Ανακαλύψαμε τη συνταγή της Haidee Hart στο thekit.ca και είναι η τέλεια ευκαιρία για να κρατήσουμε λίγο ακόμα καλοκαίρι στην κουζίνα και στο πιάτο μας.

Τι θα χρειαστείς:

2 1/2 φλιτζάνια (300 g) αλεύρι

2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φλιτζάνι (226 g) κρύο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια

4-6 κουταλιές της σούπας (60-90 mL) κρύο νερό

1 φλιτζάνι (250 γρ.) τυρί ρικότα

5 φλιτζάνια (680 g) ντοματίνια, κομμένα στη μέση

Μια χούφτα από τα αγαπημένα σας φρέσκα μυρωδικά (μου αρέσει ο βασιλικός, το θυμάρι, το εστραγκόν ή η ρίγανη)

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 αυγό χτυπημένο με 1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) νερό

Πώς θα το φτιάξεις: 

Για τη ζύμη

1. Ανακάτεψε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μίξερ. Πρόσθεσε τα κομμάτια βουτύρου και δούλεψε για λίγο το μείγμα. Προσθέσε το κρύο νερό, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η ζύμη.

2. Δούλεψε τη ζύμη στον πάγκο και πλάσε σε 2 μεγάλους κύκλους. Σε αυτό το σημείο μπορείς να φτιάξεις 2 γαλέτες ή να βάλεις τη δεύτερη στο ψυγείο για μία επόμενη φορά.

3. Άνοιξε τη ζύμη σε κύκλο. Βάλε τη ζύμη σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και άφησε στο ψυγείο για 20 λεπτά.

Για την προετοιμασία της γαλέτας

1. Άπλωσε το τυρί ρικότα ομοιόμορφα στη μέση της ζύμης, αφήνοντας λίγη ζύμη κενή στις άκρες. Τοποθετήσε τα ντοματίνια, με την κομμένη πλευρά πάνω από τη ρικότα.

2. Βάλε τα φρέσκα μυρωδικά ανάμεσα στις ντομάτες. Πασπάλισε με αλάτι.

3. Δίπλωσε τις άκρες προς τα μέσα και άλειψε με το αυγό.

4. Βάλε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήσε για 45-60 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να βράσουν οι χυμοί ντομάτας. Άφησε να κρυώσει εντελώς πριν το μεταφέρεις σε μια σανίδα σερβιρίσματος.