Υπάρχουν μερικά βασικά λάθη που μπορεί να κάνεις και θα μπορούσες να διορθώσεις ώστε να μη “σκοτώσεις” το καινούργιο φυτό που πήρες για να ομορφύνεις το χώρο σου.

Αυτά είναι τα έξι πιο συχνά λάθη που κάνεις με τα φυτά σου.

Δεν τα κλαδεύεις σωστά

Το κλάδεμα είναι απαραίτητο τόσο για τα φυτά του κήπου σου, όσο και για εκείνα που έχεις μέσα στο σπίτι σου. Για να ενισχύσεις την άνθιση των φυτών και να τα κρατήσεις υγιή, πρέπει να κόψεις τα νεκρά άνθη απλά κόβοντας τα από τη βάση τους. Επίλεξε λοιπόν ένα ψαλίδι που να είναι κοφτερό, έλεγξε προσεκτικά τα φυτά σου και αφαίρεσε τα νεκρά και αποχρωματισμένα φύλλα, κλαδάκια ή άνθη.

Τα προσέχεις υπερβολικά

Όταν δεν είσαι σίγουρη για το τι χρειάζεται το φυτό σου, έχεις την τάση να το παρακάνεις. Δυστυχώς όμως αυτό μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Συνήθως για τα φυτά εσωτερικού χώρου όσο λιγότερη φροντίδα προσφέρεις, τόσο πιο υγιή είναι. Είναι φυσιολογικό να πέσουν κάποια φύλλα όταν δεν λαμβάνουν αρκετή ηλιακή ενέργεια τους χειμερινούς μήνες, οπότε αυτό δε χρειάζεται να σε αγχώνει και να σε οδηγεί σε υπερβολές στο πότισμα για παράδειγμα.

Χρησιμοποιείς λίπασμα

Συνήθως τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν χρειάζονται λίπασμα. Το λίπασμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξή τους. Αν θέλεις όμως να τους δώσεις ένα boost, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως diy λίπασμα τα ξερά φύλλα που έχεις κόψει ή τον φλοιό από φρούτα και λαχανικά που έτυχε να καθαρίσεις.

Τα 10 καλύτερα σημεία του σπιτιού για να τοποθετήσεις τα φυτά σου
littlepieceofme.com

Δεν έχεις κάποιο σύστημα αυτόματου ποτίσματος

Ένα long-weekend μπορεί να βλάψει τα φυτά σου οπότε φτιάξε το δικό σου diy σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Πάρε ένα μπουκάλι κρασιού, καθάρισέ το και κάνε πέντε μικρές τρύπες στο καπάκι του. Γέμισέ το με νερό και τοποθέτησέ το αναποδογυρισμένο, αφού έχεις σκάψει λίγο το χώμα της γλάστρας.

Δε μεταφυτεύεις τα φυτά σου

Το να αλλάζεις τη γλάστρα ενός φυτού είναι λίγο επίφοβο. Βλέπεις ότι μέχρι τώρα μεγαλώνει και ότι όλα πάνε καλά, και φοβάσαι μην κάνεις κάποιο λάθος. Αλλά έχει μεγαλώσει, άρα και οι ρίζες του χρειάζονται περισσότερο χώρο. Διάλεξε μια ελαφρώς μεγαλύτερη γλάστρα και μετάφερέ το.

Δεν αφαιρείς τη σκόνη

Η σκόνη που “κάθεται” πάνω στα φυτά κλείνει τους πόρους τους. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τα καθαρίσεις με ένα βρεγμένο πανάκι.

featured image: Unsplash | Thuan Pham | @tap1404