Η χρονιά που πέρασε μάς έμαθε να θέτουμε βραχυπρόθεσμους στόχους

Η χρονιά που πέρασε μας έμαθε να θέτουμε βραχυπρόθεσμους στόχους

Κάποιοι ίσως ισχυριστούν ότι το 2020 μάς έμαθε να μη βάζουμε καν στόχους γιατί όλα μπορεί να ανατραπούν. Χωρίς στόχους, όμως, δεν υπάρχει και κίνητρο. Από την άλλη, είναι όλοι αυτοί οι συνομήλικοί σου που καυχιούνται ότι έχουν το λεγόμενο 5-year plan. Δείχνουμε κατανόηση κι ας ξέρουμε ότι κατά βάθος αποτελεί μία μεγάλη ψευδαίσθηση, που ίσως όμως για κάποιους λειτουργεί. Μετά από μία τέτοια χρονιά, η χρυσή τομή βρίσκεται κάπου στη μέση. Δε χρειάζεται να παρατήσεις όλους τους στόχους και τα όνειρά σου θεωρώντας ότι είναι μάταια, ούτε να βάζεις ανέφικτους στόχους. Στην πραγματικότητα, οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι είναι αυτοί που θα σε βοηθήσουν περισσότερο.

Το μυαλό σου διαχειρίζεται καλύτερα τους βραχυπρόθεσμους στόχους

Όσες to-do λίστες ή ημερολόγια κι αν έχεις, το μυαλό σου τείνει να ακολουθεί τις περισσότερες φορές τη δική του κατηγοριοποίηση. Στην προκειμένη περίπτωση χωρίζει τους στόχους σου σε αυτούς που μπορούν να γίνουν σχετικά γρήγορα και σε αυτούς που θα γίνουν κάποια στιγμή στο μέλλον. Για να μην αποκαρδιώνεσαι κάθε φορά που πάει κάτι στραβά, ακολούθησε καλύτερα τους πρώτους. Ας μην είναι το τέλειο διαμέρισμα που θα έχεις, ας είναι το meal-prepping που κατάφερες να κάνεις αυτήν την Κυριακή.

Οι επίτευξη των βραχυπρόθεσμων στόχων μας κάνει πιο ευτυχισμένους

Κι αυτό γιατί μπορεί να συμβεί αρκετά συχνά. Αντί να περιστρέφεται όλη η ζωή και καριέρα γύρω από το αυτοκίνητο που θες να αγοράσεις μία μέρα, επικεντρώσου σε κάτι πιο καθημερινό. Η αγορά αυτοκινήτου για το οποίο θα χρειαστεί να κάνεις αποταμίευση μήνες ή και χρόνια, θα αργήσει να σου φέρει χαρά. Μέχρι τότε τι κάνεις; Κάθεσαι και περιμένεις; Καλύτερα όχι.

Τα new year's resolutions -αν έχεις- ας μην περιέχουν φέτος μεγάλες έννοιες, όπως οικογένεια, σπίτι, αυτοκίνητο και τρίμηνα ταξίδια. Ξεκίνα με το να πεις ότι 3 φορές την εβδομάδα θα γυμνάζεσαι, έστω κι αν πρόκειται για περπάτημα. Αν το καταφέρεις έστω και για μία εβδομάδα, κάνε ένα νοητό hi5 στον εαυτό σου.

Οι στόχοι αυτοί χτίζουν πρόοδο και η πρόοδος φέρνει το κίνητρο

Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι φέρνουν αγωνία και συνήθως απογοήτευση μέχρι να πραγματοποιηθούν. Ονειρεύεσαι σε 5 χρόνια να έχεις τη δική σου επιχείρηση, οπότε στο μεταξύ μισείς κάθε δουλειά που πρέπει να κάνεις. Αυτό προφανώς λειτουργεί ανασταλτικά στη ψυχολογία σου και ίσως τελικά να αφαιρέσει κάθε κίνητρο που είχες στην αρχή για να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου.

Ωστόσο, μη με παρεξηγήσεις. Είναι ωραίο να έχουμε στόχους για το μέλλον, αρκεί στη πορεία προς αυτούς να κοιτάμε και λίγο γύρω μας. Η ζωή τρέχει και όπως μας απέδειξε και η χρονιά που μόλις πέρασε, όλα μπορούν να ανατραπούν.

featured image: @johnna.lafaith via Twenty20
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.