Η καλλιτέχνις Jung Lee γεννήθηκε στη Σεούλ της Κορέας και σπούδασε Fine Art Photography στο Royal College of Art του Λονδίνου, όπου και προσπαθούσε να συγχρονιστεί με μια εντελώς διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα από την δική της. Εμείς την γνωρίσαμε μέσα από τις φωτογραφίες της στην σόλο έκθεση που έκανε στην ONE AND J. Gallery πέρσι τον Σεπτέμβριο.  Οι φωτογραφίες της πάρα’ αυτά, έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο αφήνοντάς μας μια αίσθηση μετατόπισης, όχι μόνο στα neon γράμματα αλλά και στην υπόλοιπη εικόνα. 

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Το πρώτο project της Jung ήταν βασισμένο στις εμπειρίες της στο Λονδίνο ως μια ξένη φοιτήτρια περίπου 25 χρονών. Μέσα από αυτές τις εμπειρίες αλλά και τα παιδικά της χρόνια η καλλιτέχνις επικεντρώνεται σε έργα που βρίσκονται “σε λάθος σημεία.” Δηλαδή, σε έργα τέχνης που δεν υπάρχουν παρά μόνο στην φαντασία της.

“Έκανα μαθήματα πιάνουν ως παιδί. Παρ’ όλο που δεν ήμουν καλή, ούτε ταλαντούχα, αγαπούσα τις ιστορίες του Μπετόβεν και του Μότσαρτ. Ασχολήθηκα σοβαρά με την φωτογραφία όταν ήμουν 25 χρονών αλλά ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα είναι η βασική μου ιδιότητα. Μόνο αργότερα, όταν αποφάσισα να σπουδάσω φωτογραφία κατάλαβα ότι η φωτογραφική μου είναι το ιδανικό μέσο επικοινωνίας για εμένα και τους όμοιούς μου,” δήλωσε το i-D στην πιο πρόσφατη συνέντευξή της.

Σήμερα μένει σε κάποιο προάστιο της Σεούλ, κοντά στα σύνορα της Βόρειας με την Νότια Κορέα. Αυτό από μόνο του δείχνει πως όπως και τα έργα της έτσι και η Jung βρίσκεται εντελώς ‘out of place’.

“Βρίσκω ευχαρίστηση στο να ανακαλύπτω κάτι που μοιάζει ημιτελές ή παρατημένο και να προσθέτω τις δικές μου πινελιές, σαν ένα μικρό στοιχείο ομορφιάς που κρύβω μέσα μου. Πέρα από αυτά, η δουλειά μου δεν έχει να κάνει με το να περάσω κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα αλλά να βοηθήσω τους γύρω μου να βγάλουν στην επιφάνεια και να αντιμετωπίσουν την φωνή που έχουν μέσα τους.”

Πηγή: i-D