Για κάθε γυναίκα η περίοδος είναι διαφορετική και τα συμπτώματα άλλα. Για εκείνες που νιώθουν πιο ευσυγκίνητες και ευάλωτες πριν την περίοδο τα δάκρυα και η μελαγχολία συνήθως αρχίζουν δύο ή τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου σου και συνεχίζονται μέχρι την πρώτη ημέρα της περιόδου.

Οτιδήποτε μπορεί να σε κάνει να κλάψεις εκείνη τη στιγμή όπως μια αγχωτική μέρα στη δουλειά, το αθώο σχόλιο ενός δικού σου ανθρώπου ή κάτι συγκινητικό ή ακόμα κάτι ρομαντικό που είδες στην τηλεόραση.

Αυτό συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες;

Κατά την ωορρηξία, το σώμα απελευθερώνει ένα ωάριο, προκαλώντας μείωση των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης. Αυτή η μετατόπιση μπορεί να προκαλέσει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά συμπτώματα και να επηρεάσει τα επίπεδα σεροτονίνης – του νευροδιαβιβαστή που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης, του ύπνου και της όρεξης. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με το αίσθημα μελαγχολίας, καθώς και με αισθήματα ευερεθιστότητας, προβλήματα ύπνου και λαχτάρα για φαγητό – τα οποία είναι όλα κοινά συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.

Tι θα σε βοηθήσει;

Φτιάξτε μια σειρά από ”όπλα” που θα σου φτιάχνουν τη διάθεση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να βλέπεις φίλους, να κοιμάσαι, να βλέπεις μια comfort ταινία τυλιγμένη με μία κουβέρτα – πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Eσύ ξέρεις τι σε κάνει να νιώθεις καλύτερα.

Τα συμπτώματα προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου περιλαμβάνουν:

Πονοκεφάλους

Δυσκολία στον ύπνο

Αλλαγή στην όρεξη

Ευερεθιστότητα

Ανησυχία

Αλλαγές στην διάθεση

Πόνοι

Φούσκωμα

Άλλες πιθανές αιτίες κόπωσης κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να είναι:

Χαμηλά επίπεδα σιδήρου: Με τα επίπεδα σιδήρου χαμηλότερο από το κανονικό, το σώμα δεν μπορεί να παράγει την αιμοσφαιρίνη που απαιτούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια για τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα του σώματος. Έτσι, τα συμπτώματα  που συνδέονται με την έλλειψη σιδήρου μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία και κόπωση. Η έλλειψη σιδήρου από τον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία. Αυτή η μορφή αναιμίας έχει συμπτώματα όπως ωχρότητα, αίσθημα αδυναμίας και τριχόπτωση.

Επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα: Πολλές γυναίκες λίγο πριν την περίοδο ή κατά της διάρκεια της περιόδου, έχουν υπερβολική όρεξη για κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα. Εάν τα καταναλώσουν σε υπερβολικό βαθμό, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη αυξομείωση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, με την απότομη αυτή διακύμανση προκαλείται το αίσθημα της κούρασης.

Διαταραχές ύπνου: Τα συμπτώματα της περιόδου συνήθως επηρεάζουν κατά πολύ τον ύπνο σου, καθώς οι πόνοι και οι αλλαγές στην διάθεσή σου εκείνη τη στιγμή δεν θα σε αφήσουν να κοιμηθείς, με αποτέλεσμα να νιώθεις κούραση ή και εξάντληση το επόμενο πρωί.

Πώς θα ανακουφιστείς φυσικά από τα συμπτώματα της περιόδου;

Δώσε προτεραιότητα στη θρεπτική τροφή και την άσκηση. Περιόρισε το αλάτι, την καφεΐνη και το αλκοόλ και κατανάλωσε άφθονο νερό. Βάλε στο πιάτο σου πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες όπως γλυκοπατάτες, φακές ή μη επεξεργασμένη βρώμη και ξηρούς καρπούς αλλά και τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως το άπαχο κρέας. Η άσκηση από την άλλη αυξάνει τις ενδορφίνες, οι οποίες είναι φυσικά βελτιωτικά της διάθεσης και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ρύθμιση του ύπνου.

Ακόμα: Πιες ένα χαμομήλι και κάνε απαλό μασάζ στην κοιλιά σου.