Οι fitness trackers, δηλαδή οι συσκευές που μετρούν τα βήματα, τους παλμούς ή οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με την καθημερινή σου άσκηση, είναι αμφίβολο ακόμη αν βοηθούν ή σαμποτάρουν την προσπάθεια σου. Το κλειδί για να κάνεις αυτό το gadget σύμμαχο σου είναι να μάθεις τον σωστό τρόπο διαχείρισης του.

Ρίξε, λοιπόν, μία ματιά στα «do και τα don’ts» της χρήσης του και θα βρεις τη λύση που ψάχνεις!

Μη δίνεις και τόση βάση στα νούμερα

Μπορεί τα 10.000 βήματα τη μέρα να αποτελούν έναν υψηλό κι άκρως ικανοποιητικό στόχο αλλά αυτό δεν πρέπει να σε αγχώνει. Αν για παράδειγμα, πας για περπάτημα με κάποιον φίλο σου κι η συσκευή του δείχνει τα διπλάσια βήματα από τα δικά σου, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείς. Το μόνο που καταφέρνεις «κολλώντας» στα νούμερα, είναι να αυξάνεις το στρες σου και φυσικά να μην ευχαριστιέσαι την καθημερινή σου άσκηση. Είναι γόνιμο να βάζεις στόχους, αλλά πρέπει εκείνοι να είναι ρεαλιστικοί και προσαρμοσμένοι στις δικές σου δυνατότητες.

Διατήρησε στη συσκευή σου ένα ημερολόγιο φαγητού

Κάθε προσπάθεια να χάσεις βάρος, περιλαμβάνει αφενός την άσκηση αφετέρου μία προσεκτική διατροφή. Αυτό που έχεις να κάνεις, λοιπόν, είναι να διατηρήσεις στη συσκευή σου ένα ημερολόγιο φαγητού όπου θα σου δείχνει ποιες και πόσες είναι οι τροφές που πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά ανάλογα με τις θερμίδες που έχασες μέσω της άσκησης. Να θυμάσαι και σ’ αυτήν την περίπτωση, όμως, πως γυμναστική κάνουμε για να αισθανόμαστε ψυχικά και σωματικά υγιείς και όχι επειδή φάγαμε δύο παραπάνω κρουασάν σοκολάτας το πρωί!

Μην μπερδεύεις τον tracker σου με τον γιατρό σου

Οι συγκεκριμένες συσκευές βοηθούν στη μέτρηση των παλμών, των βημάτων, των θερμίδων ακόμη και του ύπνου χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει πως μπορούν να σου προσφέρουν μία εμπεριστατωμένη ιατρική διάγνωση. Πολλές φορές, δε, αρκούνται στη διατήρηση ενός ιστορικού και παραλείπουν σημαντικές παραμέτρους που μπορεί να έχουν αλλάξει από μέρα σε μέρα. Αν, λοιπόν, αντιμετωπίζεις κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με την υγεία σου, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να καλέσεις τον γιατρό σου κι όχι να εμπιστευτείς με κλειστά μάτια τον fitness tracker σου.

Χρησιμοποίησέ τον για να εξελιχθείς

Αν ήδη γυμνάζεσαι καθημερινά και βρίσκεσαι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον fitness tracker σου για να βελτιωθείς ακόμη περισσότερο σε συγκεκριμένες ασκήσεις. Προφανώς, δεν θα σε βοηθήσει με το να σου λέει πότε και αν πρέπει να αυξήσεις ρυθμό καθώς το γνωρίζεις ήδη από μόνος/η σου λόγω εμπειρίας. Η μνήμη, ωστόσο, που έχει θα αποτελέσει βοηθό σου στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης των επιδόσεών σου ανά μέρα και φυσικά στη δημιουργία ενός πιο απαιτητικού πλάνου.

featured photo: stylecaster