Η ευτυχία σου δεν έρχεται με πελαργό.

Αμάξια, λεωφορεία, ποδήλατα, φανάρια, μετρό, πεζοί, μαγαζιά, φώτα.

Κίνηση, φασαρία, βαβούρα.

Χάος.

Και όχι επειδή είσαι σε κάποια μεγαλούπολη. Το έρεβος πολλές φορές πηγάζει από μέσα μας ακόμα και αν είμαστε σε ένα μέρος με δέκα μόλις κατοίκους.

Έχεις μάθει για την αναβλητικότητα, το στρες, το άγχος, την αρνητικότητα στις σκέψεις σου, το απαισιόδοξο μοντέλο ζωής. Έχεις διαβάσει, έχεις συμβουλευτεί, έχεις αποφασίσει να τα αλλάξεις όλα αυτά αλλά πάλι κάτι σε κρατάει πίσω, έτσι;

Θα ήταν ψέμα αν έλεγα πως όλα πάντα πάνε τέλεια. Ούτε στη ζωή σου, ούτε και στη ζωή της Kylie Jenner –μην ψαρώνεις.Όχι, ποτέ δεν πάνε όλα τέλεια. Πάντα κάτι θα σου λείπει, το οποίο ωστόσο, πάντα αναπληρώνεται από κάτι άλλο.

Ας πούμε.

Δεν έχεις σύντροφο, αλλά έχεις τις κολλητές σου.

Δεν έχεις πολλούς φίλους, αλλά έχεις έναν φανταστικό σύντροφο δίπλα σου. Ή τη δουλειά των ονείρων σου.

Ή την οικογένεια που πάντα ήθελες να φτιάξεις.

Ή το σκύλο σου.

Ή την κιθάρα σου.

Πάντα έχεις κάτι να σε ανακουφίζει, να σε ξεγελάει, να σε αποπροσανατολίζει από αυτό που σε πονάει να μην έχεις. Ή μήπως τελικά δεν θα έπρεπε να σε πονάει και τόσο; Η αλήθεια είναι πως μπορείς να ζήσεις χωρίς πολλά από αυτά που λες ότι θέλεις τόσο απεγνωσμένα να έχεις στη ζωή σου.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως έχεις –και έχουμε- την τάση να περιμένουμε να μας φέρει την ευτυχία ο πελαργός.

Όπου πελαργός, βάλε αυτόν που περιμένεις εσύ. Το dream boy, η παρέα σου, η δουλειά σου. Αλλά ξέρεις, ότι όσο ισχύει για τα μωρά, άλλο τόσο ισχύει και για την ευτυχία.

Περιμένεις απλώς όλα να γίνουν καλύτερα, χωρίς να ζοριστείς ιδιαίτερα. Αφήνεις την ευτυχία σου στα χέρια των άλλων τη στιγμή που και εκείνοι είναι απασχολημένοι με τη δική τους.

Αφήνεις μία κακή μέρα, μία κριτική, μία απόρριψη, ένα λάθος, μια απογοήτευση να σε κατακλύσουν, αφήνοντας κάθε σπίθα αισιοδοξίας να φύγει μέσα από τα χέρια σου. Και ύστερα περιμένεις όλα να φτιάξουν; Ξέρω, «better days are coming”. Αλήθεια είναι. Αλλά δεν πρέπει να κάνεις κάτι και εσύ γι αυτό; Δεν οφείλεις στον εαυτό σου μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού του; Πώς θα κάνεις τικ στα new year’s resolutions που έγραψες;

Προφανώς και θέλεις την επιβεβαίωση των γύρω σου. Προφανώς και θέλεις να πετύχεις. Να ερωτευτείς. Να είσαι συμπαθής. Να σωθείς από κάποιον. Να είσαι νικητής, σε όλα τα επίπεδα. Πριν να γίνεις όμως κατακτητής των ονείρων σου, είσαι απλώς ένας άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που θέλει να είναι ευτυχισμένος.

Η ευτυχία όμως είναι πολλά περισσότερα από μία θεωρία. Είναι τρόπος σκέψης. Πολύ περισσότερο, είναι μία προσωπική, συνειδητή επιλογή. Αν δεν δώσεις μία ευκαιρία στη ζωή σου, στην καθημερινότητα σου, ποιος θα το κάνει; Τι λες, για αλλαγή, αντί να κλείνεις κάθε πόρτα σε κάθε προοπτική σου, να αρχίζεις να δίνεις μία ευκαιρία στον εαυτό σου;

Ο λόγος είναι πολύ απλός. Όλα όσα ψάχνεις όμως είναι ακριβώς μπροστά σου. Όλα όσα αποζητάς για να σε καλύψουν, είναι ήδη μέσα σου.

*Μάθε να ξεχωρίζεις τους κύκλους. Πότε κλείνει ένας και πότε ανοίγει κάποιος άλλος. Και αν δεν σου αρέσει αυτό, τετραγώνισε τον.

*Πες ευχαριστώ σε όσους πραγματικά θέλεις να είναι στη ζωή σου.

*Εκτίμησε τη δουλειά σου. Όσο και να νιώθεις πίεση ή νεύρα.

*Ζήτα συγνώμη σε όσους πλήγωσες.

*Φτιάξε τη bucket list σου. Όλα όσα θες να κάνεις όσο ζεις. Και τίκαρε τα.

*Πες του/της «φύγαμε».

*Stay in. Party hard. Ή ό,τι άλλο σε γεμίζει. Απλά κάντο.

*Δώσε ευκαιρίες. Στον τύπο που προσπαθεί να σε γνωρίσει με ένα κρύο αστείο, στα girls nights που είχες περιθωριοποιήσει εδώ και καιρό, στα νέα ξεκινήματα, στα ρίσκα.

*Αγάπησε περισσότερο τις επιλογές σου. Μετά από αυτό, όλοι θα ακολουθήσουν.

Αν δεν επενδύσεις εσύ η ίδια στη δική σου ζωή, κανείς δεν θα το κάνει.

Μην αναβάλλεις το σήμερα σου για ένα ονειρικό, επιτυχημένο, πιθανό αύριο. Το αύριο εκείνο δεν ξέρουμε πότε θα έρθει. Αντί να περιμένεις καρτερικά κάποιον να σου δώσει ένα καλύτερο, πιο ευτυχισμένο, φτιαγμένο στα μέτρα σου αύριο, δώσε την ευκαιρία σε εσένα να φτιάξεις το σήμερα σου.


featured image: Thought Catalog