Έλα, παραδέξου το. Στα νιάτα σου κι εσύ είχες φορέσει εκείνο το ο-Θεός-να-το-κάνει-κολιέ μαύρο σαν tattoo συρματόπλεγμα. Και όχι απλά το φόρεσες, δεύτερο πετσί σου είχε γίνει, μέχρι που η μάνα σου αναρωτιόταν αν σε γέννησε έτσι, ενώ από παππουδοπατεράδες άκουγες το “βρε παιδί μου βγάλτο αυτό το πράγμα για να φας, θα πνιγείς.” Αλλά εσύ τίποτα, εκείιιιιι, έκανες το κομμάτι σου. Ήταν “της μόδας”, έβγαινε σε πολλά χρώματα, ήταν φθηνό και υπήρχε μια παγκόσμια άτυπη συμφωνία ότι πηγαίνει με όλα. Μέχρι που μια μέρα, βαρέθηκες κι εσύ, πέρασε η μόδα του και το πέταξες. Και η ζωή συνεχίστηκε. Φτάσαμε αισίως λοιπόν στο έτος 2015, και αυτό που νόμιζες one hit wonder trend, κάνει την μεγάλη του επιστροφή. Ζούμε ένα fashion deja vu σας λέω!

Fashion Deja vu  Choker necklaces savoir ville 1

Για το εθιμοτυπικό του άρθρου, ο διψασμένος για μάθηση εαυτός μου δεν μου επιτρέπει να μην κάνω μία μίνι αναδρομή στην ιστορία του choker. Δεν θα σας κουράσω, φιλώ σταυρό, μόνο να βασικά.

Fashion Deja vu  Choker necklaces savoir ville history

Ξεκινάμε λοιπόν περίπου το 1798 κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης όπου οι γυναίκες φορούσαν μία κόκκινη κορδέλα στο λαιμό τους προς τιμήν αυτών που είχαν θανατωθεί στη γκιλοτίνα. Την δεκαετία του 1860 η κορδέλα γύρω απ’ το λαιμό θεωρούταν μέρος της ενδυμασίας των ιερόδουλων, σε αντίθεση βέβαια με τα τέλη του 1800 όπου ήταν αξεσουάρ της elite, και φτιαχνόντουσαν custom made για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή. Πρώτη και καλύτερη θυμόμαστε την βασίλισσα της Ουαλίας, Alexandra, που φορούσε σειρές από πέρλες σε συνδυασμό με βελουτέ κορδέλα με διαμάντια. Το ξαναθυμηθήκανε περίπου το 1944 γνωστό και ως “dog collar” φτάνοντας σαν fashion trend στο περιοδικό “Life”, έκανε μια εμφάνιση την δεκαετία του ’70 σε sexy παρουσίες (βλ. Bridgette Bardot), και μετά το ξαναείδαμε στα καλύτερα του την δεκαετία του 1990 σε πιο millenium μοντέρνα εκδοχή.

Fashion Deja vu  Choker necklaces savoir ville

Η αλήθεια είναι ότι με την έντονη αναβίωση των 90s τα τελευταία δύο χρόνια και αφού φτάσαμε πάλι να φοράμε πλαστικά jelly σανδάλια, η επιστροφή του εφηβικού must have ίσως να ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη. Απλά να, αναρωτιέμαι ποιος ήταν αυτός ο πρώτος που το ξέθαψε από το συρτάρι του, είχε τα θάρρος να το φορέσει πάλι και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Και με το εδώ, εννοώ πως τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας το κατατάσσουν ως το statement necklace του φετινού αλλά και του επόμενου καλοκαιριού, όπως είδαμε και στη resort συλλογή του οίκου Chanel για το καλοκαίρι του 2016.  Φυσικά μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες εκδοχές, σε ποικιλία υλικών για να ταιριάξει σε όλα  τα style και budget.

Fashion Deja vu  Choker necklaces savoir ville a

Υ.Γ. Ζητώ συγνώμη γι’ αυτό που θα ακολουθήσει, αλλά το σκέφτομαι από την ώρα που έγραφα την εισαγωγή.

“Ξαναγύρισες ε;”