Δεν χρειάζεται να είσαι influencer στο Instagram για να χάσεις followers στα ξαφνικά. Αρκεί μόνο να ξυπνήσεις μία μέρα και να δεις ένα μικρότερο αριθμό από χθες στους ακολούθους σου. Πολλοί μπαίνουν σε μία διαδικασία να εκλογικεύσουν την κατάσταση. Ερωτήσεις όπως “τι ανέβασα;”, “τι δεν ανέβασα;”, “μήπως δεν είμαι πολύ ενεργός/ή;”, “με ξέρει/με είδε κάπου;” πηγαίνουν κι έρχονται.

Ωστόσο, το θέμα είναι να σκεφτούμε γιατί μας επηρεάζει τόσο έστω και το ένα unfollow

Η κουλτούρα μας σήμερα έχει μία γενικότερη μανία με τα unfollow. Aπό τη μία έχουν δημιουργηθεί δεκάδες εφαρμογές που μπορούν να σου πουν ανά πάσα στιγμή ποιος δεν ανήκει πια στους followers σου. Από την άλλη, γίνεται τεράστιο θέμα στα media όταν δύο celebrities δεν ακολουθούν ο ένας τον άλλον στα social μετά από έναν χωρισμό ή τσακωμό. Ξαφνικά, έχουμε μετατρέψει το συγκεκριμένο κουμπί σε ένα καθοριστικό δείγμα για μία ανθρώπινη σχέση.

Ο λόγος που μας ενοχλούν τόσο πολύ τα unfollow είναι γιατί εκπροσωπούν μία διαφορετική μορφή απόρριψης. Ακόμη και όταν ο άλλος είναι παντελώς άγνωστος άνθρωπος, μας ενοχλεί που δεν θέλει πια να βλέπει τι κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Το γεγονός ότι εμείς προτιμάμε μερικές φορές να παρακολουθούμε φανατικά αυτόν τον αριθμό, κάτι λέει και για εμάς.

Μερικούς ανθρώπους τους προβληματίζει, ενώ άλλους τους κάνει να θέλουν “εκδίκηση”

“Αφού με έκανες unfollow, εγώ γιατί να σε ακολουθώ;”, είναι μία συχνή σκέψη που κάνουν όλοι. Αισθάνονται έτσι ότι παίρνουν ενός είδους εκδίκηση, με το ίδιο ακριβώς χτύπημα. Άλλοι πάλι, σε πιο ψύχραιμη διάθεση, προτιμούν να σκεφτούν τι είναι αυτό που τους κάνει να χάνουν followers. Ίσως έτσι είναι και μία ευκαιρία να αναθεωρήσουν την παρουσία τους στα social media.

Yπάρχουν βέβαια και οι άνθρωποι που δεν ασχολούνται τόσο με αυτά τα νούμερα. Για μερικούς ανθρώπους το unfollow είναι μία πρακτική αυτο-φροντίδας. Αν πιστεύεις ότι δεν σου κάνει καλό να βλέπεις την καθημερινότητα του άλλου διαρκώς μπροστά σου, έχεις επιλογή να το σταματήσεις.

Αν όμως βρίσκεσαι στην αντίπερα όχθη και θες να σταματήσουν να σε νοιάζουν τα unfollow, μόνο ένας τρόπος υπάρχει: να σταματήσεις να παρακολουθείς τόσο φανατικά τους αριθμούς. Με το να σου γίνεται έμμονη ιδέα ακόμη και ο ένας ακόλουθος που έχασες, δεν μπορείς να ξεπεράσεις τα συναισθήματα που σου προκαλεί αυτή η “απώλεια”. Το παίρνεις όμως τόσο προσωπικά γιατί εσύ έχεις δώσει αξία σε αυτά τα νούμερα. Αν δεν θες να σου χαλάνε τη μέρα, απλά απόφυγε την υπερανάλυση και το overthinking.