Η αύξηση του βάρους ενώ κάνεις σωστή διατροφή και άσκηση είναι απολύτως φυσιολογική. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι.

Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτή η παροδική αύξηση ενώ «φαινομενικά» όλα λειτουργούν άριστα.

Μικροδάκρυα – Micro tears 

Τα μικροδάκρυα είναι αυτά που δημιουργούνται όταν ο μυς δουλεύει, σωματικά. Είναι σημαντικό να κατανοήσεις πώς αυτοί οι μικροσκοπικοί τραυματισμοί στις μυϊκές ίνες, τα μικροδάκρυα, βοηθούν κατά βάση στην απόκτηση μυϊκής μάζας.

Ένα νέο πρόγραμμα άσκησης ασκεί πίεση στις μυϊκές ίνες, προκαλώντας τον σχηματισμό μικροδακρύων, επίσης γνωστά ως μικροτραύμα, και κάποια φλεγμονή. Αυτές οι δύο καταστάσεις στις μυϊκές ίνες είναι ο λόγος που μπορεί να παρατηρήσεις αύξηση βάρους. Το σώμα ανταποκρίνεται στα μικροδάκρυα και τη φλεγμονή με τρόπους που προκαλούν προσωρινή αύξηση βάρους σε νερό.

Επίσης, πιθανότατα θα εμφανίσεις καθυστερημένη έναρξη μυϊκού πόνου στις 24 έως 36 ώρες μετά την άσκηση. Αυτή είναι η φυσική απόκριση του σώματός σε αυτά τα μικρομυϊκά ρήγματα και τη διάσπαση του μυϊκού ιστού.

Φλεγμονή 

Όπως ήδη αναφέρθηκε μέσω της άσκησης και της δημιουργίας μικροτραύματος στους μύες, η ίδια διαδικασία δημιουργεί επίσης φλεγμονή μετά από μια έντονη άσκηση. Και πάλι, η κατακράτηση νερού που συμβαίνει, βοηθά το σώμα να θεραπευτεί μετά από μια σκληρή προπόνηση, αλλά οι μελέτες αναφέρουν ότι αυτή η κατάσταση μετά από συστηματική άσκηση μειώνει τη φλεγμονή μακροπρόθεσμα.

Γλυκογόνο 

Το γλυκογόνο είναι η ενέργεια που χρησιμοποιούν οι μύες για δύναμη κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το γλυκογόνο χρειάζεται επίσης νερό για να τροφοδοτήσει τους μύες. Κάθε γραμμάριο γλυκογόνου αποθηκεύεται με τουλάχιστον 3 γραμμάρια νερού και αυτό δημιουργεί αλλαγή στο βάρος σου. Καθώς οι μύες σου εξοικειώνονται περισσότερο με την άσκηση και γίνονται πιο αποτελεσματικοί, αρχίζουν να χρειάζονται λιγότερο γλυκογόνο για να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο παραγωγής ενέργειας. Έτσι, η κατακράτηση νερού γίνεται λιγότερη, οπότε το βάρος που αρχικά αυξήθηκε, θα αρχίσει να μειώνεται.

Μυϊκή μάζα 

Υπάρχει μια άλλη πηγή αύξησης βάρους που πολύ συχνά παρεξηγούμε. Μπορεί να αυξηθεί το βάρος σου, ναι, όμως αυτό οφείλεται στην άπαχη μυϊκή μάζα που αποκτάς μέσω της άσκησης.

Έναν ή δύο μήνες μετά την έναρξη της άσκησης (ανάλογα το είδος και τη συχνότητα), η σύσταση του σώματός σου θα αρχίσει να αλλάζει αποκτώντας μυϊκή μάζα και μειώνοντας το σωματικό λίπος. Οι μύες όμως ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος και αυτό ανεβάζει το δείκτη της ζυγαριάς.

Η συνεχής παρακολούθηση του βάρους κατά τη διάρκεια αυτού του φαινομένου ειδικά στην αρχή, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και ενώ τα ρούχα σου μπορεί να τα αισθάνεσαι πιο χαλαρά, ο αριθμός στη ζυγαριά να παραμένει ο ίδιος ή ακόμη και να αυξάνεται.

Το πως νιώθεις και το πως εξελίσσεται η προπόνηση σου είναι καλύτερος δείκτης σε αυτό το σημείο, γι’ αυτό μην ζυγίζεσαι. Η ζυγαριά δεν λέει πάντα την αλήθεια.

Διατροφή

Αν όλα πηγαίνουν σωστά κατά τη διάρκεια τη προπόνησης, βεβαιώσου ότι συμβαίνει το ίδιο και με τη διατροφή σου. Πρέπει να είσαι σίγουρη/ος ότι λαμβάνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και δίνεις προτεραιότητα στη ξεκούραση και την αποκατάσταση. Το σώμα προσαρμόζεται, αν του δώσουμε χρόνο.

Μέσα σε λίγους μήνες, οι μύες σου θα είναι πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί και, εάν το βάρος σου είναι ακόμα υψηλότερο από αυτό που θα ήθελες, τότε διακυμάνσεις στη διατροφή, τα επίπεδα άγχους ή ο ελλιπής ύπνος μπορεί να εξηγούν το γιατί.

Εστίασε στα οφέλη πέρα από την απώλεια βάρους. Δεν τρέφεσαι υγιεινά και ασκείσαι συστηματικά μόνο και μόνο για να πετύχεις απώλεια βάρους, και δεν θα έπρεπε να είναι αυτός ο λόγος. Καθώς το σώμα σου εγκλιματίζεται στη νέα ρουτίνα προπόνησης και διατροφής, είναι καλύτερο να μετράς την πρόοδο σου με μια ποικιλία ειδικών μετρήσεων και όχι με τη ζυγαριά. Έτσι , δεν θα απογοητεύεσαι κάθε φορά από ένα και μόνο «νούμερο».