Ο τρόπος με τον οποίο στέλνεις μηνύματα με τους φίλους και τους συνομηλίκους σου, είναι σίγουρα διαφορετικός από τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράς με τους γονείς σου στο family chat. Υπάρχουν μερικά emojis και memes που οι γονείς σου απλώς δεν καταλαβαίνουν. Kαι να μη μιλήσω για τα ηχητικά μηνύματα – αυτά είναι πολύ “Gen Z” γι’ αυτούς.

Βέβαια, υπάρχει ένα πράγμα που οι παλαιότερες γενιές συχνά δεν καταλαβαίνουν για τα γραπτά μηνύματα: ο “τρομακτικός” και “ψυχρός” τόνος της απάντησης “Ok”. Είναι η μόνιμη απάντηση των boomers σε οτιδήποτε, από το να τους πεις ότι πήρες προαγωγή, μέχρι το να τους πεις ότι θα αργήσεις στο ραντεβού σας. Αλλά συνειδητοποιούν πραγματικά, πόσο ενοχλεί τους νεότερους η ξερή απάντηση “Ok.”; Για σκέψου, να μιλούσες με κάποι@ που μόλις γνώρισες και σε ενδιαφέρει, και να σου απαντούσε με ένα απλό “Ok.”. Θα το έριχνες στην υπερανάλυση, θα το έλεγες σε όλους τους φίλους σου και θα έψαχνες να βρεις τι πήγε λάθος.

Οι Boomers λατρεύουν τη συντομία των γραπτών μηνυμάτων

Κάποιοι λένε ότι οι boomers χρησιμοποιούν το “Ok.” ως προεπιλεγμένη απάντηση όταν δεν ξέρουν τι άλλο να πουν. Δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, τα κινητά και τα γραπτά μηνύματα. Μεγάλωσαν σε μία εποχή που τα κινητά δεν ήταν η προέκταση του χεριού τους. Πολλοί απέκτησαν κινητό σε αρκετά μεγάλη ηλικία. Το σταθερό τους, έπαιρνε φωτιά ενώ εμείς σήμερα δεν του δίνουμε καν μια θέση στο σπίτι μας. Επομένως, θεωρούν σπατάλη χρόνου και ενέργειας την ενασχόληση με το κινητό, πόσω μάλλον με τα γραπτά μηνύματα.

Μπορεί επίσης να μην επενδύουν τόσο χρόνο στο να σκεφτούν μια καλή απάντηση. Ή να θεωρούν πως η αντίδραση σε ένα μήνυμα ως απάντηση, δεν αρκεί. Η χρήση του “Ok.” είναι απλώς επειδή δεν το έχουν σκεφτεί καλά και έπρεπε κάτι να πουν, αλλά δεν μπήκαν στον κόπο να πουν κάτι τόσο σημαντικό.

Το να μάθεις στους γονείς σου μη στέλνουν το ψυχρό “Ok”, μπορεί να έχει και συνέπειες

Το να μάθεις στους boomers να σταματήσουν να λένε “Ok.” σε όλα, μπορεί να είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι φαίνεται. Δοκίμασε να συζητήσεις το ενδεχόμενο να αλλάξουν αυτή την περίεργη συνήθεια. Θα το θεωρήσουν ανούσιο και μπορεί τότε να συναντήσεις μία άλλη μάστιγα: τον εθισμό στα αυτοκόλλητα άβαταρ και τα GIFs. Ίσως λοιπόν και να μην είσαι τόσο έτοιμ@ να δεις την κινούμενη εκδοχή της μητέρας σου να εμφανίζεται στην οθόνη σου με μια μεγάλη καρδιά στα χέρια, όταν της λες “Καλημέρα!”.

Τελικά, ίσως αυτό το “Ok.” είναι το “χάσμα των γενεών” με το οποίο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε. Υπάρχουν τόσα και τόσα που διαφέρουν ανάμεσα σε εμάς και τους γονείς μας και ότι αφορά την τεχνολογία, πάντα θα το βλέπουν αλλιώς. Σκέψου το και διαφορετικά, μοιάζει με την απογοήτευση που νιώθουν εκείνοι, όταν προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε πως λειτουργει το TikTok, ο αλγόριθμος και όλα αυτά τα “ακαταλαβίστικα”. Όμως, στο τέλος πρέπει να το παραδεχτούμε: Είναι το “Ok.” πραγματικά χειρότερο, από το να μάθει ο πατέρας σου να χειρίζεται το TikTok σαν ένας GenZ; Δε νομίζω!