Ένα από τα καλύτερα “trends” της προηγούμενης χρονιάς είναι τα φυτά. Πόσες φορές ζήλεψες κι εσύ κάποιο σαλόνι η γραφείο που ήταν γεμάτο από περιποιημένες γλάστρες με καταπράσινα φυτά; Τα φυτά πλέον έγιναν βασικό μέρος της διακόσμησης ενός σπιτιού, κι όχι μόνο για αισθητικούς λόγους. Το να φροντίζεις μερικούς πράσινους φίλους βρέθηκε αμέσως στην κορυφή τη λίστας με τις καλύτερες wellness ασχολίες και υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι’αυτό.

Τα φυτά σου δίνουν την αίσθηση ότι έχεις ένα σκοπό

Αυτός δεν είναι μόνο να τα κρατήσεις ζωντανά, αν και είναι ο βασικότερος. Οφείλεις να ακολουθείς το πρόγραμμα τους, να ξέρεις τις ανάγκες τους σε ήλιο και νερό και να τους δίνεις προσοχή καθημερινά. Εκείνα θα σε ευχαριστήσουν με ένα φωτεινό, πράσινο χρώμα ή αποκτώντας μεγαλύτερο ύψος ή περισσότερα φύλα. Έτσι, θα ξέρεις ότι κάτι έκανες καλά και θα έχεις κίνητρο να μεγαλώσεις την “παρέα”.

Σου υπενθυμίζουν ότι δεν είσαι το κέντρο αυτού του κόσμου

Μερικές φορές αυτή η υπενθύμιση είναι απαραίτητη. Ακόμα κι αν αυτή η καραντίνα σε βρήκε σε self-isolation, τα φυτά ίσως να βοήθησαν λίγο την κατάσταση. Είναι κι εκείνα άλλωστε ζωντανοί οργανισμοί. Όταν το αντιλαμβάνεσαι αυτό, καταλαβαίνεις κιόλας ότι δεν γυρίζουν όλα γύρω από εσένα.

Είναι μία μορφή διαλογισμού

Αν στρέψεις την προσοχή σου στο πώς αναπτύσσονται ή αλλάζουν χρώμα μέρα με τη μέρα, θα το καταλάβεις κι εσύ. Αρκεί να αφήσεις για λίγο στην άκρη το κινητό και να τα περιποιηθείς. Μπορείς να εξασκήσεις το “mindfulness” της ημέρας μαζί τους και να παρατηρήσεις πράγματα που δεν είχες δει προηγουμένως. Μπορείς ακόμα και να τους μιλάς, εμείς δε θα σε κρίνουμε.

Είναι πηγή ευτυχίας

Αν, για παράδειγμα, τα φυτά σου βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, φρόντισε τα τις ώρες που έχει ακόμα ήλιο. Όχι μόνο αυτά, αλλά κι εσύ μπορείς να συλλέξεις λίγη βιταμίνη D μέσα στο χειμώνα και να δεις τη διάθεση σου να φτιάχνει. Μπορείς ακόμη χρησιμοποιήσεις ένα καρπό αβοκάντο για να καλλιεργήσεις σιγά σιγά το δικό σου δεντράκι. Κανείς δεν ξέρει τι πάει να πει ευτυχία μέχρι να δει αυτό το δέντρο να βγάζει στη γλάστρα του τις δικές του ρίζες.

Τα φυτά σε κάνουν να αισθάνεσαι μέρος μιας κοινότητας

Κι αυτή είναι η καλύτερη αντιμετώπιση της μοναξιάς. Αν βρεθείς ξαφνικά με 3 νέες γλάστρες στο σπίτι ή τον κήπο σου, αναπόφευκτα θα αρχίσεις να γκουγκλάρεις για πληροφορίες. Γιατί, λοιπόν, να μην απευθυνθείς σε φίλους και γνωστούς που ξέρεις ότι έχουν τα δικά τους φυτά; Έτσι θα ανταλλάσσετε tips και πληροφορίες και θα έχεις αφορμές για περισσότερη και πιο ουσιαστική επικοινωνία με τους γύρω σου.

featured image: @DimaBerlin via Twenty20