Οι μέρες γίνονται μικρότερες, οι γειτονιές έχουν γεμίσει λαμπάκια και οι καφέδες έχουν πλέον γεύση από gingerbread. Τότε είναι που έρχεται και το άγχος. Το γνωστό άγχος των γιορτών. 

Δεν είμαι ο Σκρούτζ. Αγαπώ τη μέντα και τις Χριστουγεννιάτικες ταινίες. Η περίοδος των εορτών μου θυμίζει μία δύσκολη περίοδο της ζωής μου. Αλλά η ζωή δεν είναι όπως την θέλουμε. 

Είμαι σίγουρη ότι δεν είμαι μόνο εγώ που νιώθω αυτό το άγχος. Και σίγουρα η γιορτινή διάθεση είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Γιατί η περίοδος των Χριστουγέννων έχει  ονομαστεί και η πιο αγχωτική από όλες. Αυτό γίνεται διότι τότε θυμόμαστε τι δεν έχουμε και τι θέλουμε να αποκτήσουμε.

Η περίοδος των εορτών μοιάζει να απαιτεί πολλά από εμάς. Όλη την οικογένεια για να γιορτάσει, αρκετά χρήματα για να αγοράσει κανείς δώρα και μια παύση από την καθημερινότητα για την παρασκευή μελομακάρονων και κουραμπιέδων. Στη συνέχεια, θα χρειαστείς ένα αστραφτερό φόρεμα και με αυτό να βγάλεις πολλές φωτογραφίες.

Είναι όμως αυτό το νόημα των εορτών; 

Ένα διαφορετικό είδος Χριστουγέννων 

Πριν λίγα χρόνια, έζησα ένα διαφορετικό είδος Χριστουγέννων. Είχα την ευκαιρία να γιορτάσω σε μία χώρα όπου τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και οι μυρωδιές των εορτών έλειπαν. Αυτό συνέβη στο Μαρόκο, όπου πήγα για 3 χρόνια για να διδάξω αγγλικά. 

Με αυτόν τον τρόπο σε αφήνουν να δεις μόνος σου γιατί πραγματικά γιορτάζεις τα Χριστούγεννα και τον ερχομό του Νέου Έτους.  Έτσι, κάναμε ένα δικό μας είδος Χριστουγέννων, ανταλλάξαμε δώρα και προσπαθήσαμε να ετοιμάσουμε πάπια στον φούρνο.

Τότε δεν υπήρχε κανένα άγχος για το τι θα βάλω στα πάρτι, για τα χρήματα που έφευγαν σε φαγητά και ποτά. Εκεί καταλάβαμε την πραγματική αξία των Χριστουγέννων. Έτσι κατάλαβα τι πραγματικά είναι τα Χριστούγεννα και κατάλαβα ότι είναι μία περίοδος για ξεκούραση, χαλάρωση και αγάπη. 

Πώς να καλλιεργήσεις έναν πιο αυθεντικό τρόπο για να περάσεις την περίοδο αυτή των εορτών

Πάρε τον χρόνο σου για να χαλαρώσεις 

Η περίοδος των εορτών είναι αρκετά γεμάτη. Μέσα σε αυτόν τον ασταμάτητο ρυθμό των εορτών, βρες χρόνο να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς. 

Κράτα ημερολόγιο

Λατρεύω να κρατάω ημερολόγιο. Όταν αποτυπώνω εκεί τις σκέψεις μου, μπορώ και βγάζω νόημα. Ακόμα κι αν είναι μπερδεμένες. Και κυρίως, να δω τι πρέπει να είναι όπως είναι και τι θα έπρεπε να έχω.

Δημιουργία προσωπικών παραδόσεων 

Υπάρχει κάτι ανακουφιστικό στο να γιορτάζεις κάθε χρόνο κάτι που θεωρείς παράδοση. Αυτό μας αφήνει την αίσθηση ολοκλήρωσης και επίτευξης. Έτσι, δημιουργείται και χώρος για εορτασμούς, κάτι που χρειάζεται η κουλτούρα μας. Εδώ και χρόνια έχω αρχίσει να δημιουργώ προσωπικές παραδόσεις, όπως το να βγαίνω γα τρέξιμο την ημέρα των Χριστουγέννων ή το να ψήνω ποπ κορν. 

Είναι λογικό να αισθανόμαστε άγχος την περίοδο των εορτών. Όπως είναι επίσης αποδεκτό το να θρηνούμε μία επέτειο που μας πονάει. Αντί όμως να αφήνουμε μία εμπορική ιδέα να μπαίνει ανάμεσα στην πραγματική σημασία των Χριστουγέννων, κάνε τα δικά σου Χριστούγεννα. Κάνε ό,τι χρειάζεται για να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς. 

Στην ουσία, αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για να γιορτάσεις και να ονειρευτείς. Κοίταξε τον χρόνο που φεύγει, επικεντρώσου στα καλά και στα άσχημα. Πάρε όμως το βλέμμα σου από εκεί και συνέχισε να κοιτάς μπροστά και να ονειρεύεσαι όλα αυτά που μπορείς να κάνεις. 

Πηγή: Darling Magazine Μετάφραση: Εύα Τόλιου
featured image: darlingmagazine.org