Οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που δεν πρέπει να χάσεις

Οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που δεν πρέπει να χάσεις

Η προπώληση για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα περίπου. Το πρόγραμμα – το οποίο είναι πολυποίκιλο και εξαιρετικά ενδιαφέρον – το γνωρίζουμε από τον Απρίλιο. Για εσένα, που ενώ μπαίνεις κάθε μέρα στο site του Φεστιβάλ με σκοπό να κλείσεις τα εισιτήριά σου, αλλά κλείνεις την καρτέλα γρήγορα, γιατί δεν είσαι ακόμα σίγουρη για το τι ακριβώς θες να δεις, είμαστε εμείς εδώ. Συγκεντρώνουμε στο παρόν άρθρο όλες τις παραστάσεις που εμείς ξεχωρίζουμε. Παραστάσεις στις οποίες αξίζει να ρίξεις μία ματιά και να κλείσεις τα εισιτήριά σου. Γιατί οι ρυθμοί είναι γρήγοροι και το sold out μία μόνιμη απειλή.

Ξεκινάμε από τις παραστάσεις που θα γίνουν στην καρδιά της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην Πειραιώς 260, στο χώρο δηλαδή, που στεγάζεται το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

«Μεταμορφώσεις» του Οβιδίου C for Circus Σκηνοθεσία: Ειρήνη Μακρή, Παύλος Παυλίδης

Η δημιουργία του κόσμου από τις απαρχές του και πώς όλα συνδέονται τελικά με τη μεταμόρφωση. Η C for Circus μας συστήθηκαν πριν από δέκα χρόνια κι έχουν κερδίσει πια την εμπιστοσύνη μας, λόγω της υψηλής αισθητικής τους και της ξεχωριστής ματιάς τους.

31/05 – 02/06

Himmelweg, ο δρόμος για τον ουρανό του Χουάν Μαγιόρκα Σκηνοθεσία: Έλενα Καρακούλη

Μία ιστορία που μας έρχεται από το – όχι και τόσο – μακρινό παρελθόν, από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πραγματεύεται την πορεία για την κατασκευή του ψεύδους και της εξαπάτησης. Διαχρονικό και επίκαιρο, συγκινεί και δημιουργεί νέα ερωτήματα.

07/06 – 10/06

Γιαννούλα η Κουλουρού της Θεοδώρας Καπράλου Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου

Η ιστορία της Γιαννούλας, μίας γυναίκας γεννημένης στην Πάτρα, που πουλούσε κουλούρια και είχε ως μοναδική της επιθυμία το γάμο. Στήνονταν συνεχώς φάρσες σε βάρος της, σχετικές με το γάμο της, και σε συνδυασμό με την ελαφριά νοητική της στέρηση, έγινε αντικείμενο περίγελου στην τοπική κοινωνία, καθιστώντας την πια έναν «αστικό μύθο».

Αναβίωση μίας εποχής, η οποία μάλλον δεν έχει παρέλθει οριστικά.

18/06 - 21/06

La Vita Nuova (Η Νέα Ζωή) της Claudia Castellucci Σκηνοθεσία: Romeo Castellucci

Πέντε αδέλφια, τα οποία υποδύονται πέντε ερασιτέχνες ηθοποιοί, απογοητευμένα από το σύγχρονο τρόπο της ζωής, συναντιούνται σε ένα σκονισμένο πάρκινγκ αυτοκινήτων και ψάχνουν τι συμβαίνει γύρω τους, μακριά από τον καθημερινό θόρυβο. Προτείνουν την «τέχνη του ζην» αντί του «ζην με τέχνη», και συνειδητοποιούν τη σημασία του παρόντος. Το κείμενο αντλεί έμπνευση από «το πνεύμα της ουτοπίας» του Ερνστ Μπλοχ.

06/07 – 07/07 (διπλή παράσταση)

Η Επίδαυρος είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός. Αξίζει μία μέρα του καλοκαιριού σου να την αφιερώσεις για να δεις μία παράσταση, να απολαύσεις την υπέροχη διαδρομή προς την Επίδαυρο, και για να αποσυμπιεστείς από την καθημερινότητα.

Οιδίπους βασισμένο στο έργο του Σοφοκλή Σκηνοθεσία: Robert Wilson

Η ιστορία του Οιδίποδα, όπως τη γνωρίζουμε, ξεδιπλώνεται πάνω στη σκηνή με χρονολογική σειρά, και όχι ακριβώς με τον τρόπο που γράφτηκε από τον ίδιο το Σοφοκλή. Παρακολουθούμε την ιστορία μέσα από τα μάτια δύο «μαρτύρων» ενός άντρα και μιας γυναίκας, που μας μεταφέρουν αυτά που βλέπουν. Τη ζωή του Οιδίποδα από την αρχή του μέχρι το τέλος του.

21/06 – 22/06

Ορέστεια Αισχύλος Σκηνοθεσία: Αγαμέμνονας, Ιω Βουλγαράκη Χοηφόροι: Λιλλύ Μελεμέ, Ευμενίδες: Γεωργία Μαυραγάννη

Σε μία ενιαία παράσταση, τρεις σκηνοθέτιδες παρουσιάζουν την τριλογία του Αισχύλου, «Ορέστεια», με την ίδια ομάδα ηθοποιών και στα τρία κείμενα. Ένα εγχείρημα νέο και φοβερά απαιτητικό.

28/06 – 29/06

Ικέτιδες του Ευριπίδη Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου σκηνοθετεί σε συνεργασία με το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου μία τραγωδία που πραγματεύεται το θέμα του πολέμου, της απώλειας και άλλων υπαρξιακών αγωνιών.

05/07 – 06/07

«Οιδίπους Τύρρανος» του Σοφοκλή Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Ο μύθος του Οιδίποδα ξεδιπλώνεται για ακόμα μία φορά επί σκηνής. Μετά από το λοιμό που ξεκινά στη Θήβα, ψάχνοντας την αιτία, ανακαλύπτει συνεχώς νέα σκοτεινά πράγματα για το παρελθόν του.

12/07 – 13/07

Ηλέκτρα / Ορέστης του Ευριπίδη Σκηνοθεσία: Ivo Van Hove

Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με την Comédie-Française. Ο Ivo Van Hove φέρνει σε επαφή δύο κείμενα του Ευριπίδη που πραγματεύονται τη συνάντηση των δύο αδελφών, της Ηλέκτρας και του Ορέστη, και πώς αποφασίζουν να εκδικηθούν τη μητέρα τους, Κλυταιμνήστρα, η οποία ευθύνεται για το θάνατο του πατέρα τους, δολοφονώντας την.

26/07 – 27/07

Νεφέλες του Αριστοφάνη Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Η μοναδική Αριστοφανική κωμωδία που παρουσιάζεται φέτος στην Επίδαυρο, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά, ο οποίος ποτέ ως τώρα δε μας έχει απογοητεύσει. Ο Αριστοφάνης στο συγκεκριμένο κείμενο καυτηριάζει τη διδασκαλία του Σωκράτη, αλλά και των σοφιστών.

02/08 – 03/08

Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Πάτρας παρουσιάζει στην Επίδαυρο το κείμενο του Αισχύλου, που πραγματεύεται την τιμωρία του Προμηθέα από το Δία, επειδή ο πρώτος έκανε το δώρο της φωτιάς στο ανθρώπινο γένος. Ένα κείμενο που είναι τώρα πιο επίκαιρο από ποτέ.

09/08 – 10/08


featured image: greekfestival.gr
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.