Κάνοντας το επίσημο ντεμπούτο του τον Οκτώβριο του 2013 στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου, εντυπωσιάζει με την άκρως δυναμική και παιχνιδιάρικη συλλογή του για την Άνοιξη – Καλοκαίρι 2014. Από τότε τα βήματα του Ιταλού σχεδιαστή Fausto Puglisi είναι σταθερά και ανοδικά ενώ πολλοί μιλούν για ένα νέο αέρα που έχει αρχίσει ήδη να πνέει στο χώρο της παγκόσμιας μόδας. Δεν είναι μάλιστα καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο ίδιος κατάγεται από την Ιταλία *την χώρα όπου όλα είναι κάπως λίγο πιο φινετσάτα, κάπως λίγο πιο κομψά, κάπως λίγο πιο ενδιαφέροντα* ενώ η πρώτη του επαφή με την μόδα ήταν σε πολύ νεαρή ηλικία όταν παρακολουθούσε τους παραδοσιακούς τότε ράφτες, στη μικρή πόλη όπου μεγάλωσε, να ράβουν τα κοστούμια του παππού του.

e0a70f72bdae9885bfc32d7cd19a26a1_M

Και δεν είναι τόσο το ιδιαίτερο ύφος του σχεδιαστή που τον έχει οδηγήσει ήδη να ξεχωρίζει αλλά κυρίως η ικανότητά του να συνδυάζει με μοναδικό τρόπο στοιχεία όπως η πολυτέλεια, ο αισθησιασμός και η αυθεντικότητα. Με άλλα λόγια, καταφέρνει να συνδυάσει πολυτελή υλικά και υφές με όλη την χρωματική παλέτα δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι αδιαμφισβήτητα πολύ εκκεντρικό, παράλληλα όμως είναι και πολύ φρέσκο καθώς και μίας εξαιρετικής αισθητικής. Στο έργο του μπορεί κανείς να διακρίνει εύκολα τόσο τις ιταλικές του καταβολές, αδιαμφισβήτητα μία επιρροή από πτυχές του αμερικάνικου πολιτισμού, τον οποίο και θαυμάζει, καθώς και ένα αδιόρατο σέξινες.

Στο ξεκίνημά του τίμησε ιδιαίτερα το γυναικείο σώμα σχεδιάζοντας ρούχα με πολύ «αναπάντεχα» και θηλυκά κοψίματα, ώστε να αφήνει εν πολλοίς την επιδερμίδα εκτεθειμένη πλην όμως με έναν τρόπο καθόλου χυδαίο ή προκλητικό. Από την άλλη πλευρά οι χυτές, φαρδιές δημιουργίες έχουν πάντα ξεχωριστή θέση στις συλλογές του. Στην τελευταία του συλλογή παραμένει πιστός στην τάση του color blocking, στην ιδέα του «κυβισμού», αλλά και στο μαύρο χρώμα το οποίο μάλλον λατρεύει και χρησιμοποιεί σε όλες τις δυνατές δημιουργικές εκδοχές και υφές, ίσως και ως λεπτομέρεια κάποιες φορές, ενώ κάνει ένα βήμα παραπέρα συνδυάζοντάς το με γλυκά παστέλ χρώματα *thumbs up*.

Και είναι εκείνη η έξοχη αντίθεση η οποία διαπνέει, ενυπάρχει και συντηρείται σε ο,τιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα από τον Ιταλό σχεδιαστή. Η αντίθεση αυτή έγκειται σε μία συνύπαρξη της ρομαντικής, θηλυκής πλευράς που πρέπει να έχει μία γυναίκα, με την αντίστοιχη άγρια και επιθετική της πλευρά. Και όλα αυτά τα στοιχεία προσδιορίζουν κατά τη γνώμη μου την ιδανική γυναίκα σχεδόν διαχρονικά.

Αυτό είναι, επομένως, εκείνο που μεταξύ άλλων φαίνεται να συναρπάζει στη σχεδιαστική ματιά του Fausto Puglisi ενώ η ευκολία του να συνδυάζει το αέρινο με το αριστοκρατικό έχει ήδη σημειωθεί από δημοφιλή περιοδικά και fashion directors, οι οποίες τον εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο για τις εμφανίσεις τους. Οι δημιουργίες του έχουν χαρακτηριστεί μεταξύ άλλων και ως «μικρά πολύχρωμα εκκεντρικά αριστουργήματα» και δεν έχω παρά να συμφωνήσω απόλυτα.

Fausto_Puglisi_fall_winter_2014_2015_collection_Milan_Fashion_Week9 Fausto_Puglisi_fall_winter_2014_2015_collection_Milan_Fashion_Week5 Fausto_Puglisi_fall_winter_2014_2015_collection_Milan_Fashion_Week3