Τι άλλο μπορεί να ζητήσεις από έναν άνθρωπο ο οποίος ασχολείται με τη μόδα, ξέρει να μαγειρεύει και είναι και γλυκύτατος;! Μαζί με τον Γαβριήλ Νικολαΐδη μιλήσαμε φυσικά για μόδα αλλά και για την καινούρια του σειρά των T-shirt, Dapper Guilt, τα οποία είναι απλά φανταστικά.

Με τι ασχολείσαι αυτή την περίοδο;

My day-job εδώ και 3,5 χρόνια είναι το missbloom.gr αλλά και σε κάποια περιοδικά και sites φαγητού και μόδας όπως οι “Γλυκές Αλχημείες”  του Στέλιου Παρλιάρου, αφού εδώ και 10 χρόνια είμαι δημοσιογράφος και fashion journalist. Παράλληλα έχω το προσωπικό μου blog, το Cool Artisan, και τις τελευταίες μέρες έχω ξεκινήσει την προώθηση της δικής μoυ σειράς T-shirt που ονομάζεται Dapper Guilt.

Savoir Ville_Gabriel nikolaidis  (5) (Custom)

Πως αποφάσισες να δημιουργήσεις τη δική σου σειρά από τα T-shirts;

Ως δημοσιογράφος περνάς ένα πολύ μεγάλο μέρος βλέποντας τη ζωή πίσω από μία οθόνη και κάποια στιγμή είχα αυτό το αίσθημα  ότι ήθελα στη δουλειά μου να πιάνω κάτι, να δημιουργώ κάτι. Το περιοδικό είναι κάτι που το αγγίζεις, το παίρνεις, το βλέπεις αλλά και πάλι είναι επικοινωνία και είδηση. Ήθελα να φτιάξω κάτι που να μπορώ να το δουλεύω με τα χέρια μου, να νιώθω υφάσματα, να βλέπω χρώματα, να βλέπω δειγματολόγια, να νιώσω τη δημιουργία στην αφή.

Πως προήλθε το όνομα Dapper Guilt;

Είχα δει μία ταινία μικρός, από εκείνες που παίζει η τηλεόραση το μεσημέρι του Σαββάτου και είχα καταλήξει ότι για να βρεις όνομα για το οτιδήποτε, για το σκύλο σου, για το εστιατόριο σου για τη σειρά σου των T-shirts, φτιάχνεις μία λίστα από λέξεις που σε εκφράζουν και μετά αρχίζεις και σβήνεις μέχρι να καταλήξεις σε μερικές λέξεις. Το dapper ήταν από τις λέξεις που μου άρεσαν πάρα πολύ. Επειδή αρχίσαμε να δουλεύουμε αυτό το project εδώ και ένα χρόνο και τότε περνάγαμε μία περίοδο κρίσης, νιώθαμε πάρα πολλές ενοχές που θέλαμε να κάνουμε κάτι που να είναι και λίγο μόδα, να είναι και λίγο Αθήνα, να έχει μία souvenir αισθητική, να απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες κι εκείνη τη στιγμή, πριν από 12 μήνες όλοι θεωρούσαν πως αυτό δεν θα έχει καμία εξέλιξη γιατί στην Αθήνα της κρίσης όλα πέφτουν και κανείς δεν θα ασχοληθεί με τη μόδα, οπότε είχαμε έτσι μία ενοχή και αποφασίσαμε να το συνδυάσουμε και καταλήξαμε στο Dapper Guilt, το οποίο μας εκφράζει.

Savoir Ville_Gabriel nikolaidis  (11) (Custom)

Σχετικά με το Cool Artisan πως επιλέγεις το concept και τα ρούχα του κάθε post;

Μαζί με το φωτογράφο μου, τον Μιχάλη Τσίτα, επιλέγουμε το μέρος και με βάση αυτό χτίζουμε μία ιστορία γύρω του. Για παράδειγμα αν είναι Μάιος και θέλουμε να πάμε σε μία παραλία, θα βρούμε μία ωραία παραλία που να θυμίζει νησί και θα φέρουμε το outfit στα μέτρα αυτού. Δηλαδή μπορεί να φορέσω ένα κουστούμι αλλά θα το κάνω χωρίς παπούτσια για να ταιριάζει με το χώρο ή όταν πήγαμε σε ένα πιο αστικό περιβάλλον, όπως για παράδειγμα στους κυματοθραύστες στο Φάληρο, εκεί παίξαμε με prints που να ταιριάζουν στην πόλη αλλά να έχει και το tailor στοιχείο. Γενικά προσπαθούμε να φτιάχνουμε μία ιστορία που να ταιριάζει με τον χώρο, το outfit και ακόμα και το editing μετά στις φωτογραφίες.

