Εν έτει 2021 και δεδομένης της παρούσας περιβαλλοντικής κατάστασης, η προστασία του πλανήτη βρέθηκε στο επίκεντρο των ανησυχιών του Φεστιβάλ των Καννών. Αποκτώντας μια οικολογική ματιά και θίγοντας ένα ζήτημα επιτατικής ανάγκης, το Φεστιβάλ των Καννών παρουσίασε μια σειρά ταινιών σπάνιας ευαισθησίας. Ταινιών που προβάλουν τη σκληρή πραγματικότητα, αλλά και ταινιών που μας δίνουν ελπίδα. Ελπίδα για να έναν καλύτερο κόσμο.

Εμείς ξεχωρίσαμε τρείς από αυτές και σου προτείνουμε να τις παρακολουθήσεις.

Bigger Than Us

Σε σκηνοθεσία της Flore Vasseur και παραγωγή του Marion Cotillard, το Bigger Than Us μας οδηγεί στα βήματα της Melati, 18 ετών, η οποία πολεμά την πλαστική ρύπανση που κατακλύζει τη χώρα της Ινδονησία. Όπως και εκείνη, ολόκληρη η γενιά της αγωνίζεται για να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Έφηβοι και νεαροί ενήλικες, πολεμούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κλίμα, την ελευθερία της έκφρασης, την κοινωνική δικαιοσύνη, την πρόσβαση στην εκπαίδευση ή τα τρόφιμα. Από τις φαβέλες του Ρίο μέχρι τα βουνά του Κολοράντο, περνώντας από το νησί της Λέσβου και τα απομακρυσμένα χωριά του Μαλάουι, αυτό το ισχυρό ντοκιμαντέρ «ζωγραφίζει» το πορτρέτο μιας ανθρωπιστικής και μαχητικής νεολαίας. Μιας νεολαίας που παλεύει σε καθημερινή βάση, μερικές φορές με κίνδυνο της ζωής της.

Η ταινία Bigger Than Us θα κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου 2021.

La Croisade

Ο Abel (Louis Garrel) και η Marianne (Laetitia Casta), επανενώνονται σε αυτήν τη νέα ταινία σε σκηνοθεσία του ηθοποιού. Η ιστορία αφηγείται τη ζωή ενός ζευγαριού, μαζί με τον γιό τους, Joseph, ο οποίος αφιερώνει τον εαυτό του σε μια  αποστολή με στόχο να σώσει τον πλανήτη. Ο Abel και η Marianne, στη συνέχεια ανακαλύπτουν ότι εκατό παιδιά σε όλο τον κόσμο, όπως ο γιος τους, έχουν συγκεντρώσει ένα συγκεκριμένο ποσό για να χρηματοδοτήσουν ένα μυστηριώδες έργο. Άκρως συγκινητική, είναι μια ταινία γεμάτη ελπίδα. Η οικολογική συνείδηση δεν είναι μόνο ζήτημα των «μεγάλων».

Η ταινία La Croisade θα κυκλοφορήσει 22 Δεκεμβρίου 2021.

Marcher sur l’eau (Above the Water) 

Μεταξύ 2018 και 2020, η Aïssa Maïga πήγε στον Νίγηρα για να κινηματογραφήσει ένα από τα πολλά χωριά που έχει πέσει θύμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στο μικρό χωριό Tatiste, οι κάτοικοι υποφέρουν καθημερινά από την ανησυχητική μείωση του νερού, το οποίο για να βρουν πρέπει να περπατήσουν για χιλιόμετρα μακριά. Εκεί, η Aïssa Maïga, ακολουθεί τη ζωή ενός μικρού κοριτσιού, της Houlaye, η οποία πρέπει να φροντίσει την οικογένειά της, ενώ η μητέρα της έφυγε για να βρει τους απαραίτητους πόρους για την επιβίωσή τους. Η Houlaye, περιμένοντας να χτιστεί ένα πηγάδι, πρέπει να ταξιδεύει αρκετά χιλιόμετρα για νερό κάθε μέρα. Η Aïssa Maïga, υπογράφει μια ταινία η οποία αντικατοπτρίζει τη σκληρή πραγματικότητα, αλλά και τους κινδύνους της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις υποανάπτυκτες χώρες.

Η ταινία Marcher sur l’ eau θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου 2021.