Γινε πρωταγωνιστης στην ζωη σου savoirville.gr

Χωρίς αμφιβολία, η οικονομική κρίση  έφερε πολλές αλλαγές στις ζωές μας. Η απώλεια ελπίδας για το μέλλον και η αδυναμία εκπλήρωσης στόχων είναι οι μεγαλύτερες από αυτές. Ίσως και οι σημαντικότερες. Πολλοί  νέοι και νέες πλέον αδυνατούν να ενεργοποιηθούν, να βελτιώσουν τον εαυτό τους, να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

Όμως μην κατηγορούμε μόνο την οικονομική κρίση για αυτό. Δεν φταίνε οι κυβερνήσεις, η εσωτερική μας πολιτική, οι μειώσεις μισθών που έχεις παραιτηθεί. Φταίει ο τρόπος σκέψης σου. Το γεγονός ότι επιλέγεις να παρατηρείς τις αλλαγές στην ζωή σου από μια γωνία. Ότι αρνείσαι να γίνεις πρωταγωνιστής στην δική σου πραγματικότητα.

Φυσικά, το να έχεις τον κύριο ρόλο στην ζωή σου, το να κατοχυρώσεις την ελευθερία σου, δεν είναι κάτι εύκολο. Ούτε κάτι  που μπορείς να κατορθώσεις σε μια μέρα. Θέλει επιμονή, και υπομονή, και σκληρή δουλειά, και προσπάθεια, και θα απογοητεύεσαι, και θα θες να τα παρατήσεις. Όμως δεν θα το κάνεις. Θα τα καταφέρεις. Αφού το πιστέψεις αυτό, τότε το να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα θα είναι ένα κομμάτι κέικ (=piece of cake).

  • Μην θυματοποιήσε. Επανέλαβε μετά από εμένα. «Δεν είμαι θύμα». Όταν έχεις ένα πρόβλημα, εσύ έχεις και την λύση του. Μην θεωρείς τον εαυτό σου κατώτερο των περιστάσεων. Γιατί έτσι επιτρέπεις να σε βλέπουν και οι άλλοι κατώτερο.
  • Μην θεοποιείς άτομα από τον περίγυρο σου. Είναι απόλυτα λογικό να σέβεσαι εκείνον τον πολύ μορφωμένο γνωστό σου και να θαυμάζεις εκείνη την κοπέλα με την φαινομενικά τέλεια δουλειά και σχέση. Η αλήθεια όμως είναι ότι κάνεις δεν έχει την τέλεια ζωή και όλοι έχουν προβλήματα.
  • Μην μιζεριάζεις. Τα λεφτά είναι λίγα έως ανύπαρκτα όμως δεν είναι και το κλειδί για την ευτυχία. Το να διαβάσεις ένα βιβλίο, να δεις μια ταινία στο σπίτι, να πας έναν περίπατο, να κουβεντιάσεις με δικούς σου ανθρώπους δεν απαιτεί κάποιο budget.
  • Να περιβάλλεσαι από θετικούς και αισιόδοξους ανθρώπους. Άτομα τα οποία σου προκαλούν κατάθλιψη, σε μειώνουν ή σε κάνουν να νιώθεις λίγος δεν έχουν θέση στην ζωή σου.
  • Να βελτιώνεσαι. Μην σταματάς να μορφώνεσαι. Να αθλείσαι. Να τρως σωστά. Να ντύνεσαι όμορφα. Να γνωρίζεις καινούρια άτομα. Με άλλα λόγια, μην σταματάς να αλλάζεις και να δημιουργείς την πιο βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού σου.
  • Συνειδητοποίησε ότι είσαι μοναδικός. Όταν γεννήθηκες δεν υπήρχε άλλος σαν και εσένα πριν, ούτε υπήρξε μετά από την γέννηση σου, ούτε θα υπάρξει. Περπατάς, μιλάς, κινείσαι, βλέπεις, ονειρεύεσαι διαφορετικά από τον καθένα. Γι’ αυτό μην κάνεις το λάθος να συγκρίνεσαι με τους γύρω σου.
  • Πράξε. Μην μένεις στα λόγια. Αυτό.
  • Μην είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου. Δούλευε σκληρά και μην σταματάς να προσπαθείς. Όμως μην ξεχνάς ότι η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα. Είναι λογικό να κάνεις λάθη, και να πέσεις.
Ελένη Αραβανή Pic source: tumblr.com