Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, οι υπηρεσίες ενός εγκεκριμένου διαιτολόγου διατροφολόγου θεωρούνται ως επί το πλείστον πολυτέλεια, με αποτέλεσμα να δέχεσαι τις συμβουλές διατροφής της φίλης, του γυμναστή με τις περισσότερες φορές να μην βλέπεις αποτέλεσμα και να θέτεις τον οργανισμό σου σε κίνδυνο. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι 4 στις 10 παθήσεις με αυξημένο τον κίνδυνο θνησιμότητας όπως καρδιακή νόσος, έμφραγμα, διαβήτης και κάποιοι τύποι καρκίνου μπορούν να αντιμετωπιστούν με το μαχαιροπίρουνο σου. Με άλλα λόγια, η εξατομικευμένη συμβουλευτική διατροφής με έναν έγκυρο διαιτολόγο διατροφολόγο θα μπορούσε να σου σώσει τη ζωή.

10 λόγοι για τους οποίους χρειάζεται να απευθυνθείς σε έναν εγκεκριμένο διαιτολόγο είναι:

 1. Χρειάζεται να πάρεις ή να χάσεις βάρος.

Μόνο ένας εγκεκριμένος διαιτολόγος – διατροφολόγος  μπορεί να προτείνει ένα διατροφικό πλάνο προσεγμένα μειωμένο σε θερμίδες ή να προτείνει επιπλέον πηγές θερμίδων για να προσλάβεις ένα υγιές βάρος σύμφωνα με τις προσωπικές σου ανάγκες, ενώ παράλληλα θα συνεχίσεις να τρως τα αγαπημένα σου φαγητά.

 1. Έχεις μείνεις στάσιμος στο βάρος.

Πόσες φορές δεν έχεις απελπιστεί γιατί ενώ προσπαθείς να χάσεις τα κιλά που σε βαραίνουν, φτάνει η στιγμή που το νούμερο δεν κατεβαίνει παρακάτω, δημιουργώντας ένα αίσθημα απογοήτευσης και τα παρατάς. Ένας διαιτολόγος – διατροφολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να “ξεκολλήσεις” και να συνεχίσεις φτάνοντας τον τελικό σου στόχο.

 1. Έχεις κολλήσει σε κάποιο στάδιο.

Το αμερικανικό τμήμα υγείας και ανθρώπινων υπηρεσιών σημειώνει 4  στάδια στην αλλαγή υγιούς συμπεριφοράς: σκέψη, προετοιμασία, δράση και συντήρηση. Όταν σκοπεύεις να αλλάξεις την διατροφική σου συμπεριφορά, μπορεί να κολλήσεις σε ένα από αυτά τα στάδια. Ένας διατροφολόγος μπορεί να βοηθήσει με το στάδιο της σκέψης, εξηγώντας πως η σωστή διατροφή μπορεί να σε ωφελήσει σε κάθε κομμάτι της καθημερινότητας σου. Επίσης, είναι εκείνος που μπορεί να προβλέψει τις “παγίδες” στις οποίες μπορεί να πέσεις και να προγραμματίσει τα γεύματα σου για το στάδιο της προετοιμασίας. Τα στάδια δράσης και συντήρησης μπορούν να γίνουν με τακτικές επισκέψεις στον διαιτολόγο για να διατηρήσεις τα κίνητρα σου και να παρακολουθείς την πρόοδο σου.

 1. Θέλεις να τρως πιο “έξυπνα” και να αποκτήσεις ευεξία.

Ένας διαιτολόγος – διατροφολόγος μπορεί να σου μάθει, πως να διαβάζεις τις ετικέτες των τροφίμων, ότι η υγιεινή διατροφή δεν είναι τελικά τόσο ακριβή, πώς να τρως έξω χωρίς να χαλάσεις το διατροφικό σου πλάνο και πώς να αντιστέκεσαι σε πειρασμούς στην καθημερινότητα σου.

 1. Είσαι μπερδεμένος από πληροφορίες που σου έχουν δώσει (Internet, φίλοι, μη έγκυροι διαιτολόγοι).

