για εξαιρετικά λεπτά μαλλιά. Θα ελαχιστοποιήσεις το στρες στο κεφάλι και θα τονώσεις το τριχωτό. Επιπλέον, θα αποφύγεις το σπάσιμό των τριχών κατά το βούρτσισμα.

Τέλος, τα κατεστραμμένα μαλλιά είναι ξηρά και αφυδατωμένα. Οι βούρτσες με κεραμικές κεφαλές βοηθούν στην αποκατάσταση και τη διατήρηση των επιπέδων υγρασίας της τρίχας. Ενώ αυτές με ιονικές τρίχες συμβάλλουν, ώστε να μη δημιουργείται φριζάρισμα.

*Πηγή έρευνας: Bauer Media Group S54 Research, Hair Category Survey, 2019. N=1,062 females 18-64 Featured image: Byrdie