“Σου αξίζει κάποιος καλύτερος..”, “θα με βαρεθείς…”, “σε σέβομαι και σε αγαπώ γι’αυτό ας το αφήσουμε πριν γίνει χειρότερο..”. Με βάση όλα αυτά θα μπορούσαμε να κάνουμε άνετα μία δημοσκόπηση με τα πιο συχνά ψέματα που ακούμε στους χωρισμούς. Αυτό, όμως, που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι το γιατί κάποιος επιλέγει να τελειώσει μία σχέση δίνοντας μία ανεπαρκή δικαιολογία.

Η απάντηση κρύβεται σε κάτι πολύ προφανές που κανείς δεν θέλει να παραδεχτεί

Είτε το πιστεύεις, είτε όχι αυτά τα ψέματα εκτελούν έναν πολύ ωφέλιμο σκοπό: Να πληγωθείς όσο λιγότερο γίνεται. Ή τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο άνθρωπος που θέλει να σε χωρίσει. Λέγοντας τέτοιου είδους δικαιολογίες, κάθε άνθρωπος πιστεύει πως προστατεύει το τέως άλλο του μισό με τον καλύτερο τρόπο. Άσχετα που εσύ μετά καταλήγεις να αναρωτιέσαι για μήνες αν έφταιγε κάποια συμπεριφορά σου ή το ότι δεν σου άρεσε να βγαίνεις με τους φίλους του.

Το δύσκολο είναι να πει κανείς την αλήθεια. Το ακόμη πιο δύσκολο είναι να δεχτείς και να επεξεργαστείς εσύ αυτή την αλήθεια. Φαντάσου να γυρίσει μετά από μήνες κάποιος να σου πει “σε αφήνω γιατί βαριέμαι όταν θες να καθόμαστε συνέχεια μέσα και να βλέπουμε ταινίες“. ‘Η “θέλω να χωρίσουμε γιατί με κουράζεις με τις ανησυχίες και τα άγχη σου“. Στην πραγματικότητα, οι ατάκες αυτές πονάνε πολύ περισσότερο, αλλά δε χωράνε αμφιβολίες. Δεν κάθεσαι μετά για μήνες να στέλνεις μεθυσμένα μηνύματα, ούτε να προσπαθείς να καταλάβεις το γιατί. Το “γιατί;” πήρε σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια μέσα από μία φράση, την οποία φυσικά μίσησες.

Για να το ξεκαθαρίσουμε: Κανείς δεν σε χωρίζει επειδή πραγματικά “σου αξίζει κάτι καλύτερο”

Όταν ένας άνθρωπος θέλει να είναι πραγματικά μαζί σου, προσπαθεί να γίνει εκείνος ο καλύτερος για σένα. Ο έρωτας δίνει την απαραίτητη ώθηση και τροφή για προσπάθεια ώστε ο ένας να κουμπώσει με τον άλλο, παρά τις διαφορές του. Επίσης, κανείς δε θα σε χωρίσει επειδή “σε σέβεται και σε νοιάζεται”. Η ζωή έχει αποδείξει ότι όταν νοιαζόμαστε για κάποιον θέλουμε να τον έχουμε στη ζωή μας και όχι να τον διώξουμε μακριά.

Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι πίσω από αυτές δικαιολογίες κρύβονται άνθρωποι που φοβούνται την αλήθεια. Είτε όταν πρόκειται να την αποκαλύψουν σε σένα, είτε όταν πρέπει να την παραδεχτούν στον εαυτό τους. Αν έχεις το θάρρος, στο τέλος κάθε σχέσης ζήτα να μάθεις την αλήθεια. Θα σε σώσει από πολύ χαμένο χρόνο. Αν πάλι δεν θες να την ακούσεις, βολέψου με το γεγονός ότι όλες οι κλισέ ατάκες είναι δικαιολογίες. Στην τελική, κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς ώστε να μην αρχίσεις να αμφισβητείς για άλλη μία φορά τον εαυτό σου.

featured image: @msc70