Φανταστήκατε ποτέ να ξυπνήσετε ένα πρωί, να κοιταχτείτε στον καθρέφτη και να δείτε μια μεγαλύτερη, σε χρόνια, έκδοση του εαυτού σας; Δεν πρόκειται για την περίληψη της ταινίας «Ξαφνικά 30», αν και θα μπορούσε να έχει μεγάλη επιτυχία στο Hollywood μια ταινία που θα συναντούσαμε τον εαυτό μας μια δεκαετία αργότερα και θα τα λέγαμε για ένα καφεδάκι. Κάπου διάβασα ότι οι επιστολές προς τον εαυτό μας είναι ένα είδος αυτοθεραπείας, αλλά τι θα λέγαμε στον 10 χρόνια μεγαλύτερο εαυτό μας;                            

                                                     letter

                                                                                                            Ιούνιος 2024

Αγαπημένε μου εαυτέ,

ελπίζω να είσαι καλά και υγιής. Θα μου πεις, αν δεν ήσουν, δεν θα διάβαζες αυτό το γράμμα τώρα, αλλά ας μην ξεφεύγω από το θέμα. Ξέρεις, όταν κάνεις πολλούς συνειρμούς, χάνεσαι και εσύ ο ίδιος, δηλαδή εγώ. Τέλος πάντων, ελπίζω αυτή τη συνήθεια να μιλάω συνέχεια, να την έχω ελαττώσει 10 χρόνια μετά.

Σε λίγους μήνες γίνεσαι 30 και φαντάζομαι θα σε έχει πιάσει αυτή η κρίση ηλικίας που πιάνει όσους πλησιάζουν τα πρώτα –άντα και κάνουν σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου. Εσύ, δεν θέλω να κάνεις έτσι σε παρακαλώ. Θέλω να ετοιμάσεις ένα μεγάλο party και να το γιορτάσεις γιατί πάντα πιστεύαμε ότι τα 30 είναι η καλύτερη και δημιουργικότερη ηλικία, θυμάσαι;

Θα καλέσεις όλους μας τους φίλους, ας είναι πολλοί δεν με νοιάζει, θέλω να είναι όλοι εκεί. Ελπίζω να έχω ακόμη τους φίλους μας ε; Ήσουν αρκετά κοινωνική, δεν φαντάζομαι να έχεις μετατραπεί σε μια μοναχική, περίεργη με γάτες- εντάξει σίγουρα όχι γάτες, δεν ήταν το αγαπημένο σου. Θέλω όλους τους φίλους που είχες στα 20 και όσους άλλους απέκτησες στην πορεία να βρίσκονται εκεί. Ακόμη κι αν δεν μιλάς με μερικούς. Σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσέ τους, δεν μπορεί να μην σου λείπουν καθόλου. Σου το ζητάω σαν χάρη στον εαυτό σου, δηλαδή σε εμένα.

Πάρε άδεια από την δουλειά μια μέρα πριν για να ετοιμαστείς. Θέλω να πιστεύω, πως έχεις δουλειά και ελπίζω να έχει σχέση με αυτό που σπούδασες και αγαπάς. Μήπως δεν έχουμε βγει ακόμη στις αγορές και είσαι πωλήτρια; Εντάξει δεν είπα να δουλεύεις στο BBC ( Λές; Μήπως να γράψω το γράμμα στα αγγλικά καλύτερα;) αλλά εύχομαι να ξυπνάς το πρωί και να πηγαίνεις για δουλειά χαρούμενη με νέες ιδέες και φιλοδοξίες. Αντίθετα αν σηκώνεσαι και βαριέσαι με την εργασία σου, τότε αγαπημένη μου αποτύχαμε.

Φαντάζομαι μένεις σε δικό σου σπίτι. Ξέρεις τι εννοώ, μόνη σου, χωρίς τους γονείς μας, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ. Ίσως να μην ζεις σε μεζονέτα με πισίνα ( αχ μακάρι να ζεις σε μεζονέτα με πισίνα και ωραία χρώματα στους τοίχους), αλλά τουλάχιστον, να έχεις έναν δικό σου χώρο. Τι κάνουν η μαμά και ο μπαμπάς; Σε παρακαλώ δώσε τους ένα μεγάλο φιλί και πες ευχαριστώ που σε μεγάλωσαν και σε έκαναν αυτή που είσαι. Η αδερφή σου τι κάνει; Θα έχει γίνει 26, θεέ μου! Πως περνάνε έτσι τα χρόνια, η μικρή σου αδερφή έγινε μεγάλη και εσύ συνεχίζεις να είσαι ακόμη 4 χρόνια μεγαλύτερή της. Έλα πες την αλήθεια, έχετε σταματήσει να τσακώνεστε σαν τα κοκόρια και είστε κολλητές έτσι δεν είναι; Αφού φαινόταν από τότε, ότι μαζί δεν κάνετε και χώρια δεν μπορείτε.

