Πολλοί από εμάς συχνά ακούμε για δίαιτες που γίνονται μόδα. Οι περισσότερες από αυτές είναι παράδοξες δίαιτες (fad diets), δηλαδή διατροφικά προγράμματα περιοριστικά με λίγα τρόφιμα ή ασυνήθιστους συνδυασμούς τροφίμων για μια σύντομη χρονική περίοδο και συχνά απότομη απώλεια σωματικού βάρους. Συχνά επικίνδυνες για την υγεία σου. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που τρέφονται με τόσους περιορισμούς ξεκινούν να τρώνε παραπάνω και να επιλέγουν λιγότερο υγιεινά τρόφιμα, παίρνοντας πίσω τα κιλά που έχασαν.

Τι πρέπει να προσέχεις σε μία δίαιτα που κυκλοφορεί για να καταλάβεις ότι πρόκειται για παράξοδη:

 Σου υπόσχεται ένα μαγικό τρόπο, συστατικό ή προϊόν που σε βοηθάει να λύσεις το θέμα του βάρους σου χωρίς να αλλάξεις καθόλου το τρόπο ζωής σου. Ασφαλώς, ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής θέλει προσπάθεια, επιμονή και υπομονή όπως και οποιαδήποτε αλλαγή. Ωστόσο, ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής σχεδιασμένο από ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο είναι βασισμένο στις ανάγκες σου. Με βάση την καθημερινότητά σου και την κατάσταση της υγείας σου.

 Υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους: Πάνω από ένα κιλό την εβδομάδα.

 Προτείνονται μαγικές ιδιότητες ενός τροφίμου που καίει το λίπος όπως η δίαιτα γκρέιπφρουτ ή η δίαιτα του καφέ.

 Προωθεί την αποφυγή ή το σοβαρό περιορισμό μια ολόκληρης ομάδας τροφίμων όπως τα γαλακτοκομικά, τη γλουτένη, τα σιτηρά κλπ. Δεν υπάρχει λόγος αποκλεισμού μιας ολόκληρης ομάδας τροφίμων. Εκτός και αν υπάρχει ιατρικός λόγος όπως η παρουσία κοιλιοκάκης ή αλλερίας στο γάλα ή στο σιτάρι. Επίσης, προωθεί υπερτροφές (superfoods). Ο όρος superfoods είναι όρος μάρκετινγκ και όχι επιστημονικός όρος. Δεν υπάρχουν υπερτροφές. Απλά δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο που να περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.

 Προτείνεται δίαιτα με τρόφιμα με πολύ συγκεκριμένους συνδυασμούς βασισμένη στο γονιδιακό ή αιματολογικό τύπο.

 Προτείνεται ειδική εξέταση ώστε να βρεθούν τρόφιμα που παχαίνουν ή δε μπορεί να μεταβολίσει ο οργανισμός. Επίσης, προωθούνται τεστ που βρίσκουν «αλλεργίες». Τα τελευταία χρόνια τα τεστ δυσανεξίας και βιοσυντονισμού δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση και δε συνάδουν με τη φυσιολογία του οργανισμού σου. Δεν οφείλεται η αύξηση του βάρους σου σε δυσανεξία στη λακτόζη ή στη γλουτένη, δε σε παχαίνει η κοιλιοκάκη ή κάποια άλλη δυσανεξία. Βάζεις βάρος όταν τρως παραπάνω από το ενεργειακό ισοζύγιο σου!

 Προτείνεται δίαιτα αποτοξίνωσης. Το σώμα σου είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να αποτοξινώνεται μόνο του. Ήπαρ, νεφρά είναι από τα σημαντικά όργανα που αποτοξινώνουν τον οργανισμό σου. Δε χρειάζεται κανένα ρόφημα για αποτοξίνωση εκτός από την περίπτωση δηλητηρίασης που απευθύνεσαι στο νοσοκομείο.

 Προτείνουν προγράμματα διατροφής που είναι η «απάντηση» στη θεραπεία χρόνιων νοσημάτων όπως ο καρκίνος. Σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, νεφρική νόσος κλπ δε γιατρεύονται με καμία μαγική δίαιτα ή συμπλήρωμα. Μια υγιεινή διατροφή βοηθάει στη μείωση κινδύνου εμφάνισης τέτοιων σοβαρών νοσημάτων ή ακόμα και σε καλύτερη διαχείριση, ωστόσο δεν γιατρεύει κανένα σοβαρό νόσημα.

 Δίαιτες που προωθούνται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέσα από celebrities, chef, bloggers οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την επιστήμη της διατροφής.

 Προγράμματα διατροφής που παίρνουν το όνομα τους από τον εμπνευστή τους είτε είναι γιατρός (π.χ. Dukan) είτε δεν είναι (π.χ. Robert Young εμπνευστής της αλκαλικής διατροφής ο οποίος πλασάρεται ως ιατρός ενώ δεν είναι).

Συμπεράσματα

Προκειμένου να μην έχεις κάποιο αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σου θα πρέπει να δίνεις μεγάλη προσοχή από που προέρχονται οι συμβουλές διατροφής, από κάποιον επιστήμονα ή απλώς έναν πωλητή μιας εταιρείας. Επιπλέον, αυτές οι συμβουλές βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα, σε μελέτες χρόνων με σαφή αποτελέσματα ή σε μικρές μελέτες χωρίς επιβεβαιωμένα αποτελέσματα ή ακόμα και προσωπικές εμπειρίες. Η υγεία σου χρειάζεται προσοχή, μην ακολουθείς δίαιτες της μόδας που υπόσχονται μαγικά αποτελέσματα με λίγο κόπο και σε μικρά χρονικά διαστήματα. Εμπιστεύσου έναν επιστήμονα!

featured image: MyDomaine