Το The Flat είναι

Ό,τι και ο τίτλος του. Ένα μικρό διαμέρισμα με ανοιχτή πόρτα (και μεγάλη καρδιά).  Πρόκειται στην ουσία για έναν χώρο που φιλοξενεί αφιλοκερδώς projects καλλιτεχνών, αλλά και ιδέες καθημερινές που αφορούν – πέρα από τον πολιτισμό-  τη γειτονιά και τους νέους. Γιατί «The Flat»;  «Γιατί είναι σύντομο, απλό και ξεκάθαρο.»

 the flat2

Τo The Flat είναι συγκινητικό.

 Μα πιο συγκινητική είναι η ιστορία του. Μια οικογένεια μετακομίζει, τη δεκαετία του ’60, από τη Μαδαγασκάρη στην Ελλάδα και αγοράζει ένα μικρό διαμέρισμα σε μια ιδιαίτερη αθηναϊκή γειτονιά. Τα χρόνια περνούν, οι ιδιοκτήτες φεύγουν και το διαμέρισμα ερημώνει μαζί με όλα όσα άφησαν εκείνοι μέσα του. Κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Δημήτρης, o οποίος  αποφάσισε να το ανακαινίσει …

Η διαδικασία κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Το διαμέρισμα εμφανίζει ακόμα και σήμερα τα σημάδια της ηλικίας και της φθοράς  του. Μερεμέτια και σοβατίσματα γίνονται ξανά και ξανά, μα δίχως αμφιβολία αξίζει τον κόπο.

 theflat3

Τo The Flat είναι πολύτιμο.

Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να «αδειάσει» το σπίτι από ό,τι περιττό υπήρχε, αλλά η διαδικασία αυτή ήταν περισσότερο μια ευχάριστη έκπληξη παρά μια αγγαρεία . Ανάμεσα στα σκουπίδια βρέθηκαν αληθινοί θησαυροί. Κειμήλια από την οικογένεια, αριθμημένα άθικτα μπαούλα, φωτιστικά και έπιπλα γεμάτα αναμνήσεις (και τρύπες). Ό,τι υπέροχο υπήρχε κρατήθηκε σαν φυλαχτό για το νέο ξεκίνημα. Όλα επιδιορθώθηκαν. Ανανεωμένα, ήταν πια έτοιμα να φιλοξενηθούν στον νέο χώρο του the flat. « Στην αρχή δεν ήμασταν σίγουροι αν θα τα κρατούσαμε όλα αυτά. Η αλήθεια είναι πως φανταζόμασταν έναν πιο alternative, βιομηχανικό χώρο. Τελικά, όμως, η γοητεία τους μας παρέσυρε» .

Οι ιστορίες του Δημήτρη για τα «ευρήματά» του the flat πολλές. «Σε ένα κουτί από σαμπάνια βρήκαμε αυτή τη γιρλάντα με τα φώτα. Οι λάμπες ήταν τυλιγμένες μια μια. Αργότερα διαπιστώσαμε πως δούλευαν όλες!» . « Το σαλόνι ήταν εδώ, γεμάτο τρύπες» . «Βρήκαμε πολλά αριθμημένα μπαούλα. Τα νούμερά τους έφταναν μέχρι το 40 . Μερικά από αυτά ήταν άθικτα.»

Εκτός από τα έπιπλα που διασώθηκαν ήρθαν και άλλα για να γεμίσουν τον χώρο. Ταξιδεμένα, από παλαιοπωλεία του εξωτερικού και της Ελλάδας, έδωσαν στο the flat μια νέα πνοή και έναν ρετρό χαρακτήρα που γοητεύει όσους το επισκέπτονται. Το πικ απ που θυμίζει εκείνο του παππού, η μεγάλη τηλεόραση και άλλα πολλά σου χαμογελούν καθώς περιπλανιέσαι στο διαμέρισμα.

 theflat4

Τo The Flat  είναι φιλόξενο και  μας προσκαλεί όλους.

Οι χώροι του είναι σαν τους καινούριους «κάτοικούς» του: ζεστοί και ευχάριστοι.  Τα χρώματα -ουδέτερα ή παιχνιδιάρικα –  η ιδιαίτερη επίπλωση και τα δάπεδα που εναλλάσσονται  συνθέτουν ένα σύνολο μοναδικό και οικείο. Η βεράντα, ηλιόλουστη ακόμα και τον Δεκέμβρη, σε παροτρύνει να πιεις τον καφέ σου με θέα την πλατεία Καλλιγά και την αρχιτεκτονική μιας αθηναϊκής γειτονιάς του ‘50.

 theflat5

Επίσης, τo The Flat είναι Flexible.

 Τα έπιπλά του καθιστικού αλλάζουν θέση ανά πάσα ώρα και στιγμή, ανάλογα με το event που φιλοξενεί και τη διάθεση των flatmates.

 theflat6

To The Flat είναι γεμάτο.

Γεμάτο εικόνες, ιδέες και αφορμές. Γεμάτο  events, εκθέσεις, έργα, μουσικές και φωτογραφίες. Γεμάτο από φίλους που συναντιούνται βλέποντας ταινίες,  γεμάτο από άγνωστους που γίνονται γνωστοί τρώγοντας cup cakes…

Το The Flat είναι οικογένεια.

Μια οικογένεια που όπως λένε τα μέλη της δημιουργήθηκε κάπως «ανάποδα». Ο Δημήτρης ανακαίνισε τον χώρο δίνοντας αφορμή στην Εύα να δημιουργήσει μαζί του το the.flat. Η παρέα σιγά σιγά μεγάλωσε γεμίζοντας με ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη και την στηρίζουν μέσα από το the flat.

 the flat gh

Dimitris Bogdanos

Founder & Creative Director

Eva Nicaki

Project Manager & Communication

Dimitris Grigoriadis

Assistant Manager

Kommigraphics / MN Design

Graphic Design

  the flat

Contact | [email protected]

 facebook | www.facebook.com/the.flatathens

 twitter | twitter.com/theflat_athens

 

14 Karamanlaki Str Athens, Greece

theflatathens.tumblr.com