Υπάρχει πολύ παραπληροφόρηση εκεί έξω. Στην αρχή ακούς ότι οι υδατάνθρακες είναι “κακοί”, μετά διαβάζεις ότι είναι “καλοί”. Η έρευνα είναι μία συνεχής διαδικασία και τα ευρήματα ερευνών μερικές φορές είναι αντικρουόμενα μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με τη χρήση διαφορετικών μεθόδων έρευνας ή την επιλογή των ατόμων που περιλαμβάνονται σε διάφορες μελέτες. Ένας διαιτολόγος – διατροφολόγος ακολουθεί τις εξελίξεις στην διατροφή και είναι κατάλληλα ενημερωμένος με τις κατάλληλες επιστημονικές προδιαγραφές. Μέρος της δουλειάς του είναι να διαλέγει και να χρησιμοποιεί μέσα από έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών και ερευνών εκείνο που είναι κατάλληλο για εσένα βάσει των αναγκών σου.

 1. Για να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη από το πρόγραμμα φυσικής κατάστασης.

Πολλές φορές που μπορεί να φτάσεις σε αποτελμάτωση με αποτέλεσμα η επίδοση σου στο άθλημα που κάνεις να μειώνεται δραματικά. Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να θέσεις στόχους και να πετύχεις εμφανή αποτελέσματα όποιο κι αν είναι το άθλημα που κάνεις. Από το να πας για jogging με το σκύλο σου, μέχρι το να κάνεις σκι ή να τρέξεις σε μαραθώνιο.

 1. Ο έφηβος της οικογενείας αντιμετωπίζει διαταραχή στην πρόσληψη τροφής ή δεν τρέφεται σωστά.

Ο διατροφολόγος, σε συνεργασία σε τέτοιες περιπτώσεις με ένα ψυχολόγο, μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστούν θέματα διατροφικών διαταραχών, όπως η ανορεξία, η βουλιμία, η ορθορεξία αλλά και  ζητήματα υπερβολικού βάρους.

 1. Είσαι έγκυος ή χρειάζεσαι καθοδήγηση και υποστήριξη για τον θηλασμό.

Ένας διαιτολόγος –διατροφολόγος θα σε βοηθήσει να προσλάβεις επαρκώς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως το φολικό οξύ, ιδίως τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάπτυξης νευρικών προβλημάτων του εμβρύου ή του νωτιαίου μυελού, ενώ επίσης θα βοηθήσει στην πραγμάτωση της επαρκούς πρόσληψης σιδήρου, βιταμίνης D και βιταμινών του συμπλέγματος Β για εσένα και το νεογέννητο.

 1. Για πρόληψη.

Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο ενός διατροφολόγου. Πολλοί άνθρωποι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων σοβαρών ασθενειών. Λαμβάνοντας τον έλεγχο των παραγόντων που μπορείς να αλλάξεις συμπεριλαμβάνοντας την διατροφή και τον τρόπο ζωής σου, μπορείς να νικήσεις τις πιθανότητες.

Επενδύοντας στην υγεία σου σήμερα, απολαμβάνεις μία υγιή ζωή στο μέλλον.

 1. Ένα πρόβλημα υγείας.

Ένα νέο πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με τη διατροφή όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 ή η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να σε συντρίψει και να είσαι πλέον αβέβαιος για το ποιες τροφές επιτρέπονται να καταναλώνεις, αλλάζοντας ριζικά τις διατροφικές σου συνήθειες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί μετά τη διάγνωση μίας τροφικής δυσανεξίας ή αλλεργίας.  Ένας  διαιτολόγος – διατροφολόγος μπορεί να συνεργαστεί μαζί σου και σε ενημερώσει σχετικά με τις νέες πλέον επιλογές σε τρόφιμα που μπορείς να κάνεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου και τις προτιμήσεις σου.

 1. Μετά τον γιατρό.

Σύμφωνα με μία αμερικανική έρευνα του 2010 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Academic Medicine”, η εκπαίδευση στην ιατρική σχολή πάνω στην διατροφή, είναι συχνά ανεπαρκής. Έτσι, ο θεράπων ιατρός μπορεί να μην είναι επαρκώς πληροφορημένος και καταρτισμένος ώστε να δώσει τη σωστή διατροφική καθοδήγηση που απαιτείται. Επίσης, υπάρχουν πολλά άτομα που αποκαλούνται “διαιτολόγοι” μετά από την σύντομη εκπαίδευση τους σε προγράμματα διατροφής χωρίς εγκεκριμένα πιστοποιητικά και χωρίς την απαραίτητη πρακτική άσκηση και το κατάλληλο επίπεδο μόρφωσης. Καλό είναι να ψάξει κάποιος το τι είναι ακριβώς αυτός ο διαιτολόγος πριν τον επισκεφτεί και τον εμπιστευτεί.

www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr