Όχι. Δεν κάνουμε πλάκα. Μπορεί –συνήθως- όταν εύχεσαι για κάτι, αυτό να μην είναι απαραίτητο ότι θα συμβεί, στην προκειμένη περίπτωση όμως μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της  Συμπεριφορικής Ιατρικής* έδειξε οτι αυτό ακριβώς μετράει, το να το θες και να το ευχηθείς.

Οι ερευνητές χώρισαν 76 υγιείς ενήλικες σε δυο ομάδες, αυτούς που έβλεπαν με θετικό μάτι τη γυμναστική και τα αποτελέσματα που θα τους αποφέρει, και αυτούς που ήταν απλά ουδέτεροι. Έπειτα τους έβαλαν στο ίδιο ακριβώς 30λεπτο πρόγραμμα άσκησης με στατικό ποδήλατο. Παρ όλο που και τα 2 γκρουπ έδειξαν και φυσική βελτίωση από την άσκηση, οι θετικά προιδεασμένοι γυμνάστηκαν ακόμα καλύτερα! Ας συμπληρώσουμε εδώ ότι εκτός από το γεγονός οτι όσοι έβλεπαν θετικά την προπόνηση τους έφυγαν πιο ξεκούραστοι και πιο χαρούμενοι από το γυμναστήριο.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι όταν έχουμε στο μυαλό μας ότι θα επωφεληθούμε από κάποιου είδους άσκηση – και όχι μόνο- θα γίνει. Είναι σαν μια κρυφή υπερδύναμη που δεν είναι μόνο για τους φανατικούς της γυμναστικής που είναι από την φύση τους αισιόδοξοι. Μπορείς να «προπονήσεις» το μυαλό σου να βλέπει θετικά τις καταστάσεις, απέδειξε η έρευνα, και το σώμα σου θα ακολουθήσει την θετική πορεία του μυαλού σου και θα έχεις τα ίδια –καλύτερα- αποτελέσματα!

Το τι πιστεύεις και το πώς νιώθεις, τελικά, είναι ο παράγοντας που θα επηρεάσει τα πάντα, το αν θα σηκωθείς από τον καναπέ για να πας για τρέξιμο ή θα προτιμήσεις να λιώσεις βλέποντας Survivor. Το αν θα μαγειρέψεις ένα ωραίο και σωστό προπροπονητικό ή/και μεταπροπονητικό γεύμα ή θα αρκεστείς σε μια σοκολάτα και ένα σουβλάκι –που εντάξει, τι να κάνεις, είναι νόστιμο και είναι στη γωνία από το σπίτι. Ακόμα και τομείς όπως η δουλειά σου, η προσωπική σου ζωή και η καθημερινότητα σου μπορούν να επηρεαστούν και να βελτιωθούν –ή όχι- με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Οπότε μην ξεχνάς, αν πιστεύεις ότι το να πας στο γυμναστήριο είναι ανούσιο, χωρίς λόγο και μάλλον δεν θα σου κάνει και κάποια διαφορά, μάλλον όντως δεν θα κάνει. Αν το πιστέψεις όμως και το δεις θετικά, ορεξάτα και βλέπεις τον στόχο στην άκρη των δαχτύλων σου τότε είναι πιο πιθανό να τον φτάσεις.

Εντάξει, μάλλον δεν θα κάνεις κοιλιακούς απλά και μόνο αν το εύχεσαι, αλλά τουλάχιστον θα είσαι ένα βήμα πιο κοντά!

* Η Συμπεριφορική Ιατρική αποτελεί ένα διεπιστημονικό χώρο που ασχολείται με την ανάπτυξη γνώσης και τεχνικών με κύριους άξονες την πειραματική ανάλυση της συμπεριφοράς και τις συμπεριφορικές τεχνικές παρέμβασης, με στόχο την κατανόηση της σωματικής υγείας και ασθένειας, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη, ενώ εμφανίστηκε στο προσκήνιο τη δεκαετία του 1970. (DiMatteo & Martin, 2006, σ.73).