Γράμμα στον εαυτό μου

Η Ηλιάνα γράφει ένα γράμμα στον -πριν κάμποσα χρόνια- εαυτό της. Γυρίζει πίσω, βλέπει το κορίτσι όπως ήταν λίγο πριν τελειώσει το Λύκειο και του "μιλάει" για όσα θα έρθουν στο μέλλον. Δίνει συμβουλές και εύχεται να ήξερε κάποια πράγματα από τότε. 

Αγαπητή Ηλιάνα του 1997,

Σου γράφω από κάπου που μάλλον δεν φανταζόσουν ποτέ ότι θα βρεθείς. Ναι είναι γραφείο και μάλιστα έχεις και ωράριο. Γενικώς συγκεκριμένο ενίοτε πιο φλέξιμπλ. Στα γράφω όλα αυτά για να τα έχεις κάπου χωμένα σε ένα πορτοφόλι και όταν δεν είσαι και στα καλύτερα σου -άμα το θυμηθείς γιατί θα παραμείνεις για πάντα ξεχασιάρα έχω να σου πω- να τα διαβάζεις.

Γενικές οδηγίες.

Μην κρίνεις για να μην κριθείς. Αυτό πρέπει να στο γράψω με κεφαλαία και πολλούς αστερίσκους. Επίσης, υπομονή. Count to ten και όλα τα σχετικά. No can do? Καλά εσύ θα χάσεις!

Ειδικότερες οδηγίες.

1. Σε σχέση με τα επαγγελματικά σου. Να δουλεύεις περισσότερο. Να μην γκρινιάζεις και να δουλεύεις περισσότερο. Να ζητάς περισσότερα από τον εαυτό σου και να προσέχεις πάρα πολύ που δίνεις δωρεάν την εργασία σου. Στην πρώτη σου δουλειά όταν σε ρωτήσουν τι μισθό ζητάς να μην απαντήσεις “δεν ξέρω”, μπούφο. 'Οταν κάτι δεν σου αρέσει να φεύγεις γιατί αλλιώς βαλτώνεις. Μια ευκαιρία θα χάσεις στην ζωή σου και αυτή γιατί δεν προετοιμάστηκες καλά, οπότε στο λέω από τώρα για να μην τη χάσεις. Να πεισμώνεις και να μην παίρνεις στα πολύ σοβαρά τα όχι. Όταν ξέρεις τι θέλεις να το κυνηγάς μέχρι τέλους. Α και να είσαι λίγο πιο τολμηρή. Μην τα ξεψειρίζεις τόσο. Όταν αποφασίζεις κάτι βούτα. Όχι τίποτε άλλο αλλά όσο μεγαλώνεις τόσο πιο κουραστικό θα είναι να τολμάς (σωματικά και νοητικά εννοώ, όχι ψυχικά, ψυχικά θα το ευχαριστιέσαι πάντα). Να εμπιστεύεσαι το ένστικτο σου για τους συνεργάτες σου -αλλά μάθε να το ακούς και όχι να το αγνοείς! Α και να διαβάζεις τα πάντα. Από οικονομικές εφημερίδες μέχρι το ΟΚ. Από όλα μαθαίνεις. Βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, surfing (στο ίντερνετ εννοώ θα σου εξηγήσω άλλη στιγμή).

2. Με τους άνδρες. Θα καταλάβεις ότι όλα γίνονται για ένα λόγο αρκετά γρήγορα. Να σταματήσεις να λες όχι όταν σου προτείνουν ενδιαφέροντα πράγματα επειδή φοβάσαι. Το λέω γιατί πρέπει να τολμήσεις εκείνο το ταξίδι που θα σου προτείνει κάποιος σύντομα σε μια μακρινή ήπειρο. Θα το μετανιώσεις αν πεις όχι, άκουσε με. Επίσης, αυτοί για τους οποίους κλαις στα είκοσι είναι άνθρωποι που θα ξεχάσεις μέσα σε .... δύο μήνες -και πολύ σου λέω. Μην μπερδεύεις το πείσμα και τον πληγωμένο εγωισμό με τον έρωτα. Η τέλος πάντων μπέρδεψε τον για να το ξεκαθαρίσω εγώ αργότερα (αρκεί να μην πληγώσεις κόσμο στην πορεία ε!). Η αυτονομία καλή είναι, αλλά είναι ωραίο και το μοίρασμα και μάλιστα να αφεθείς σε έναν άντρα καμιά φορά να σου βιδώσει τις λάμπες και να σου βγάλει έξω τα σκουπίδια -ναι το ξέρω σου φαίνεται κουλό αλλά θα το αποζητήσεις σύντομα πίστεψε με και μάλιστα αν δεν το κάνει θα στην σπάει. Επίσης. Θα θέλεις καμιά δυό φορές να φιλήσεις ένα αγόρι και δεν θα το κάνεις γιατί την είδες ντίβα. Θα το μετανιώσεις.. οπότε φίλα - δεν θα σου πέσει η μύτη. Οι άντρες είναι πιο ευαίσθητοι από τις γυναίκες και πληγώνονται ευκολότερα. Όταν πληγωθούν μπορεί να γίνουν πιο κατίνες και από την χειρότερη κατίνα. Μην το παίρνεις τόσο τις μετρητοίς και άστους να το περάσουν. Α λίγο ένα notch down με τον ντραμακουινισμό; Θα ερωτευτείς δύο φορές -έτσι λέω εγώ τώρα άμα θες για να είναι καρατσεκαρισμένο να ρωτήσουμε την older version που θα είναι χούφταλο και θα τα ξέρει καλύτερα. Την πρώτη φορά θα κάνεις λάθος εσύ, αλλά εν τέλει σε καλό θα σου βγει και την δεύτερη δεν ξέρω ...η ιστορία εξελίσσεται.

