Το καλοκαιράκι είναι κυριολεκτικά προ των θυρών και ήρθε η ώρα να οργανώσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Αν φέτος αποφασίσεις να μην πας στις Κυκλάδες ή στο χωριό, αλλά στο εξωτερικό, σου προτείνω να δοκιμάσεις να μείνεις σε hostel.

Hostel είναι ένα είδος καταλύματος, με τη διαφορά από ένα κανονικό ξενοδοχείο να είναι πως μένεις σε έναν κοιτώνα, μοιράζεσαι, δηλαδή, ένα μεγάλο δωμάτιο μαζί με άλλα άτομα, από 3 μέχρι και 20. Έχοντας δουλέψει για πάνω από ένα χρόνο σε hostel στο Παρίσι και έχοντας μείνει σε hostel η ίδια, είμαι σε θέση να σου πω γιατί πρέπει να ζήσεις αυτήν την εμπειρία, αλλά και τι να προσέξεις.

Γιατί είναι καλύτερο από ξενοδοχείο ή airbnb

 Η πρώτη βασική διαφορά είναι η οικονομική. Επειδή μοιράζεσαι τόσο το δωμάτιο όσο και τους κοινούς χώρους, το κόστος διαμονής πέφτει τουλάχιστον στο μισό και αν σχεδιάζεις ένα low-budget ταξίδι, είναι η ιδανική επιλογή για σένα.

Άλλοι λόγοι που θα μειώσουν το κόστος είναι η τοποθεσία, καθώς τα hostel βρίσκονται συνήθως στο κέντρο της πόλης και κοντά σε μεγάλους σταθμούς τρένων, καθώς και η κοινόχρηστη κουζίνα. Συνήθως υπάρχουν σκεύη και κάποια βασικά υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, όπως ζάχαρη και μπαχαρικά.

Πολύ βασικό πλεονέκτημα του hostel είναι ότι εύκολα γνωρίζεις νέα άτομα, ειδικά αν ταξιδεύεις μόνη σου και ψάχνεις παρέα. Οι κοινοί χώροι μαζεύουν κόσμο και συχνά διοργανώνονται αυτοσχέδιες βραδιές με μουσική και ποτό.

Όχι να το παινευτώ, αλλά ισχυρό πλεονέκτημα του hostel είναι το προσωπικό. Πρόκειται για νέους που ξέρουν την πόλη εκ των έσω και έχουν να σου προτείνουν πού να βγεις για να μην πληρώσεις τη μπύρα 8 ευρώ, πώς να γλιτώσεις την κίνηση στο μετρό και τι τουριστικές παγίδες να αποφύγεις.

Πέρα από πολύ γρήγορο internet, το hostel προσφέρει κάποιες υπηρεσίες που τα ξενοδοχεία δεν έχουν, όπως πλυντήριο, ποδοσφαιράκι, αλλά και θεματικές βραδιές, όπως δοκιμή τοπικών πιάτων.

 Τι να προσέξεις

 Μην σε ξεγελάσουν όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, ωστόσο. Είναι βασική αρχή της ζωής πως ό,τι πληρώνεις παίρνεις και το ίδιο ισχύει κι εδώ. Μην περιμένεις με 20 ευρώ το βράδυ να έχεις ένα δωμάτιο με θέα τον Πύργο του Άιφελ. Ορίστε, λοιπόν, τι να περιμένεις.

Εφόσον μοιράζεσαι το δωμάτιο, είναι φυσικό να υπάρχει ‘κίνηση’ όλη την ώρα και όταν εσύ ξυπνάς, ίσως κάποιος γυρνάει από το κλαμπ. Ζήτα από τους άλλους να περιορίσουν όσο το δυνατόν τη φασαρία και κάνε κι εσύ το ίδιο.

Ενώ το hostel παρέχει υπηρεσίες πέραν του ξενοδοχείου, ισχύει και το αντίστροφο. Αν εξαιρέσεις το κρεβάτι που θα κοιμηθείς, τίποτα άλλο δεν είναι αυτονόητο. Κάθε hostel έχει τη δική του πολιτική, αλλά ορίστε μια λίστα με πράγματα που ίσως δεν περιλαμβάνονται στην τιμή που πλήρωσες: πετσέτες, αποθηκευτικός χώρος, σεσουάρ, αντάπτορας για την πρίζα, σαμπουάν, σαπούνι για τα χέρια, κ.ά. Φρόντισε να διαβάσεις τι παρέχεται πριν κάνεις την κράτηση.

Τι να προσέξεις πριν το κλείσεις

Διάβασε τις κριτικές. Τα site κρατήσεων σου δίνουν μια πολύ καλή εικόνα του τι να περιμένεις. Εννοείται μην κλείσεις κάτι με πολύ χαμηλή βαθμολογία, όσο ωραίες φωτογραφίες και να έχει. Κάτι δεν πάει καλά!

Πρόσεξε τι κλείνεις! Μην βαρεθείς να διαβάσεις τους όρους της κράτησης. Έλεγξε στο χάρτη τις αποστάσεις, τα ΜΜΜ, τον τρόπο πληρωμής, κτλ. Αν έχεις απορίες σχετικά με το αν παρέχονται οι πετσέτες ή το σαπούνι, στείλε e-mail ή ένα μήνυμα στο fb και σίγουρα θα σου απαντήσουν.

Κατά τη διαμονή σου, αν έχεις κάποιο παράπονο, πες το στη ρεσεψιόν. Δεν μπορούν να μαντέψουν τι δεν πάει καλά σε όλο το κτίριο, αν εσύ δεν αναφέρεις κάτι. Ίσως μπορέσουν να σου αλλάξουν δωμάτιο ή γενικότερα να βοηθήσουν με ό,τι δυσκολία συναντήσεις.

Τέλος, μην φοβηθείς να ζήσεις αυτήν την εμπειρία, ειδικά όσο είσαι νέα. Σίγουρα θα βιώσεις την πόλη με διαφορετικό τρόπο από το να έμενες σε ένα ξενοδοχείο ή airbnb. Οργάνωσε προσεκτικά τις κινήσεις σου και τόλμησέ το!