Καλώς ή κακώς, το “θέλω να χωρίσουμε” και το “θέλω να μείνουμε φίλοι” συχνά ακούγονται παρέα. Δεν είναι παράλογο αυτό, μιας και το να έρθεις αντιμέτωπος με την ιδέα ότι ένα άτομο που αγαπάς -πάρα- πολύ δεν θα το ξαναδείς ή δε θα το ξανακούσεις ποτέ στη ζωή σου, είναι πιο σκληρή και από τον χωρισμό τον ίδιο.

Αυτό είναι ένα πλάνο που χρειάζεται μικρά βήματα και αρκετή ψυχραιμία. Προφανώς, δε γίνεται από την επόμενη κιόλας μέρα να έχετε ξεπεράσει το drama και να λέτε τα νέα σας σαν κολλητοί. Για συναισθήματα μιλάμε εδώ. Νηφάλιοι χειρισμοί, λίγη υποκρισία (κακά τα ψέματα) και αρκετή αγάπη είναι απαραίτητα συστατικά για δύο ανθρώπους που φιλοδοξούν να παραμείνουν φίλοι μετά το χωρισμό.

9 τρόποι για να τα καταφέρετε:

Φροντίστε ο χωρισμός σας να είναι όσο πιο πολιτισμένος γίνεται

Για να καταφέρετε να μετατρέψετε αυτή τη σχέση σε φιλία είναι σημαντικό να χωρίσετε όσο πιο πολιτισμένα γίνεται. Αποφύγετε τις βαριές κουβέντες, τους γεμάτους φωνές τσακωμούς και τους χαρακτηρισμούς που αργότερα θα μετανιώσετε. Αυτό θα βοηθήσει να περάσετε την περίοδο του “πένθους” με όσο περισσότερη υγεία γίνεται. Χωρίς να κρατάτε κακίες και χωρίς να έχετε να διορθώσετε χωρίς λόγο παράπλευρες απώλειες.

Αποφύγετε ο ένας τον άλλο στα social media

Αν μπορούσα να μετρήσω πόσους χωρισμούς έχω “παρακολουθήσει” καρέ καρέ στα social media, μέσω των posts των πρωταγωνιστών, θα ήμουν genius. Αντικειμενικά, δεν υπάρχει κάτι πιο λυπηρό από αυτό. Ή μάλλον υπάρχει: το stalking των πρώην. Ψυχοφθόρο τουλάχιστον. Για αυτό το λόγο, αν η υγεία της μεταξύ σας σχέσης είναι σημαντική για εσάς, αποφύγετε ο ένας των άλλο στα social με κάθε τρόπο. Hide; Προσωρινή διαγραφή; Whatever works.

Περάστε ποιοτικό χρόνο χωριστά

Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. Ωστόσο, απαραίτητο. Κάνετε πράγματα μόνοι σας. Οτιδήποτε σας κάνει ευτυχισμένους, ακόμα κι αν σας φαίνεται αδιανόητο το να τα κάνετε χωρίς ο ένας τον άλλο. Στην αρχή θα είναι δύσκολο, το εγγυώμαι. Σιγά σιγά όμως θα γίνει φυσιολογικό, δεδομένο, υγιές και τέλος απολαυστικό. Αν ο ένας από τους δύο δυσκολεύεται, χρειάζεται χρόνο και το να τον έχει είναι απαραίτητο.

Ειλικρίνεια

Κυρίως προς τον εαυτό σας. Πριν αποφασίσετε ότι ήρθε η στιγμή να επικοινωνήσετε, δώστε κάποιες απαντήσεις. Έχετε φιλική διάθεση; Μήπως έχει μείνει κάτι ερωτικό στον αέρα; Μήπως στο πίσω μέρος του μυαλού σας έχετε το σεξ ή την επανασύνδεση;

Αν η απαντήσεις δε μαρτυρούν το mindset που απαιτεί η κατάσταση, περιμένετε. Δεν είναι προφανώς η κατάλληλη στιγμή να βρεθείτε μόνοι. Υπάρχουν συναισθήματα που δεν έχετε διαχειριστεί ακόμη.

Οργανώστε εξόδους μαζί

Όταν έχει έρθει η σωστή στιγμή, κανονίστε να βγείτε. Όχι στο σπίτι, κάπου έξω. Ιδανικά για έναν καφέ. Αποφύγετε ερωτήσεις που μπορεί να φέρουν ερωτική αμηχανία ανάμεσά σας. Και εννοείται το σεξ δεν είναι στο πρόγραμμα. Μόνο δέκα βήματα πίσω μπορεί να σας πάει.

Το ότι θα προσποιηθείτε λίγο είναι δεδομένο

Ναι, θα παίξετε λίγο θέατρο. Θα είστε cool, ίσως και πιο cool από όσο χρειάζεται. Και είναι ΟΚ. Συνήθως, όταν βλέπουμε έναν πρώην, μας γεννιέται η διάθεση να αρχίσουμε να ψάχνουμε το παρελθόν. Να απαντήσουμε σε όλα τα γιατί, πώς και αν. Δεν υπάρχει λόγος και αν με ρωτάς, αν υπήρχαν απαντήσεις, θα είχαν δοθεί όταν έπρεπε.

Αποφύγετε το να φλερτάρετε

Αν θέλετε να μείνετε φίλοι, θα πρέπει να φέρεστε ο ένας στον άλλο σαν να είστε. Πώς μεταφράζεται αυτό; Μηδενική διάθεση να φλερτάρετε, να μπερδέψετε ή να γοητεύσετε ο ένας τον άλλο. Επίσης -για χιλιοστή φορά- το σεξ δεν είναι στην ατζέντα.


featured image: gaurani.almightywind.info