Έχεις σκεφτεί ποτέ ποιος είναι ο «καλύτερος» τρόπος να διαβάζεις ένα βιβλίο; Μπορεί να λατρεύεις τα βιβλία ή και όχι, μπορεί να σου αρέσει να αναλύεις κάθε λέξη ανατρέχοντας σε λεξικά ή το Google ενώ μπορεί και να προτιμάς το πιο «γενικό», γρήγορο διάβασμα, όπου εστιάζεις στα κεφάλαια που σε ενδιαφέρουν. Και οι δύο αυτές τεχνικές όμως δεν σε βοηθούν στο να «απορροφήσεις» το μήνυμα του κειμένου που έχεις μπροστά σου. Συμφωνώ πως καθένας έχει το δικό του τρόπο να αντιλαμβάνεται τα πράγματα γύρω του αλλά σίγουρα, το να βλέπεις τα πράγματα που και που διαφορετικά θα σε ωφελήσει.

Πώς θα ήταν λοιπόν αν προσπαθούσες να διαβάσεις ένα βιβλίο διαφορετικά αυτή τη φορά; Μπορεί να ακουστεί παράδοξο, αλλά ο καλύτερος τρόπος να διαβάσεις κάτι είναι να το κάνεις σαν συγγραφέας –ακόμα κι αν δεν σκοπεύεις να γίνεις ποτέ.

Οι συγγραφείς έχουν συγκεκριμένα «τρικ» για να συγγράψουν κάποιο κείμενο. Και το κλειδί είναι ότι αυτά τα τρικ συναντώνται σε πολλά επίπεδα της καθημερινότητας σου. Στην επικοινωνία με τους γύρω σου, πόσο πειστικός είσαι, πώς προωθείς σωστά τον εαυτό σου αλλά και στο πως αναλύεις καθετί γύρω σου.

Μην ξεχνάς πως ο στόχος κάθε συγγραφέα είναι να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον και να σε πείσει πως αξίζει να «τον διαβάσεις». Γι’ αυτό και θα χρησιμοποιήσει τις σωστές τακτικές για να το πετύχει. Όπως ακριβώς θα έκανες και στη δική σου καθημερινότητα.

Διάβασε μία φορά ολόκληρο το βιβλίο

Όταν ξεκινάς να διαβάζεις ένα βιβλίο, συνήθως έχεις στο μυαλό σου πως πρέπει να απορροφήσεις πολλές πληροφορίες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ενδεχομένως, να συναντήσεις κάποιες άγνωστες έννοιες ή να κολλήσεις σε κάποια σημεία. Δεν χρειάζεται να σταματάς και να ξεκινάς ούτε να ψάχνεις κάθε λέξη που δεν καταλαβαίνεις. Το κλειδί είναι να διαβάσεις το κείμενο που έχεις μπροστά σου χωρίς ενδιάμεσες στάσεις. Να θυμάσαι πώς το γενικό μήνυμα είναι σημαντικότερο από τις ειδικές πληροφορίες. Και κάπως έτσι, μπορείς να λειτουργήσεις και στην καθημερινότητα σου. Μην κολλάς σε λεπτομέρειες που μπορεί να μην έχουν τόση σημασία αλλά αντίθετα, δώσε έμφαση στο γενικότερο πλαίσιο και μήνυμα κάθε κατάστασης.

5 βιβλία να διαβάσεις αν σου αρέσουν οι ρομαντικές κομεντί
My Domaine

Εφάρμοσε τα τρία παρακάτω tips πειθούς

Οι επιτυχημένοι συγγραφείς θέλουν να σε πείσουν ότι:

• Η ιδέα τους είναι έγκυρη – με λογικές αποδείξεις και επιχειρήματα

• Έχουν την ικανότητα να μεταδώσουν τις ιδέες τους- με έρευνα και διάφορες πηγές πληροφοριών

• Η ιδέα τους αξίζει να ακουστεί –εξετάζοντας και προβάλλοντας θέματα που σε απασχολούν

Την επόμενη φορά που θα εντοπίσεις τα συγκεκριμένα τρικ, δοκίμασε να τα εφαρμόσεις κι εσύ στην καθημερινότητα σου. Ψάξε, συζήτησε για μία γκάμα θεμάτων και στήριξε την άποψη σου με λογικά επιχειρήματα.

Παρατήρησε τα σχήματα λόγου

Οι έντονες μεταφορές, οι γλαφυρές περιγραφές ή οι πολύ εύστοχες παρομοιώσεις βοηθούν το μυαλό σου να «ενεργοποιείται» συναισθηματικά. Όλα αυτά τα σχήματα λόγου έχουν μεγάλη επίδραση σε διάφορες περιοχές του νου. Με άλλα λόγια, ταυτίζεσαι περισσότερο, έχοντας μια ζωντανή απεικόνιση των γεγονότων. Προσπάθησε επομένως, να εντάξεις κι εσύ στην καθημερινότητα σου εκφράσεις που τραβούν την προσοχή του συνομιλητή σου, κάνε το λόγο σου πιο ζωντανό και μην φοβάσαι να παίζεις με τις λέξεις.

Χωρίς αμφιβολία, αν ξεκινήσεις να εντάσσεις λίγα στοιχεία κάθε φορά στην καθημερινότητα σου, θα εξελίξεις κατά πολύ την προσωπικότητα σου.

Featured image: Lesia Valentain | Twenty20