Η κοινωνία μας δυστυχώς έχει καταφέρει να συνδυάσει τη μοναχικότητα με διάφορα αρνητικά στερεότυπα που μας επηρεάζουν.

Είτε αυτό είναι το να στέλνουμε τα παιδιά να κάθονται μόνα τους σαν τιμωρία, είτε η απομόνωση της φυλακής, είτε ακόμα και τα περίεργα βλέμματα που μας ρίχνουν οι περαστικοί αν μας δουν να τρώμε έξω μόνοι μας. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει κατά πολύ αλλά ισχύει πως οι περισσότεροι έχουμε μεγαλώσει πιστεύοντας πως η μοναχικότητα είναι αρνητική.

Στην πραγματικότητα όμως το να περνάμε χρόνοι μόνοι μας έχει πολλά οφέλη.

Ενδυναμώνει την ψυχική μας υγεία

Παρόλο που ήμαστε κοινωνικά όντα από τη φύση μας μελέτες έχουν δείξει πως το να περνάμε χρόνο μόνοι μας είναι εξίσου σημαντικό για την ψυχική μας υγεία και ισορροπία από ότι το να κοινωνικοποιούμαστε. Έχει φανεί πως η ικανότητα του να περνάμε καλά μόνοι μας αυξάνει την ευτυχία, την ποιότητα ζωής, και καλυτερεύει τη διαχείριση του στρες.

Αυξάνει τη δημιουργικότητα

Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι καλλιτέχνες αναζητούν τη μοναξιά τους για να δημιουργήσουν. Έτσι και εμείς μπορούμε να διοχετεύσουμε καλύτερα τη δημιουργικότητα μας χωρίς φωνές και περισπασμούς.

Μαθαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας

Το να περνάμε χρόνο μόνοι μας μας αφήνει να παίρνουμε αποφάσεις χωρίς γνώμες τρίτων και εξωτερικές επιρροές. Αυτό μας βοηθάει να έχουμε καλύτερη ιδέα του τι θέλουμε εμείς και ο ψυχικός μας κόσμος πραγματικά και έτσι καταλαβαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Φυσικά και αναζητούμε τις απόψεις των αγαπημένων μας ανθρώπων για να πάρουμε αποφάσεις, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να κατανοήσουμε απόλυτα και τις δικές μας ανάγκες. Επίσης, μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε λύσεις στα προβλήματα μας που ίσως να μην ανακαλύπταμε αλλιώς.

Έχουμε τον χώρο να σχεδιάσουμε τη ζωή μας

Περνάμε πολύ χρόνο κανονίζοντας τις μεγάλες μας στιγμές, είτε αυτό είναι ένα ταξίδι, ένας γάμος, ή το πως θα περάσουμε τις ερχόμενες γιορτές. Αλλά τι συμβαίνει με όλα τα ενδιάμεσα; Λίγος χρόνος με τις σκέψεις μας μας δίνει τον χώρο να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας, να εξετάσουμε την εξέλιξη μας αλλά και τις αλλαγές που θα θέλαμε να κάνουμε στη ζωή μας.