Να σε ρωτήσω κάτι προσωπικό τώρα. Μήπως τυχαίνει να έχεις παντρευτεί; Να έχεις σταθερή σχέση; Να είσαι με κάποιον αυτό το διάστημα; Έστω κάποιον που περνάς καλά; Ότι και να κάνεις πάντως, ελπίζω να είσαι ερωτευμένη και να έχεις μια αγκαλιά για να κοιμηθείς το βράδυ. Από την άλλη, μπορεί να έχεις ακόμη και παιδί. Καλά, σίγουρα, μερικές φίλες σου έχουν παιδιά, μπορώ από τώρα να σου πω ποιες, αλλά δεν θα το κάνω. Αν έχεις αγόρι, ελπίζω να το ονόμασες Φίλιππο, αν έχεις κορίτσι λυπάμαι αλλά δεν είχα σκεφτεί ακόμη όνομα.

Λοιπόν και τώρα, ήρθε η ώρα να σου δώσω μερικές ευχές που ελπίζω να έχεις πραγματοποιήσει μέχρι να ανοίξεις αυτό το γράμμα και αν όχι, προλαβαίνεις ακόμη αρκεί να ξεκινήσεις από σήμερα κιόλας.

  1. Εύχομαι να σου έχω συμπεριφερθεί σωστά και να είσαι εντάξει μαζί μου. Να μην σου δημιούργησα κόμπλεξ, ανασφάλειες και κατάθλιψη.
  2. Εύχομαι να έχω κάνει λάθη, λάθη και πάλι λάθη ώστε εσύ πια να έχεις μάθει από αυτά και να σε έχουν κάνει πιο ώριμη και σοφή.
  3. Εύχομαι να μην το βάζεις κάτω και μετά τα κλάματα κάθε φορά που κάτι δεν πάει όπως θα θέλαμε, να σηκώνεσαι και να ξαναπροσπαθείς.
  4. Εύχομαι να έχεις φιλοδοξίες και όνειρα και να μην σταματήσεις ποτέ να τα τροφοδοτείς γιατί αυτά σε κρατάνε ζωντανή.
  5. Ο μπαμπάς πάντα έλεγε, πως πλούσιος είναι αυτός που έχεις κάνει τρία πράγματα στη ζωή του: φίλους, ταξίδια και έχει διαβάσει βιβλία. Εύχομαι λοιπόν, να έχεις κάνει και τα τρία. Κράτα τους φίλους σου κοντά, λίγους και καλούς. Ταξίδεψε όσο μπορείς περισσότερο, όλο τον κόσμο, δες και γνώρισε νέα τοπία. Διάβασε, διάβασε, διάβασε, διάβασε.
  6. Εύχομαι να μην έχεις μετανιώσει για τίποτα από όσα έχω κάνει, γιατί να σου θυμίσω πως ήμουν χαρούμενη όταν τα έκανα.
  7. Εύχομαι να έχεις ερωτευτεί πολύ και να έχεις πληγωθεί γιατί μόνο έτσι θα αναγνωρίσεις αυτόν που θα σε συναρπάσει όταν έρθει, αν δεν έχει έρθει ακόμη.
  8. Εύχομαι να έχεις δουλέψει σκληρά και να έχεις γίνει απαραίτητη με την προσφορά σου. Μόνο έτσι θα σέβονται, με αυτά που έχεις αποδείξει ότι μπορείς να κάνεις.
  9. Εύχομαι να έχεις γραφτεί σε γυμναστήριο και να έχεις τηρήσει επιτέλους το πρόγραμμα γιατί παλιά δεν το έκανες και τόσο.
  10. Εύχομαι να γελάς όσο μπορείς πιο πολύ και πιο δυνατά. Και όταν δεις τις πρώτες ρυτίδες γύρω από το στόμα να γελάσεις ακόμη πιο δυνατά, γιατί είναι σημάδια χαράς που μόνο όσοι είναι ευτυχισμένοι τα ξεχωρίζουν.

ΥΓ. Να με αγαπάς όπως με αγαπούσες στα 20, είμαι η ίδια. Θα τα πούμε σύντομα.