Η Ημέρα του Πατέρα είναι μια κινητή εορτή προς τιμήν της πατρότητας, των πατρικών δεσμών και φυσικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία. Αποτελεί μια γιορτή που λαμβάνει χώρα διαφορετικές ημερομηνίες σε όλη την υφήλιο, ενώ πολλές χώρες διατηρούν τις δικές τους ξεχωριστές παραδόσεις προς τιμήν της πατρότητας.

Στην Ελλάδα, η Ημέρα του Πατέρα (γιορτή του πατέρα), γιορτάζεται επίσημα κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Φέτος, ο εορτασμός αυτής της ξεχωριστής εορτής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Ιουνίου.

Πρώτος εορτασμός της Ημέρας του Πατέρα

Ιστορικά λοιπόν, ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός της Ημέρας του Πατέρα, έλαβε χώρα στο Fairmont της Δυτικής Βιρτζίνιας, στις 5 Ιουλίου 1908. Διοργανώθηκε από την Grace Golden Clayton, η οποία ήθελε να τιμήσει τους εκατοντάδες άνδρες και πατέρες που έχασαν τη ζωή τους τον προηγούμενο Δεκέμβριο στο χειρότερο ατύχημα εξόρυξης στην αμερικανική ιστορία, στο Monongah της Δυτικής Βιρτζίνιας.

Η Grace Golden Clayton λοιπόν, πρότεινε μια εορτή προς τιμήν όλων των πατέρων, ειδικά εκείνων που είχαν χάσει τη ζωή τους στο ατύχημα. Ωστόσο, αυτή η εορτή δεν έγινε ετήσιο γεγονός και δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή. Λίγοι άνθρωποι εκτός της περιοχής το γνώριζαν.  Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο σημείο της χώρας, μια άλλη γυναίκα εμπνεύστηκε να τιμήσει τους πατέρες.

Sonora Smart Dodd

Ο λόγος για τη Sonora Smart Dodd. Το 1909, η Sonora, από την πόλη Spokane της Washington, εμπνεύστηκε από την Anna Jarvis και την ιδέα της Ημέρας της Μητέρας. Ο πατέρας της, ο William Jackson Smart, αγρότης και βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, μεγάλωσε τη Sonora και τα πέντε αδέλφια της μόνος του. Η σύζυγός του  Ellen, έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια της γέννησης του παιδιού τους, το 1898. Η Sonora, τότε 27 ετών, παρευρισκόμενη στην εκκλησία για τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας το 1909, εμπνεύστηκε την ιδέα, επιθυμώντας να τιμήσει τον πατέρα της, καθώς κι όλους τους υπόλοιπους βετεράνους πατέρες του συγκεκριμένου πολέμου.

Μέσα σε λίγο διάστημα, η Sonora κατάφερε να πείσει την Υπουργική Ένωση της πόλης Spokane και την ένωση YMCA, να αφιερώσουν μια Κυριακή του Ιουνίου για να τιμήσουν κάθε πατέρα. Εκείνη, πρότεινε τις 5 Ιουνίου, την ημέρα των γενεθλίων του πατέρα της. Οι Υπουργοί όμως, επέλεξαν την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο μετά τον εορτασμό της  Ημέρας της Μητέρας. Έτσι, στις 19 Ιουνίου 1910, ξεκίνησαν οι πρώτες εκδηλώσεις για την Ημέρα του Πατέρα.

Εθνική Εορτή

Οι ευρέως διαδεδομένοι εορτασμοί στην πόλη Spokane, χτύπησαν την πόρτα και στην Washington.  Η εορτή που καθιέρωσε η Sonora, ξεκίνησε τον δρόμο της για να γίνει μια εθνική εορτή. Το πρώτο νομοσχέδιο που έφτασε στο Κογκρέσο το 1913 κι αφορούσε την επισημοποίηση της Ημέρας του Πατέρα, καταψηφίστηκε λόγω αμφιβολιών περί εμπορευματοποίησης της εορτής. Το 1916, ο πρόεδρος Woodrow Wilson, επισκέφτηκε με την οικογένεια του την πόλη Spokane, όπου έδωσε μία ομιλία για την Ημέρα του Πατέρα. Άλλη μια αποτυχημένη απόπειρα για την επισημοποίηση της γιορτής από το Κογκρέσο.

Οκτώ χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος Calvin Cooldge υπέγραψε ψήφισμα υπέρ της Ημέρας του Πατέρα. Το 1966, ο πρόεδρος Lyndon Johnson, εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Υπό τον Πρόεδρο Richard Nixon, το 1972, το Κογκρέσο εξέδωσε διάταγμα που καθιστούσε επίσημα την Ημέρα του Πατέρα ως εθνική εορτή. Έξι χρόνια αργότερα, η Sonora απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών.

Η Ημέρα του Πατέρα σε όλο τον κόσμο

Εκτός από την Αμερική, η Ημέρα του Πατέρα καθιερώθηκε ως εθνική εορτή και σε άλλες χώρες της υφηλίου. Σε κάποιες χώρες ο εορτασμός λαμβάνει χώρα την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, ενώ σε άλλες γεωγραφικές περιοχές επιλέγουν να τιμήσουν διαφορετικές ημερομηνίες τον πατέρα. Σε πολλές Ρωμαιοκαθολικές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία κι η Πορτογαλία, ο πατέρας τιμάται στις 19 Μαρτίου, ημέρα του Αγίου Ιωσήφ. Στη Γερμανία, η Ημέρα του Πατέρα ή Vatertag, γιορτάζεται την ημέρα της Αναλήψεως. Στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, την πρώτη ημέρα της άνοιξης για το νότιο ημισφαίριο.