Έχεις κάποια συγκεκριμένη ρουτίνα περιποίησης που κάνεις καθημερινά;

Έχω συγκεκριμένη ρουτίνα περιποίησης που ξεχνάω καθημερινά! Γενικά θεωρώ ότι το πιο σημαντικό πράγμα για τους άνδρες και τι γυναίκες είναι η οδοντόκρεμα και η οδοντόβουρτσα, αυτό για εμένα είναι το πιο fundamental, γιατί ακόμα και το πιο ωραίο makeup σε μία κοπέλα ή το πιο ωραίο μούσι σε έναν άνδρα χάνεται όταν υστερεί στα δόντια, οπότε πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό. Από εκεί και πέρα, προσπαθώ να είμαι πολύ συνεπής με το αντηλιακό, χειμώνα καλοκαίρι. Επίσης, όταν περνάω περιόδους που νιώθω άσχημα τότε μπορεί να χρησιμοποιήσω κάποια ενυδατική κρέμα. Θα ήθελα να είμαι πιο συνεπής στην περιποίηση. Ένιωσα πολύ μεγάλη τη διαφορά στο δέρμα μου από τα 26 στα 27.

Savoir Ville_Gabriel nikolaidis  (9) (Custom)

Υπάρχουν βασικά βήματα που πρέπει να κάνει ένας άνδρας για να περιποιηθεί το μούσι του; Εσύ πως το περιποιείσαι;

Καταρχήν θα πρέπει να αποφασίσει τι σχήμα μούσι θέλει, τετράγωνο, πολύ μακρύ, σγουρό. Εγώ προσπαθώ να έχω ένα τριγωνικό μούσι που να μου μακραίνει το πρόσωπο. Για να το περιποιηθώ κάνω trimming, όπου του δίνω σχήμα και κόβω τις ατέλειες. Από εκεί και πέρα μπορεί να πάω σε κάποιον ειδικό, όπως είναι ένα barber shop, όπου θα μου κάνουν τις λεπτομέρειες, όπως τριχάκια που μπορεί να πετάνε κι άλλα.

Σε σχέση με το παρελθόν έχεις αλλάξει κάποιες συνήθειες με τα ρούχα ή με τα προϊόντα περιποιήσης που θα αγοράσεις;

Σε σχέση με την περιποίηση, όταν νιώθεις ότι μεγάλωσες, το οποίο είναι ψυχολογικό, αρχίζεις να ψάχνεις τι μπορεί να σου κάνει μία ενυδατική κρέμα. Αυτό το έχω περάσει, οπότε έχω εφοδιαστεί με τα πάντα, τα έχω διακοσμημένα στο μπάνιο και τώρα μένει να τα χρησιμοποιήσω. Όσον αφορά τη μόδα, θεωρώ ότι κάθε άνθρωπος αλλάζει στιλ ανάλογα με τι φάση που βρίσκεται. Δηλαδή το στιλ αρχίζει και αλλάζει στην ηλικία των 20, όπου περνάς από την εφηβεία στην πιο ενήλικη ζωή, θα αλλάξει πάλι όταν θα πιάσει την πρώτη δουλειά που από φοιτητής θα γίνεις πιο corporate. Νομίζω ότι οι άνθρωποι γύρω στα 33-34 που θα έχουν παντρευτεί και έχουν ένα παιδί υιοθετούν μία τάση που είναι εκείνη την περίοδο και την έχουν μέχρι το τέλος της ζωής τους. Εγώ το τελευταίο διάστημα είμαι πιο σοβαρός-minimal-βαρετός και προσπαθώ να βρω την ουσία. Δηλαδή το να αγοράσεις ένα σωστό jean είναι πολύ πιο σημαντικό από το να αγοράσεις 4-5 μέσα σε ένα χρόνο, από τα οποία θα καταλήξεις να φοράς μόνο ένα. Γενικότερα έχω καταλήξει στο να ψάχνω για παράδειγμα το σωστό μαύρο παντελόνι, το σωστό blazer, κάποια basics κομμάτια που δημιουργούν το σωστό ύφος ανάλογα με την περίσταση που καλούμαι να τα χρησιμοποιήσω.

