Η νέα σειρά Gordita Chronicles θα σε γυρίσει πίσω μερικές δεκαετίες, όταν οι άνθρωποι πήγαιναν στις ΗΠΑ σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής. Τότε που το Αμερικανικό Όνειρο ήταν το πιο δημοφιλές, πολλοί άνθρωποι έφταναν στη χώρα αυτή μόνο για να συνειδητοποιήσουν πως είναι ταυτόχρονα και το πιο άπιαστο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την οικογένεια που ακολουθούμε στο Gordita Chronicles.

Στη σειρά παρακολουθούμε την ιστορία μέσα από τα μάτια της Cucu “Gordita” Castelli

Εκείνη, η αδερφή της και οι γονείς της έχουν φύγει μόλις από τη Δομινικανή Δημοκρατία στην δεκαετία των ’80s και έχουν περάσει απέναντι, στο Μαϊάμι της Φλόριντα με την ελπίδα να ξεκινήσουν μία νέα ζωή. H Cucu είναι ένα κορίτσι 12 ετών που έρχεται σε ένα νέο αμερικανικό σχολείο, ενώ αντίστοιχα οι γονείς της προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή.

Τότε όμως έρχονται αντιμέτωποι και με το σκληρό πρόσωπο της Αμερικής, αυτό που πολλές φορές δε “συγχωρεί” το διαφορετικό.

Η Cucu και η αδερφή της Emilia πολύ γρήγορα συνειδητοποιούν την υπεροχή του λευκού προτύπου, τόσο στο σχολείο, όσο και στη ζωή έξω από αυτό. Ειδικά η Cucu χρειάζεται να αντιμετωπίσει δύο πολύ μεγάλες αλλαγές στη ζωής της. Από την μία τη μετανάστευση από το σπίτι της στην Αμερική και από την άλλη την αλλαγή του παρατσούκλι της.

Στη Δομινικανή Δημοκρατία, το παρατσούκλι της ήταν gordita, μία λέξη που κρύβει μέσα της μία ένδειξη στοργής. Στην Αμερική όμως, αυτό μετατρέπεται σε fatso, μία λέξη υποτιμητική για τους υπέρβαρους ανθρώπους.

Ο επαναπροσδιορισμός του Αμερικανικού Ονείρου

Τα δύο κορίτσια, από πολύ νωρίς, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουν μέσα τους την έννοια του Αμερικανικού Ονείρου, ακόμα και όταν οι γονείς τους δεν είναι σε θέση να τις βοηθήσουν. Το πολιτισμικό σοκ, η ρατσιστική αντιμετώπιση και τα πρότυπα ομορφιάς στέκονται εμπόδιο στην προσπάθεια της οικογένειας να αισθανθεί “σπίτι” της την Αμερική.

Έτσι, η νέα σειρά Gordita Chronicles θυμίζει αρκετά τις σειρές που βλέπαμε τις προηγούμενες δεκαετίες, ωστόσο τολμά να σχολιάσει σε μεγαλύτερο βαθμό όσα απαρτίζουν την Αμερική εκείνης της εποχής.