Με αφορμή τη χθεσινή ημέρα, 6 Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού, σκεφτήκαμε να ετοιμάσουμε αυτό το άρθρο, για να σου παραθέσουμε τους λόγους για τους οποίους ένα φιλί μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Πριν σου παρουσιάσουμε αυτούς τους λόγους, σου ετοιμάσαμε έναν μικρό πρόλογο για το πώς ξεκίνησε αυτός ο εορτασμός, αλλά και για την ιδέα που βρίσκεται πίσω από αυτή την ημέρα.

Πως ξεκίνησε αυτός ο εορτασμός;

Ιστορικά, η Διεθνής Ημερά Φιλιού, ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο κι αποτελεί μια ανεπίσημη αργία που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιουλίου. Άρχισε να εξαπλώνεται σιγά-σιγά σε όλο τον κόσμο, περίπου στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ η φιλοσοφία πίσω από αυτήν την ξεχωριστή ημέρα, είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δυστυχώς έχουμε ξεχάσει τις απλές απολαύσεις της ζωής, έχουμε σταματήσει να δίνουμε απλόχερα αυτή τη μικρή σταγόνα αγάπης, με αποτέλεσμα φαινόμενα όπως άγχος, νευρικότητα, πίεση και στρες να κατακλύζουν την καθημερινότητά μας.

Γιατί το φιλί είναι τόσο ευεργετικό;

Μειώνει το άγχος

Ένα φιλί έχει τη δύναμη να σε ηρεμεί, να μειώνει το άγχος σου και να σε κάνει να ξεχνάς αμέσως κάθε ανησυχία σου. Μειώνοντας την κορτιζόλη, η οποία αποτελεί την κατεξοχήν ορμόνη του στρες κι αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, έχει τη μαγική ιδιότητα να εξαφανίζει το άγχος σου και να σε κάνει να πετάς στα σύννεφα.

Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Σύμφωνα με την Andrea Demirjian, συγγραφέα του βιβλίου, «Kissing: Everything You Ever Wanted to Know About One of Life’s Sweetest Pleasures», το φιλί αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό κι ως αποτέλεσμα διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, η ροή του αίματος στο σώμα αυξάνεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται η άμεση μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Καταπραΰνει τους πονοκέφαλους

Ναι, μην εκπλήσσεσαι. Η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κι η μειωμένη αρτηριακή πίεση που αναφέραμε παραπάνω, μπορούν επίσης να σε απαλλάξουν από τους βασανιστικούς πονοκέφαλους. Το φιλί, μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να βάλεις ένα τέλος τους πονοκέφαλους, αφού όπως τονίσαμε, μειώνει το άγχος, καθοριστικό παράγοντα αυτής της κατάστασης.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η ανταλλαγή στοματικών υγρών μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, καθώς εκθέτει τον οργανισμό σου σε νέα μικρόβια. Μάλιστα, μια έρευνα του BMC, διαπίστωσε ότι ζευγάρια που φιλιούνται συχνά, μοιράζονται τα ίδια μικρόβια στο σάλιο και στη γλώσσα τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούν έναν ανθεκτικό οργανισμό.

Γυμνάζει τους μύς του προσώπου

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Αμερικανός καρδιολόγος Joseph S. Alpert, στο American Journal of Medicine, ένα πεταχτό φιλί ενεργοποιεί μόνο δύο μυς στο πρόσωπο μας. Εν αντιθέσει, ένα παθιασμένο φιλί, μπορεί να ενεργοποιήσει από 23 έως 34 μυς του προσώπου. Ακόμα κάθεσαι;