Είναι ένα από τα κορίτσια της διάσημης πλέον σειράς ‘‘GIRLS’’ του HBO. Tην έχουμε αγαπήσει για τον ατίθασο χαρακτήρα, το boho style της, τις απόψεις της, για το γεγονός ότι δεν δίνει δεκάρα για το τι γίνεται γύρω της, την φυσική της απάθεια ακόμα και οι καταχρήσεις στις οποίες την βλέπουμε να υποκύπτει είναι αποδεκτά γιατί απλά είναι η Jessa!

ba9cbedcfe5411eb9f7a94636ff5009b

1ccdb494f162903b-KirkeDomino2013web

Στην πραγματικότητα η Jessa δεν έχει πολλές διαφορές με την Jemima, (μια βασική διαφορά βέβαια είναι ότι η Jemima είναι μητέρα εδώ και λίγο καιρό), όπως δηλώνει και η ίδια σε συνέντευξη της δεν είναι ηθοποιός οπότε η Lena Dunham δημιούργησε την Jessa μέσα από κάποια χαρακτηριστικά της Jemima, ωστόσο με μια παραπάνω δόση δράματος. ‘‘Υπάρχουν στοιχεία του χαρακτήρα μου που τα βλέπω στην Jessa, είναι ένας τρόπος να αποδώσω όσο καλύτερα μπορώ τον ρόλο’’. Αυτό όμως δεν την εμπόδισε να παίξει στην ταινία Tiny Forniture της καλής της φίλης Lena, με χαρακτήρα παρόμοιο με αυτό του GIRLS.

Παρόλα αυτά η Jemima Kirke είναι ζωγράφος, και μάλιστα με αρκετά μεγάλη απήχηση. Ονομάζονται Skylight Projects και αποτελούνται από ελαιογραφίες, multimedia drawings και κολάζ. Οι άνθρωποι που κάθονται μπροστά της (φίλοι, συγγενείς και άσχετοι) είναι η πηγή και το αντικείμενο των σχεδίων της. Οι επιρροές της Kirke είναι πολύ διαφορετικές όπως του Edouard Manet και Lucian Freud όμως το έργο της παραμένει σταθερά θεμελιωμένο σε μια ζωγραφική παράδοση που έχει σκοπό να τεμαχίσει το δικό της βλέμμα και των μοντέλων της που είναι ιδιόκτητες αναπαραστάσεις του εαυτού της, σύμφωνα με τα λεγόμενα της. Όσα αναφέρθηκαν αποτυπώνονται καλλιτεχνικά στους πίνακες της, λειτουργεί γρήγορα χωρίς προσχέδια έτσι μεταφέρει την σταδιακή σχέση που αναπτύσσετε μεταξύ του θέματος και του χώρου επιτρέποντας στην τέχνη να ‘‘παίζεται’’ σε πραγματικό χρόνο. Μέσα από τους πίνακες της μπορείς να διακρίνεις το σκοτάδι και την αλληλεπίδραση της παθολογίας του καλλιτέχνη και του προσώπου.

ffcadc403921d58a-Cadence26x40_image3080

Σταματάω να σας βομβαρδίζω με τις καλλιτεχνικές ορολογίες και σας αφήνω να βγάλετε να δικά σας πορίσματα, δηλαδή άμα σας αρέσει ή όχι γιατί στο τέλος αυτό έχει σημασία.

Όσον αφορά εμένα η Jemima Kirke αυτό το boho, εναλλακτικό, επαναστατικό κορίτσι μου αρέσει και σαν ηθοποιός και σας καλλιτέχνης.

30c9b9cce7aa2a387651538404208f67

Περισσότερες πληροφορίες για τα έργα της μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.jkirke.com/

Και φυσικά το bonus track: