Η Kamala Harris γράφει ιστορία με την εκλογή της ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Η γερουσιαστής είναι η πρώτη γυναίκα, έγχρωμη και ασιατικής καταγωγής που εκλέγεται για τη θέση του αντιπροέδρου. Με την εκλογή της Kamala Harris επιτυγχάνεται μια σημαντική νίκη για όλες τις γυναίκες και δη έγχρωμες, καθώς καταρρίπτεται ένα πατριαρχικό σερί ανδρών σε υψηλές ηγετικές θέσεις στο πολιτικό σύστημα της Αμερικής.

Η 56χρονη γερουσιαστής εμπνέει με τη νίκη και τις ομιλίες της λειτουργώντας ως πρότυπο όλων των γυναικών του κόσμου.

Στις ομιλίες της έχει αναφερθεί σε καίρια ζητήματα όπως το ρατσισμό, την ηγεσία και τις γυναίκες, την καταγωγή της και τη μητέρα της ως πρότυπο γυναίκας. Παρακάτω θα βρεις τις πιο αξιοσημείωτες φράσεις της.

Για τη μετανάστευση

«Μπορεί να μην είμαστε τέλειοι, αλλά πιστεύω ότι είμαστε ένα σπουδαίο έθνος.» είπε η Harris, κόρη δυο μεταναστών, στην πρώτη της ομιλία στη γερουσία. «Και μέρος αυτού που μας κάνει σπουδαίους είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί μας που προστατεύουν τα θεμελιώδη ιδανικά μας – την ελευθερία της θρησκείας και το κράτος δικαίου, την προστασία από διακρίσεις λόγω εθνικής καταγωγής, την ελευθερία του Τύπου, και μια ιστορία 200 ετών ως έθνος που χτίστηκε από μετανάστες»

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kamala Harris (@kamalaharris)

Για το να είσαι η πρώτη

«Όλες οι γυναίκες που πάλευαν τόσα χρόνια να προστατέψουν την δημοκρατία και τώρα μία νέα γενιά μάχεται για τον ίδιο σκοπό. Για τους κόπους τους βρίσκομαι εδώ. Για τα όνειρα και τους στόχους τους. Και τι κουράγιο ήθελε για τον Μπάιντεν να διαλέξει μία γυναίκα για αντιπρόεδρο της χώρας. Μπορεί να είμαι η πρώτη, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία. Γιατί κάθε μικρό κορίτσι βλέπει ότι η χώρα αυτή, είναι χώρα ευκαιριών, ανεξάρτητα την καταγωγή σου» είπε η Harris.

Για το δικαίωμα της γνώμης

«Αυτό που θέλω να γνωρίζουν οι νεαρές γυναίκες και τα κορίτσια είναι: Είστε δυνατές και η άποψή σας μετράει. Θα μπείτε σε πολλά δωμάτια στη ζωή και στην καριέρα σας, όπου μπορεί να είστε η μόνη που μοιάζει με εσάς ή που να έχει τις εμπειρίες που έχετε. Αλλά να θυμάστε ότι, όταν βρίσκεστε μέσα σε αυτά τα δωμάτια, δεν είστε μόνες σας. Είμαστε όλοι σε αυτό το δωμάτιο μαζί σας, χειροκροτώντας και πανηγυρίζοντας τη φωνή σας. Και είμαστε τόσο περήφανοι για εσάς. Γι’ αυτό χρησιμοποιείστε τη φωνή σας και να είστε δυνατές.» είπε στο περιοδικό Marie Claire.

Για τα προβλήματα των έγχρωμων γυναικών

«Ναι, υπάρχουν θέματα που αφορούν συγκεκριμένα την έγχρωμη κοινότητα. Αλλά για να το πω πιο ξεκάθαρα: όλα τα ζητήματα είναι ζητήματα των μαύρων γυναικών. Και τα προβλήματα των έγχρωμων γυναικών είναι προβλήματα όλων» ανέφερε σε μια ομιλία της στο Πανεπιστήμιο του Spelman το 2018.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kamala Harris (@kamalaharris)

Για τη φιλοδοξία

«Θα υπάρξουν άτομα που θα σας πούνε ‘Ξεφεύγεις από το δρόμο σου’» είπε το ’20 στη διάσκεψη του Black Girls Lead. «Επιβαρύνονται, γιατί βλέπουν μόνο τί είναι και όχι τί μπορεί να είναι. Αλλά μην το αφήσεις αυτό να σε εμποδίσει»

Για την ηγεσία

Σε ένα Instagram post της δημοσίευσε την παρακάτω φράση: «Όποιος ή όποια υποστηρίζει πως είναι ηγέτης, οφείλει να μιλάει και σαν ηγέτης. Αυτό σημαίνει να μιλάς με ακεραιότητα και αλήθεια».

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kamala Harris (@kamalaharris)

Για την αυτοαμφισβήτηση

«Ποτέ δεν πρέπει να ζητάει κανείς την άδεια να διοικήσει» είπε η Kamala Harris σε δύο νεαρές γυναίκες. «Θέλω να το θυμάστε αυτό, οκ; Αν θέλετε να διοικήσετε, διοικείστε».

Για τον ρατσισμό

«Ας είμαστε ειλικρινείς: Οι άνθρωποι διαμαρτύρονται, επειδή οι μαύροι αντιμετωπίζονται στην Αμερική ως δεύτερης τάξης. Επειδή το έθνος μας δεν καταπολέμησε ποτέ ολοκληρωτικά τον συστηματικό ρατσισμό που βασανίζει τη χώρα μας από την αρχή του. Είναι ευθύνη όλων των Αμερικανών να τον καταπολεμήσουν» έγραψε η Harris σε ένα Op-e.

Για τις εκλογές

«Κάντε κάτι για όποιον ή όποια συνεχίζει τη μάχη» είπε η γερουσιαστής στην πρώτη της ομιλία ως δημοκράτης υποψήφια για τη θέση της αντιπροέδρου. «Εσείς είστε ο λόγος, που ξέρω ότι θα φέρουμε τη χώρα μας πιο κοντά στην πραγματοποίηση της μεγάλης του υπόσχεσης».

Για τις γυναίκες που γράφουν ιστορία

«Στη γυναίκα που είναι περισσότερο υπεύθυνη για την παρουσία μου εδώ – τη μητέρα μου, Shyamala Gopalan Harris, που είναι πάντα στην καρδιά μας.  Όταν ήρθε εδώ στα 19 της δεν περίμενε ίσως ότι θα ερχόταν μία τέτοια στιγμή. Γυναίκες από την Ασία, αφροαμερικανές, λατίνες, έχουν την δύναμη να στηρίξουν την δημοκρατία. Όλες οι γυναίκες που πάλευαν τόσα χρόνια να προστατέψουν την δημοκρατία και τώρα μία νέα γενιά μάχεται για τον ίδιο σκοπό. Για τους κόπους τους βρίσκομαι εδώ. Για τα όνειρα και τους στόχους τους. Και τι κουράγιο ήθελε για τον Μπάιντεν να διαλέξει μία γυναίκα για αντιπρόεδρο της χώρας. Μπορεί να είμαι η πρώτη, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία. Γιατί κάθε μικρό κορίτσι βλέπει ότι η χώρα αυτή, είναι χώρα ευκαιριών, ανεξάρτητα την καταγωγή σου» είπε στη νικητήρια ομιλία της η Kamala Harris.

featured photo: Kamala Harris/Instagram