Σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι οι επιδόσεις σου είναι διαφορετικές από προπόνηση σε προπόνηση. Κάποιες μέρες νιώθεις πολύ δυνατή και έτοιμη να ανταπεξέλθεις και άλλες έχεις αυτό το αίσθημα που δεν μπορείς να πάρεις τα πόδια σου. Έχεις αναρωτηθεί όμως γιατί συμβαίνει αυτό; Φαίνεται πως υπάρχου διάφοροι παράγοντες που παίζουν τον ρόλο τους και επηρεάζουν τόσο τη σωματική, όσο και τη νοητική σου λειτουργία.

Ο ύπνος

Οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται πόσο πολύ επηρεάζει ο ύπνος την προπόνηση. Μάλιστα, μειώνεται γενικότερα η παραγωγικότητα σε διαστήματα που υπάρχουν αϋπνίες ή άλλες σχετικές διαταραχές. Παρότι, δεν έχει αποδειχθεί ακόμα το πως ο ύπνος επηρεάζει τις επιδόσεις μας στην προπόνηση, είναι ευρέως γνωστό πως επηρεάζει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων οπότε έχουμε χαμηλές επιδόσεις.

Η αποθεραπεία

Το σώμα μας καταπονείται κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να αφήνουμε ένα χρονικό διάστημα να περάσει ανάμεσα στις προπονήσεις μας ώστε να επιτρέψουμε στους μύες μας να αναρρώσουν. Έτσι θα γίνουν πιο δυνατοί και θα μπορούν να ανταπεξέλθουν πιο εύκολα σε όλες τις προπονήσεις.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος

Είναι σίγουρο πως έχεις αντιληφθεί και από μόνη σου ότι ο κύκλος περιόδου επηρεάζει άμεσα την παραγωγικότητα και την επίδοσή σου. Οι ορμόνες μας έχουν μεγάλη επίδραση επάνω μας οπότε το μόνο που μπορείς να κάνεις εδώ είναι να προσαρμοστείς αναλόγως.

Το φαγητό

Οι τροφές που τρώμε, εν μέρη ορίζουν την ενέργεια που θα έχουμε. Ο οργανισμός μας αντιδράει διαφορετικά σε κάθε τρόφιμο και εσύ πρέπει να φροντίσεις να παρατηρήσεις ποια τρόφιμα λειτουργούν καλύτερα με το σώμα σου. Έτσι θα έχεις περισσότερη ενέργεια στις προπονήσεις σου.

Η ώρα της προπόνησης

Κάποιοι προτιμούν να κάνουν τη γυμναστική τους το πρωί ενώ άλλοι επιλέγουν τις πιο απογευματινές ή και βραδινές ώρες. Κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά, ανάλογα και με την καθημερινότητα που έχει ο κάθε άνθρωπος. Μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις προπόνηση διαφορετικές ώρες της ημέρας ώστε να βρεις ποια λειτουργεί καλύτερα για εσένα.

Το στρες και το άγχος

Είναι και οι δύο παράγοντες που κατεβάζουν τα επίπεδα ενέργειας επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις επιδόσεις σου. Ειδικά στην εποχή μας που οι απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας είναι περισσότερες από ποτέ, αυτοί οι παράγοντες μπορούν να σε καταβάλουν χωρίς καν να το καταλάβεις.

Όλοι αυτοί είναι λόγοι οι οποίοι μπορούν να σε επηρεάσουν και μάλλον δεν μπορείς να τους αποφύγεις. Ωστόσο, έχεις έναν σύμμαχο ο οποίος θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς όλους αυτούς τους παράγοντες. Αυτός ο σύμμαχος είναι η οργάνωση. Μάθε να οργανώνεις το πρόγραμμά σου ώστε να μη χάνεις γεύματα και να τρως σωστά. Βάλε τις προπονήσεις σου σε εύλογα διαστήματα για να έχει το σώμα σου χρόνο αποθεραπείας και λάβε υπόψιν σου και τις ημέρες περιόδου σου. Μην ξεχνάς πως η οργάνωση είναι και ένας μηχανισμός αντιμετώπισης του άγχους. Αν έχεις βάλει πρόγραμμα στη ζωή σου θα είσαι πιο ήρεμη. Δεν θα αγχώνεσαι μήπως δεν προλάβεις κάτι ή μήπως ξέχασες κάτι άλλο.

featured photo: www.unsplash.com / @mrleecanburn