Για τους λάτρεις της σοκολάτας, μικρούς και μεγάλους, από τις 6 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 6 Μαρτίου θα βρίσκεται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Εργοστάσιο Σοκολάτας. Ένα ταξίδι στην  ιστορία της σοκολάτας και τους μύθους της μέσα από ένα τρόπο εφυέστατο και παιχνιδιάρικο ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας.

xenagisi-ergostasio-sokolatas

Στο πρώτο τμήμα του Εργοστασίου γίνεται μία αναφορά στην ιστορία του κακαόδεντρου και των καρπών του, τότε που οι Μάγιας μετανάστευσαν στα βάθη της Νότιας Αμερικής και δημιούργησαν τις πρώτες φυτείες κακάο. Κατά την ξενάγηση, μας μοιράζεται ένας κακαοβάλανος, δηλαδή ο καρπός του κακαόδεντρου, που είναι σαν πεπόνι με σκληρό κέλυφος. Οι Μάγιας χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του κακαόδεντρου και ως νόμισμα για τις συναλλαγές του. Στη συνέχεια και όταν ο  Ισπανός Κορτές, ύστερα από τις μάχες με τους ιθαγενείς, πήρε και καρπούς κακάο το έκανε γνωστό στην Ευρώπη. Το 1930, η ΙΟΝ δημιουργεί την πρώτη ελληνική σοκολάτα γάλακτος και είναι εταιρία που εισάγει καρπούς κακάο στην Ελλάδα.

 sokolata

 Στο Εργοστάσιο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε όλα τα στάδια της παραγωγής της σοκολάτας από τον καθαρισμό των κακαοκάβαλων μέχρι  και το στάδιο της συσκευασίας. Μετά το πρώτο στάδιο, οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, μεταβαίνουν σε ένα χώρο διαμορφωμένο με τις πραγματικές συνθήκες ζούγκλας και στη  καλύβα Αμαζονίου που οι μικροί μας φίλοι θα μάθουν μέσα από την αφήγηση του Θανάση Τσαλταμπάση την ιστορία της Σοκολάτας.

Στο Εργοστάσιο, μοιράζονται στους επισκέπτες σπόροι κακάο για να δουν πως είναι και να τους κρατήσουν για ενθήμιο. Παράλληλα, θα δουν τα δωμάτια παραγωγής σοκολάτας μπισκότων και παγωτών φυσικά παίρνοντας ένα δείγμα από μπισκοτάκια Μιράντα Παπαδοπούλου με σοκολάτα γάλακτος από ένα καταρράκτη που ρέει και παγωτό ξυλάκι με γεύση σοκολάτα γάλακτος. Στο Χημείο οι μικροί φίλοι θα παρακολουθήσουν μερικά πειράματα από τον τρελοεπιστήμονα με τα γκρίζα μαλλιά.

Και τώρα ερχόμαστε στο πιο παιχνιδιάρικο κομμάτι του Εργοστασίου: το Λαβύρινθο – Χρονομηχανή που βρίσκοντας το σωστό μονοπάτι σε οδηγεί στο Καταρράκτη της σοκολάτας (1200 κιλά πραγματικής σοκολάτας) το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Ένα ακόμη πραγματικό δημιούργημα αποτελεί και το δωμάτιο της Gallery όπου μαθητές, φοιτητές, καλλιτέχνες έβαλαν όλοι τη μαεστρία και τη φαντασία τους για να δείτε αυτά τα αριστουργήματα φτιαγμένα από -τι άλλο;- σοκολάτα. Θα δείτε το Λευκό Πύργο, τη Guernica του  Picasso αλλά και ένα νυφικό όλο φτιαγμένο από σοκολάτα. Μην χάσετε τα μαθήματα γευσιγνωσίας όπου μόλις ολοκληρωθούν παίρνετε και μια γεύση από ότι φτιάχτηκε (σοκολάτα με κρασί ή με σταφύλι : ιδιαίτεροι συνδυασμοί που  αξίζει να γευτείς). Ακόμη μην διστάσετε να μπείτε στη Μπανιέρα και να φωτογραφηθείτε  σαν να κολυμπάτε στη σοκολάτα!

Στο τέλος του Εργοστασίου υπάρχουν πάγκοι όπου μπορείς να αγοράσεις γλειφυτζούρια και να γράψεις ό,τι εσύ τους ζητήσεις ή πίτα γύρο σοκολάτα και χωνάκια με πραλίνα. Ένω γι’αυτούς που προσέχουν τη διατροφή τους μπορούν να αγοράσουν ένα κυπελλάκι γιαούρτι με σοκολάτα φυσικά.

Και δύο λόγια για την προσωπικά μου εμπειρία:

Έτσι, όπως τριγυρνούσα στο Έργοστάσιο, βρήκα αυτή την Παράξενη Συνταγή και θέλησα να τη μοιραστώ μαζί σας.

 sokolata2

Και τέλος, απαντώντας στα κακόβουλα σχόλια κάποιων που επισκέφθηκαν το Εργοστάσιο, θα ήθελα να πω ότι το Εργοστάσιο Σοκολάτας είναι μία πρωτότυπη ιδέα και μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε μικρούς και μεγάλους και αξίζει να το επισκεφθείς. Οι ανθρωποι του Εργοστασίου διευκρίνησαν και στη σελίδα του Εργοστασίου στο Facebook ότι :”Αυτά θα δείτε, τίποτα λιγότερο, κάποιες φορές κάτι περισσότερο με έκτακτες εκδηλώσεις.” Είναι μια προσπάθεια που έγινε με μεράκι και αγάπη για τη σοκολάτα και για τα παιδιά και αυτό φαίνεται αφού κάθε λεπτομέρεια είναι προσεγμένη.