Στο παιχνίδι της μόδας πρέπει να ξέρεις να ισορροπείς. Να προσθέτεις έμπνευση να αφαιρείς τα περιττά στοιχεία για να δημιουργήσεις ένα σύνολο απόλυτα κομψό και με τη δική του προσωπικότητα. Η Φωτεινή Καραγιάννη άφησε τα μονοπάτια των οικονομικών και των μετοχών και αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της brand με κύρια γραμμή τον μινιμαλισμό μπολιασμένο με στοιχεία έντασης και retro αναφορών.

Μιλήστε μας για την σχέση σας με τη μόδα, τη δημιουργία ρούχων και για το πως προέκυψε το brand. 

Ξεκινώντας από ένα τελείως διαφορετικό τομέα όπως είναι τα χρηματοοικονομικά, αποφάσισα να αφήσω στην άκρη τις μετοχές και τους ισολογισμούς και να σπουδάσω σχέδιο μόδας στη σχολή Βελουδάκη. Το brand δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2013 με την κυκλοφορία της ‘Colis’ bag, μιας χειροποίητης vintage τσάντας φτιαγμένης από αυθεντικούς ταχυδρομικούς σάκους των ΕΛΤΑ. Αρχικά δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο wholesale, όμως από το Νοέμβριο του 2016 λειτουργεί και το e-shop www.fotinikaragianni.com οπού μπορεί να βρει κανείς την τρέχουσα συλλογή καθώς και κομμάτια από προηγούμενες σεζόν.

19023726_1865755590339827_2194239487989303802_o

Λιτές γραμμές, απαλές αποχρώσεις και μοντέρνες τάσεις χωρίς να λείπουν και τα πιο κλασσικά σχέδια και χρώματα. Τι είναι αυτό που σας δίνει έμπνευση για κάθε νέα συλλογή;

Η μόδα είναι συνάρτηση πολλών μεταβλητών, αλλάζει καθώς αλλάζουν οι ανάγκες, η ηλικία και τα ενδιαφέροντά μας, γι’αυτό και εγώ προσπαθώ να εξελίσσομαι μέσα από τις συλλογές που κάνω και να μην ‘κολλάω’ σε ένα συγκεκριμένο στυλ. Σίγουρα το brand χαρακτηρίζεται από μια  πιο μινιμαλιστική διάθεση με αρκετές μονοχρωμίες και απλές γραμμές, κάποιες φορές όμως επιδιώκω να βάζω και άλλα στοιχεία ώστε κάθε συλλογή να μην είναι μονοδιάστατη.

Παρακολουθώ τις νέες συλλογές, ενημερώνομαι για τις τάσεις και  κρατάω τα στοιχεία και τις ιδέες που εκφράζουν την αισθητική, τη διάθεση και το στυλ μου. Δεν απορρίπτω τίποτα… κάτι που μπορεί να μη μου αρέσει τη δεδομένη στιγμή, μπορεί αργότερα να με ενθουσιάσει! Πέρα από εκεί όμως, ιδιαίτερη έμπνευση μου δίνουν τα ίδια τα υφάσματα, βλέποντας και αγγίζοντάς τα, μπορώ αμέσως να φαντάστω τι θα ήθελα να σχεδιάσω. Φωτογραφίες και βιβλία σχετικά με τη μόδα των δεκαετιών του 20ου αιώνα, επίσης μπορούν να μου δώσουν ιδέες.

Προσπαθώ να σημειώνω και να φωτογραφίζω συνεχώς πράγματα γύρω μου, καθώς ό,τι ενδιαφέρον βλέπω και ακούω μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης.

18449523_1857277931187593_386004556073477552_o

Τι ετοιμάζετε για το φθινόπωρο και το χειμώνα που είναι προ των πυλών;

Η χειμερινή συλλογή ‘Haze’ FW1718 αποτελείται από minimal chic κομμάτια σε basic αποχρώσεις, όπως πουλόβερ, ψηλόμεσα παντελόνια, oversized πανωφόρια και μονοχρωματικά deux-pièces χωρίς όμως να λείπουν και κάποια prints. Πέρα από το κλασικό και αγαπημένο μαύρο, βασικά χρώματα της συλλογής είναι το γκρι, το καμηλό και το μπλε. Οι σιλουέτες είναι άνετες, αναδεικνύουν χωρίς να περιορίζουν και τα υφάσματα είναι κυρίως πλεχτά, rib και οικολογική γούνα. Η συλλογή θα βρίσκεται στα καταστήματα και το e-shop στα μέσα Οκτώβρη.

Ποιό είναι το στοιχείο αυτό που θα λέγατε πως χαρακτηρίζει το brand και σας κάνει να ξεχωρίζετε από άλλους νέους σχεδιαστές;

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί νέοι σχεδιαστές που εκτιμώ και μου αρέσει πολύ που ο καθένας έχει βρει τη δική του ταυτότητα. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που με ξεχωρίζει… ίσως οτι υπάρχει μια ‘ήσυχη’, ανεπιτήδευτη δυναμική σε κάθε ρούχο που ‘μιλάει χωρίς να φωνάζει’.

Που μπορούμε να βρούμε τις συλλογές σας και να αγοράσουμε τα κομμάτια Fotini Karagianni;

Μπορείτε να τα βρείτε στο e-shop μας www.fotinikaragianni.com καθώς και να μας κάνετε follow στο instagram & Facebook