Μπορεί να είσαι από εκείνους που θέλουν συνεχώς να κρατούν σημειώσεις. Για τα πάντα. Από τα ραντεβού και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ μέχρι κάτι που είδες γραμμένο σε ένα γκράφιτι και σου άρεσε. Τους στόχους σου, μία σκέψη. Μπορεί πάλι, να μην είσαι καν φαν αυτής της τακτικής. Μπορεί να σημειώνεις τα απολύτως απαραίτητα. «Τοστ, γάλα, χυμό». Τελευταία ωστόσο, ακούμε συχνά για to-do λίστες, λίστες που μιλούν για τους στόχους σου αλλά και bucket lists.

Αυτή η τελευταία, η bucket list, μου κίνησε περισσότερο το ενδιαφέρον όταν έμαθα περί τίνος πρόκειται. Είναι η λίστα με τα πράγματα που θα ήθελες να έχεις ζήσει μέχρι να φύγεις από αυτή τη ζωή. Όχι δεν είναι τόσο μακάβριο όσο ακούγεται. Ουσιαστικά είναι μία «έκκληση» που κάνεις στον εαυτό σου να ζήσει αυτά που ονειρεύεται όσο έχει ακόμα χρόνο.

Και κάπως έτσι ξεκίνησα να σκέφτομαι: Tι είναι όλα αυτά που θέλει κανείς να ζήσει πριν να είναι πολύ αργά; Ένα μακρινό ταξίδι, ένα extreme sport; Να φτάσει στο peak της καριέρας του, να ερωτευτεί, να φτιάξει οικογένεια; Να ζήσει στην άλλη άκρη τη γης, να χτίσει έναν ουρανοξύστη;

Τι μπορεί να γεμίσει μία λίστα ζωής; Τι είναι όλα αυτά που θέλεις να «προλάβεις» να ζήσεις;

Είναι στιγμές αδρεναλίνης, περιπέτειας, κορεσμού; Είναι στιγμές που θέλεις να φτάσεις την τελειότητα ή έστω κάτι κοντά σε αυτήν; Το θέμα με τις λίστες είναι ότι όσο γράφεις και τσεκάρεις αυτά που κάνεις, τόσο θέλεις να κάνεις ακόμα περισσότερο. Μήπως αυτό που θέλεις  δεν είναι η κορυφή, το τέλειο, το άπιαστο, αλλά στιγμές απλές, καθαρές, ήσυχες;

Μία οικογένεια που να σε στηρίζει. Μία ή λίγες παραπάνω φίλες που προσπαθούν να σε καταλάβουν όταν εσύ η ίδια δεν καταλαβαίνεις ποια είσαι. Η δουλειά των ονείρων σου, όποια και να είναι, όσες αποδοχές και να έχει. Σημασία έχει να είσαι ευτυχισμένη με αυτή, όχι μόνο πλούσια. Το χόμπι που πάντα ήθελες να ξεκινήσεις. Όσο παράλογο και αν φαίνεται σε όλους. Όλες οι καλές πράξεις που θέλεις να κάνεις και για κάποιο λόγο δεν το κάνεις.

Αν έχεις ένα στόχο, ένα όνειρο, μία bucket list που θέλεις να γεμίσεις, ξεκίνα να κάνεις πράγματα που αποσκοπούν σε αυτό

Αν θέλεις να μειώσεις τη φτώχεια, όσο περνάει από το χέρι σου, ξεκίνα να είσαι πιο δοτικός με τους γύρω σου. Αν θέλεις να ερωτευτείς πραγματικά, σταμάτα να συμβιβάζεσαι. Αν θέλεις να ζήσεις μία ζωή που θα χαίρεσαι να αφηγείσαι αργότερα, ξεκίνα από σήμερα να κάνεις κάτι γι’ αυτό.

Με άλλα λόγια, μην περιμένεις μία λίστα να σου φτιάξει ή να βελτιώσει τη ζωή σου. Όλα αυτά είναι απλώς αφορμές, δικαιολογίες, όπως θέλεις πες το. Γι’ αυτό πάρτο αλλιώς. Μην ξεκινήσεις να γράφεις τη bucket list σου για να ζήσεις τη ζωή που θες. Πράξε πρώτα, ζήσε πρώτα. Και μετά γράψε γι’αυτά. Αυτή θα είναι η bucket list σου.


featured image: Elite Daily