3. Οι φίλοι είναι η μεγαλύτερη περιουσία σου. Είναι η δεύτερη οικογένεια σου να το ξέρεις. Οι άνθρωποι αλλάζουν, φεύγεις, φεύγουν και έρχονται νέοι στην ζωή σου. Οι καλοί μένουν για πάντα όμως. Με τις μετακινήσεις σου θα αλλάξεις πάρα πολλά πράγματα και θα γνωρίσεις πολλούς ανθρώπους. Κράτα επαφή μαζί τους γιατί θα ανακαλύψεις ότι το πιο ωραίο πράγμα στον κόσμο είναι οι μούλτι-κούλτι φίλοι. Να δίνεις στους φίλους σου πολλά και να τους φροντίζεις. Θα στο ανταποδώσουν απλόχερα. Και να είσαι ο εαυτός σου γιατί αν δεν είσαι - δίνεις λάθος σήματα. Με κάποιον περίεργο τρόπο, όσο κι αν απογοητευτείς όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερο θα βρίσκεσαι δίπλα σε ανθρώπους που ταιριάζουν τα χνώτα σας. Όπως λέει και μια φοβερή τύπισσα κάτι σαν αντί-γκουρού την οποία θα ανακαλύψεις σύντομα σε ένα ταξίδι : “θα βρεις την φυλή σου και θα νιώθεις 100% ο εαυτός σου μαζί τους”.

4. Μην ξεχνάς την οικογένεια σου. Παίρνε τηλέφωνο τον παππού και την γιαγιά σου περισσότερα τηλέφωνα όσο είσαι στα εξωτερικά. Θα ανακαλύψεις πολλά μέσα από τις κουβέντες μαζί τους είναι και οι δύο εκπληκτικοί τύποι. Ειδικά ο παππούς θα γίνει και πολύ καλός σου φίλος, σε καταλαβαίνει καλύτερα από τον καθένα. Και πίστεψε με όταν φύγει θα σου λείπει τόσο πολύ που για ένα διάστημα θα είναι αφόρητο. Γι' αυτό φρόντισε να μην τους ξεχνάς και να τους τηλεφωνείς. Το ίδιο ισχύει και με τους γονείς σου. Θα τους απομυθοποιήσεις σύντομα και αυτό είναι το υγιές. Μην μένεις σε αυτό όμως, δέξου ότι έχουν αγωνίες γιατί είναι γονείς και δεν πειράζει που σε πρήζει η μάνα σου για το αν τρως φρούτα και πόσο καπνίζεις. Γιατί στην ουσία σε έχει μεγαλώσει τόσο ελεύθερα που θα σπουδάζεις ότι θέλεις και θα αλωνίζεις όπου θέλεις και γενικά θα γίνεις αυτό που εσύ αποφασίζεις. Βασικό βασικότατο θα με θυμηθείς.

5. Καταχρήσεις, υγεία κτλ. Τι να σου πω τώρα, μην ξεκινάς το κάπνισμα; Ακόμα παλεύω να το κόψω εντελώς. Κάνε ό,τι καταλαβαίνεις αλλά είναι ο μεγαλύτερος εθισμός. Το αλκοόλ ξέρω ότι θα το βαρεθείς, το μόνο που θα σου πω είναι πρόσεχε την ποιότητα αυτών που πίνεις γιατί σε κάποιες φάσεις θα νιώθεις ότι χάνεις την όραση σου μετά από τρελά χανγκόβερ. Είναι γιατί ήπιες πετρέλαιο και όχι βότκα κόλα. Για τη γυμναστική δεν θα σου κάνω κατήχηση, από couch potato που σε κράζει η αδερφή σου θα γίνεις σχετικώς αθλητική.. γιατί θα ανακαλύψεις την γιόγκα σε κάνα δυο χρόνια και θα πωρωθείς οπότε μια χαρά και μετά άκου να δεις τι θα σου συμβεί ακόμα αργότερα-θα γουστάρεις το γυμναστήριο το οποίο τώρα μισείς. Life is funny right?

6. Όπως λέει και το τραγούδι/speech κτλ, να φοράς πάντα αντηλιακό. Αυτή είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σου δώσω. Α και να μην σταματήσεις ποτέ να τρως πιτσίνια. Σε κρατάνε παιδί.

Hλιάνα Φωκιανάκη

1 reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.