Εδώ και χρόνια μαθαίνουμε για τις υποανάπτυκτες χώρες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η πείνα και ο υποσιτισμός και, κατά συνέπεια η έλλειψη βασικών στοιχείων διατροφής, όπως είναι οι βιταμίνες.

Έχοντας αυτό στο μυαλό τους, πριν από 15 χρόνια, περίπου, οι βιολόγοι Πέτερ Μπάγερ και Ίνγκο Πότρικους σκέφτηκαν να δημιουργήσουν μία διαφορετική ποικιλία ρυζιού, γενετικά τροποποιημένη, έτσι ώστε να παράγει β-καροτένιο (προβιταμίνη Α), όταν καταναλώνεται. Η σκέψη έκανε την εμφάνιση της, εξαιτίας του γεγονότος πως οι κάτοικοι των χωρών που πλήττονται από την ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α τρέφονται κυρίως με ρύζι.  Μπορούσαν να το κάνουν, άρα γιατί να μη προσπαθήσουν; Ένα γενετικά τροποποιημένο τρόφιμο που θα κάλυπτε τις διατροφικές ανάγκες, θα πρόσφερε την βιταμίνη που είχαν περισσότερο ανάγκη και θα ήταν γευστικό και, φυσικά,  με μικρό σχετικά κόστος. Κι έτσι έγιναν οι «μπαμπάδες» του «χρυσού ρυζιού».

Το Golden Rice, λοιπόν, πήρε την ονομασία του από το χρώμα που του προσδίδει η ένωση αυτή – δηλαδή ένα υπόχρυσο, κίτρινο και ελαφρώς πορτοκαλί χρώμα. Γενικά, και το συνηθισμένο ρύζι παράγει β-καροτένιο, αλλά δεν βρίσκεται στο σιτάρι. Έτσι, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη γενετική μηχανική για να προσθέσουν την ένωση στο ενδοσπέρμιο. Μάλιστα, το 2005 ανακοινώθηκε μία νέα ποικιλία, που ονομάστηκε «χρυσό ρύζι 2», και παράγει περίπου 23 φορές περισσότερο β-καροτένιο απ’ ότι η αρχική προσπάθεια. Το β-καροτένιο στο χρυσό ρύζι, είναι πανομοιότυπο με το β-καροτένιο που βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη και κίτρινα λαχανικά και πορτοκαλί και κόκκινου χρώματος φρούτα.

Θα με ρωτήσεις εδώ το εξής: γιατί να γίνει όλη αυτή η διαδικασία, ενώ υπάρχουν τα συμπληρώματα διατροφής και τα διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα; Ενώ η βιταμίνη Α μπορεί να ληφθεί από τα προϊόντα διατροφής και τα συμπληρώματα, προκλήσεις σχετικά με τη διαθεσιμότητα, την προσβασιμότητα, και την οικονομική δυνατότητα αγοράς τους, καθιστούν δύσκολη την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεπάρκειας βιταμίνης Α.

Πώς μπορείς να είσαι σίγουρη ότι είναι εντάξει να το καταναλώσεις;

Ακούγεται η πεποίθηση πως «τα GMO δεν κάνουν καλό στην υγεία» και άλλες τέτοιες δηλώσεις. Ωστόσο, εκτός από τις πολλαπλές δοκιμές που επιβεβαιώνουν ότι οι πρωτεΐνες στο Golden Rice δεν είναι ούτε τοξικές, ούτε αλλεργιογόνες, οι μελέτες που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων έχουν, επίσης, δείξει ότι το β-καροτένιο στα τρόφιμα είναι μια ασφαλής πηγή βιταμίνης Α. Επιπλέον, όταν καταναλώνεται, δεν υποδεικνύει ενδεχόμενες ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια που αφορά την κατανάλωση του. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία υποστηρίζουν ότι αυτός «ο μικρός χρυσός» είναι τόσο ασφαλές όσο και οι συμβατικοί τύποι ρυζιού. Περαιτέρω απόδειξη αυτού, είναι το γεγονός ότι το χρυσό ρύζι έχει περάσει από αυστηρές, σχολαστικές απαιτήσεις αξιολόγησης ασφάλειας των διάφορων ρυθμιστικών φορέων παγκοσμίως, καθώς πρόκειται για μία σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα.

Κάτι, επιπλέον, που πρέπει να ξέρεις είναι πως το β-καροτένιο δεν επηρεάζει την γεύση του ρυζιού, το κόστος του Golden Rice είναι αντίστοιχο με τα υπόλοιπα ρύζια της αγοράς και τα υπόλοιπα συστατικά του ρυζιού δεν επηρεάζονται. Επομένως, ίσως να αξίζει μία δοκιμή.

Πηγή: Ιnternational Rice Research Institute (www.irri.org)
featured photo: sepcooks.com