Το να κάθεσαι στο πάτωμα μπορεί να μην είναι και τόσο άνετο, ειδικά σε σύγκριση με τον αναπαυτικό σου καναπέ, ωστόσο σύμφωνα με μια μελέτη των πληθυσμών με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον κόσμο αποδεικνύει πως τα οφέλη του να κάθεσαι στο πάτωμα είναι πολλά περισσότερα από όσα θα πίστευες.

Ο ιδρυτής της Blue Zones, Dan Buettner, λέει πως οι άνθρωποι που ζουν στην Okinawa της Ιαπωνίας και περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους καθισμένοι στο πάτωμα -μιας και δεν έχουν πολλά έπιπλα στα σπίτια τους- ζουν περισσότερο.

«Οι μακροβιότερες γυναίκες στην ιστορία του κόσμου έζησαν στην Okinawa και γνωρίζω από προσωπική εμπειρία ότι κάθονταν περισσότερο στο πάτωμα. Πέρασα δύο ημέρες με μια γυναίκα 103 ετών και την είδα να σηκώνεται από το πάτωμα και να κάθεται σε αυτό 30 με 40 φορές».

Δεν θα έκανε εντύπωση στους ερευνητές αν μια γυναίκα που μπορούσε να σηκωθεί πολλές φορές από μια καθιστή θέση στο πάτωμα έχει ζήσει -τουλάχιστον- 100 χρόνια.

Η ικανότητά σου να σηκώνεσαι όρθια από καθιστή θέση χωρίς να χρησιμοποιήσεις κανένα από τα χέρια σου είναι ένα καλό σημάδι μακροζωίας.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology υποδηλώνει ότι όσοι δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την άσκηση των καταλήψεων έχουν πέντε ή έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν λιγότερα χρόνια από εκείνους που μπορούν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την άσκηση αυτή.

«Είναι ευρέως γνωστό ότι η φυσική κατάσταση σχετίζεται στενά με την επιβίωση, αλλά η μελέτη μάς δείχνει επίσης ότι η διατήρηση υψηλών επιπέδων ευελιξίας και μυϊκής δύναμης δεν είναι μόνο καλές για την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, αλλά έχουν ευνοϊκή επίδραση στο προσδόκιμο ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Claudio Gil Araújo.

«Το να σηκώνεσαι από την καρέκλα και να κάθεσαι σταυροπόδι στο πάτωμα μπορεί να βοηθήσει στην εκ νέου ευθυγράμμιση του σώματος βελτιώνοντας τη δύναμη, τη φυσική ευελιξία και τη συνολική κίνηση.»

Παρά τα οφέλη ωστόσο είναι σημαντικό η στάση του σώματος να είναι σωστή καθώς, όπως τονίζεται, μια λανθασμένη στάση μπορεί να αυξήσει τον πόνο στη μέση.

Το βάρος πρέπει να επικεντρώνεται στους γοφούς ούτως ώστε να μην υπάρχει πίεση στους αστραγάλους και τα γόνατα. Ο καλύτερος τρόπος επομένως για βέλτιστη ευθυγράμμιση είναι να καθίσεις σε ένα μαξιλάρι ή σε μια μαλακή μπάλα.

Κανείς δεν λέει ότι πρέπει να περάσεις ολόκληρη την ημέρα στο… πάτωμα, παρόλα αυτά, όπως τονίζουν οι επιστήμονες το μυστικό της μακροζωίας, της διατήρησης της ευελιξίας και ενός υγιούς σώματος είναι οι συνεχείς αλλαγές στάσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έτσι, το να κάθεσαι στο πάτωμα και να κάνεις ανά τακτά διαστήματα ασκήσεις καταλήψεων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τονώσεις την ενέργειά σου, να βελτιώσεις τη ροή του αίματος αλλά και να αυξήσεις την ευελιξία και το εύρος κινήσεών σου.