Η αντισύλληψη καθίσταται δωρεάν για γυναίκες έως 25 ετών από την 1η Ιανουαρίου και δεν θα προορίζεται πλέον μόνο για ανήλικα κορίτσια, ανακοίνωσε σήμερα 9 Σεπτεμβρίου, στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 2, ο Υπουργός Υγείας Olivier Véran.

«Παρατήρησα, σε συνεργασία με τις επιστημονικές αρχές, μια μείωση της αντισύλληψης σε ορισμένο αριθμό νεαρών γυναικών κυρίως για οικονομικούς λόγους», δήλωσε ο Υπουργός διευκρινίζοντας ότι «θα υπάρξει υποστήριξη για την ορμονική αντισύλληψη, τη βιολογική αξιολόγηση που μπορεί να συνοδεύσει, τη διαβούλευση με ιατρική συνταγή και όλη τη φροντίδα που σχετίζεται με την αντισύλληψη, έως την ηλικία των 25 ετών από την 1η Ιανουαρίου».

«Είναι ανυπόφορο το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να προστατευτούν, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αντισύλληψη εάν θέλουν να κάνουν αυτή την επιλογή, διότι είναι πολύ ακριβή».

Μέχρι στιγμής, αυτή η υποστήριξη προσφερόταν στις ανήλικες γυναίκες ηλικίας 15-18 ετών από το 2013, και σε ηλικίες κάτω των 15 ετών από το 2020 και έπειτα. Το κόστος που σχετίζεται με τη χρήση αντισυλληπτικών, καλύπτεται ήδη 100 τοις 100 από την Ασφάλιση Υγείας για τις ανήλικες γυναίκες.

Η προσπάθεια θα κοστίσει 21 εκατομμύρια ευρώ.

«Αυτή η επέκταση της δωρεάν πρόσβασης στην αντισύλληψη, αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια 21 εκατ. ευρώ ετησίως», δήλωσε ο Υπουργός.

Η μέγιστη ηλικία έχει οριστεί στα 25 έτη «επειδή είναι μια ηλικία που αντιστοιχεί, από οικονομική, κοινωνική και εισοδηματική άποψη σε περισσότερη αυτονομία», συμπλήρωσε κλείνοντας.