pws-na-vreis-th-dhmiourgikothta-soy-akomh-kai-se-periodo-anergias-savoir ville Το έχουμε ξαναπεί. Ανεργία δεν σημαίνει απαραίτητα αδράνεια. Συμφωνώ πως είναι πολύ εύκολο να πέσουμε σε αυτήν την παγίδα. Λίγο η ψυχολογική διάθεση που είναι στα κάτω της επειδή η αναζήτηση για δουλειά δεν φέρνει αποτελέσματα. Λίγο η καθημερινότητα στο σπίτι που δεν ευνοεί ακριβώς την κινητικότητα και καταλήγουμε να αράζουμε σε έναν καναπέ με βαριεστημένο ύφος και περιμένοντας να γίνει κάποιο θαύμα. Πριν το καταλάβουμε, έχουμε χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή και αυτό αντανακλάται ακόμη κι όταν βγαίνουμε έξω για να διασκεδάσουμε. Λοιπόν, είναι καιρός να επαναπροσδιορίσουμε κάποια πράγματα. Προτείνω να πατήσουμε το reset και να δούμε μαζί όλα εκείνα τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αισθανθούμε καλύτερα με τον εαυτό μας και να ξαναβρούμε τη χαμένη δημιουργικότητά μας.

Να μην ξεχάσω σήμερα…. να βρω τον εαυτό μου Πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο είναι σημαντικό να κάνουμε μια μίνι ενδοσκόπηση για να θυμηθούμε ποιοί είμαστε, τι θέλουμε από τη ζωή και ποιοί είναι οι στόχοι μας για το μέλλον, πράγματα που πολλές φορές ξεχνάμε όταν είμαστε για καιρό άνεργοι και αυτό μας βυθίζει όλο και περισσότερο στην αδράνεια. Οι στόχοι και τα θέλω μας είναι η κινητήριος δύναμη για να κάνουμε πράγματα που θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε προσωπικά και επαγγελματικά, οπότε η έλλειψή τους συνεπάγεται στασιμότητα.

Να θυμηθώ πως η ζωή είναι ωραία Δεύτερο βήμα: Να ανεβάσουμε την ψυχολογία μας. Γιατί, ας το παραδεχτούμε, όλα από εκεί ξεκινάνε. Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με το να ενισχύσουμε την κοινωνικότητά μας. Να πάρουμε τηλέφωνο φίλους και αγαπημένα μας πρόσωπα ή ακόμη και άτομα που όλο λέμε πως θα επικοινωνήσουμε μαζί τους για εκείνον τον περιβόητο καφέ αλλά πάει ένας χρόνος κι ακόμη να το κάνουμε. Να βγούμε έξω και να περάσουμε καλά, να ξεφύγει λίγο το μυαλό από τα ίδια και τα ίδια περί ανεργίας. Και δεν χρειάζεται η συναναστροφή μας με άλλα άτομα να απαιτεί απαραίτητα χρήματα. Μπορεί να είναι μια βόλτα στην παραλία ή ένας καφές στο σπίτι.

Να τα ξαναβρώ με τις φίλες μου, την Ενέργεια και την Αυτοπεποίθηση Και τώρα που βγήκαμε από το καβούκι μας είναι ευκαιρία να κάνουμε και κάτι για τον εαυτό μας, για να νιώσουμε πιο όμορφα και να γίνουμε πιο δραστήριοι. Στα δύο τελευταία βοηθάει πολύ η γυμναστική ή η ενασχόληση με κάποιο χόμπι. Η πρώτη, πέρα από τα οφέλη της στο σώμα και την υγεία, μας κρατάει διαρκώς σε εγρήγορση και μας δίνει την ενέργεια και την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας. Θα καταντήσω γραφική λέγοντας για ακόμη μια φορά πως η επιθυμία μας να γυμναστούμε δεν συνεπάγεται τη συνδρομή μας σε κάποιο γυμναστήριο. Πρέπει απλώς να ανακαλύψουμε τι μας αρέσει περισσότερο και να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους να γυμναστούμε. Από τρέξιμο ή ποδηλασία στην παραλία παρέα με φίλους μέχρι yoga και Pilates στο σπίτι με τη βοήθεια κάποιου DVD ασκήσεων. Όσο αφορά το δεύτερο, θα έλεγα να αφιερώσουμε χρόνο στο να ανακαλύψουμε τι πραγματικά μας αρέσει να κάνουμε στον ελεύθερό μας χρόνο και να ασχοληθούμε με αυτό. Μπορεί σε κάποιον να αρέσει να φωτογραφίζει τοπία ή να φτιάχνει χειροποίητα κοσμήματα. Υπάρχουν τόσα χόμπι στα οποία μπορεί κανείς να διοχετεύσει την ενέργεια και τη δημιουργικότητά του αρκεί να το πάρει απόφαση.

Να μάθω νέα πράγματα Και τώρα που βρήκαμε τον εαυτό μας είμαστε έτοιμοι για μεγάλα πράγματα. Είναι ώρα να οργανωθούμε με άλλη οπτική. Η αναζήτηση εργασίας δεν σταματά ποτέ και ειδικά τέτοιες εποχές όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι θέσεις εργασίας περιορισμένες. Έχουμε όμως όλο το χρόνο να συντάξουμε το πιο εντυπωσιακό βιογραφικό και να εμπλουτίσουμε το κομμάτι κάτω από την επικεφαλίδα ΓΝΩΣΕΙΣ, κάνοντας πράγματα που θα μας βοηθήσουν να βρούμε τη δουλειά που μας ενδιαφέρει. Αρκεί να ψαχτούμε λίγο. Σήμερα με το Internet μπορούμε να βρούμε με το πάτημα ενός κουμπιού ό, τι μας ενδιαφέρει ανάλογα με το budget που διαθέτουμε, είτε αυτό είναι δωρεάν εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας από το διαδίκτυο είτε κάποιο μεταπτυχιακό, σεμινάριο ή εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αφιερώνοντας χρόνο σε κάτι δημιουργικό, αποκτάμε μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και πίστη στις δυνατότητές μας, οπότε την επόμενη φορά που θα εμφανιστούμε σε μια συνέντευξη για δουλειά θα μπορούμε να διεκδικήσουμε με άλλους όρους.

Να κάνω κάτι που θα με ωφελήσει Τέλος, θα πρότεινα ανεπιφύλακτα την πρακτική εργασία έστω και χωρίς αποδοχές. Το ξέρω πως ακούγεται δύσκολο και πολλοί θα έλεγαν σκέτη εκμετάλλευση, όμως όταν πρόκειται για εργασία στον τομέα που μας ενδιαφέρει, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Αρκεί να σκεφτούμε τις εμπειρίες και τις γνώσεις που θα αποκομίσουμε που από μόνα τους μας τοποθετούν ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους από άποψη προϋπηρεσίας. Επιπλέον, προσωπικά προτιμώ να απασχολούμαι σε κάποια εργασία με πενιχρό έως καθόλου μισθό και να αισθάνομαι πως συνεισφέρω κάπου από το να κάθομαι σπίτι και να κοιτάω το  ταβάνι. Η εργασία, ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, ανοίγει το μυαλό σε νέες ιδέες, μας κάνει πιο δημιουργικούς και μας ωθεί  στο να εξελίσσουμε καθημερινά τις ικανότητές μας και να γινόμαστε καλύτεροι.