Savoir Ville_Gabriel nikolaidis  (13) (Custom)

Οι άνδρες πιστεύεις παρακολουθούν τα ανδρικά blogs και sites για να ενημερώνονται και να παίρνουν συμβουλές;

Η ανδρική μόδα ήταν πάντα ένα σκαλί πιο πίσω από την γυναικεία. Ακόμα και την περίοδο της μεγάλης έξαρσης των lifestyle περιοδικών αν υπήρχαν για παράδειγμα 12 γυναικείοι τίτλοι, ανδρικοί θα υπήρχαν 3. Δεν υπήρχε τόσο μεγάλη έμφαση όπως γινόταν στην Αγγλία ή σε άλλες χώρες. Στην εποχή μας με τα blogs τώρα έχουν ξεκινήσει και έχουν μάθει ποιοι είναι οι bloggers, τι κάνουνε, πιο είναι το στιλ τους, γιατί να τους παρακολουθήσεις στο instagram, τι μπορούν να σου προσφέρουν, τι μπορείς να μάθεις από αυτούς και γιατί είναι all over the place αυτή τη στιγμή. Με πολλούς φίλους μου που μιλάω έχουν αρχίσει να μαθαίνουν ποιοι είναι οι πιο διάσημοι bloggers στο εξωτερικό, που μπορεί να έχουν 1,5 εκ. followers αλλά εμείς στην Ελλάδα τώρα τους μαθαίνουμε. Οπότε μπορώ να πω πως έχουν αρχίσει να τα παρακολουθούν και σίγουρα μέσα στα επόμενα χρόνια θα εξελιχθεί όλο αυτό.

Σε βλέπουμε να μαγειρεύεις πολύ και στο Miss Bloom και στο Cool Artisan! Πως προέκυψε αυτό;

Ξεκίνησα να μαγειρεύω από πολύ μικρός, μου άρεσε να πειραματίζομαι. Πάντα μαγείρευα για εμένα και για φίλους. Όταν ήρθε η ιδέα του blog, αρχικά ήθελα να κάνω ένα food blog αλλά ως fashion journalist δεν μπορούσα να μην έχω ένα κομμάτι μόδας κι έτσι προέκυψε το κράμα. Ήθελα κάτι πρωτότυπο που να μην υπήρχε, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά άλλα fashion blogs. Κι έτσι άρχισα να επικοινωνώ λίγο την μαγειρική. Προσωπικά αυτό με έχει βοηθήσει πάρα πολύ γιατί ως ανάγκη να προσφέρεις μία καινούρια συνταγή έχω μάθει πάρα πολλά και έχω εξελίξει πάρα πολύ τις τεχνικές μου. Μέχρι πριν 2-3 χρόνια που μαγείρευα για εμένα ή για τους φίλους μου επαναλάμβανα κάποιες συνταγές, τα τελευταία 2 χρόνια δεν έχω κάνει το ίδιο φαγητό 2 φορές γιατί πάντα θέλω να κάνω κάτι καινούριο για να μάθω ένα καινούριο υλικό και να πειραματιστώ με όλους τους δυνατούς τρόπους που μπορώ. Πλέον προσπαθώ να δοκιμάζω και διαφορετικές κουζίνες, Γαλλική, Ινδική, να μπω στην φιλοσοφία του Μαρόκο για να δω πως το κάνουν ένα πιάτο και τελικά αυτό με έχει βοηθήσει πολύ να εξελιχθώ ο ίδιος στη μαγειρική. Ακόμη και με τη ζαχαροπλαστική συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Ήξερα να φτιάχνω 10 γλυκά και τώρα έχω πειραματιστεί με κάθε συνταγή που υπάρχει.

Savoir Ville_Gabriel nikolaidis  (8) (Custom)

Έχεις κάποια μελλοντικά σχέδια;

Συνήθως τα resolutions τα παίρνω στις διακοπές, και για εμένα είναι λογικό γιατί τότε χαλαρώνω και μου έρχονται από μόνα τους. Σίγουρα το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να εξελίξω τα T-shirts. Έχω πολλά πράγματα στο μυαλό μου που θέλω να τα βάλω πρώτα στο χαρτί και μετά στο ύφασμα και φυσικά κάποια πράγματα που σκέφτομαι για το blog που θα το εξελίξουν, αλλά ακόμα δεν ξέρω ποια θα είναι η τελική του μορφή.

Αυτή τη στιγμή τα T-shirts μπορείτε να τα αγοράσετε από το κατάστημα FORGET ME NΩT (Αδριανού 100, Πλάκα).

Ευχαριστούμε πολύ το Barber Shop Elephant & Castle για την παραχώρηση του χώρου.

Φωτογραφίες: Χάρης Μαρκίδης

1910004_1459640104286626_3763728552886143996_n 10347405_1459640137619956_5646662025109496077_n 10402518_1459639840953319_8692265964950295211_n 10419431_1459640180953285_2182614466790908302_n 10501650_1459640204286616_5609112755558023042_n 10527385_1459640154286621_6488642354316680237_n