Μπήκαμε στο μυαλό 4 γυναικών. Πλούσιες σε προσωπικές και επαγγελματικές εμπειρίες, με πολλά όνειρα για το μέλλον μας μιλούν για το πώς αντιμετωπίζουν τον χρόνο που περνάει.

_MG_4774 (1) (Small)
Τζίνα Κωνσταντοπούλου, Διευθ/νση Επικοινωνίας Calin Group (Calzedonia, Intimissimi, Tezenis)

Ο χρόνος για σένα σημαίνει; Ο χρόνος μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα ανάλογα με τo timing που θα με ρωτήσεις. Τη συγκεκριμένη στιγμή είναι πολυτέλεια που θέλω να καταναλώνω με συγκεκριμένους ανθρώπους. O χρόνος για μένα σημαίνει ζωή.

Σύμμαχος ή εχθρός και γιατί; Και τα 2, ανάλογα αν βγαίνουν αυτά που θέλω, όπως τα θέλω, με αυτούς που θέλω.

Η ομορφιά με τον χρόνο; Η ομορφιά είναι τόσο σύνθετη έννοια. Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει αντικειμενική και υποκειμενική, εσωτερική κι εξωτερική. Αν τη κρίνεις σε σχέση με το πόσες ρυτίδες έχεις τότε ο χρόνος στέκεται απέναντι σου και σου βγάζει τη γλώσσα.  Η ομορφιά πρέπει να είναι φυσική και θα ήταν αφύσικο να θες να παγώσει ο χρόνος στο πρόσωπό σου. Βλέπω όμορφους κι άσχημους ανθρώπους – κι αυτό έχει να κάνει και με το εσωτερικό χαμόγελο του άλλου.

Τι αναθεωρείς συνέχεια; Τη σχέση μου με τον εαυτό μου

Συμβουλή που δεν κατάλαβες ποτέ; Αν κάνεις τα πράγματα πιο εύκολα για τους άλλους, θα κερδίσεις τη συμπάθειά τους

Χρόνος και λάθη: O χρόνος είναι λάθος από μόνος του. Αλλά πάλι μια στιγμή δεν μπορεί να κρατάει για πάντα, ίσως μόνο μέσα στο μυαλό, στην καρδιά, στη ψυχή σου. Δεν ξέρω αν ακούγεται κλισέ αλλά πρέχει να έχεις respect στο χρόνο. Να τον αφήνεις να κυλάει αργά, να μη βιάζεσαι. Όχι ότι το κάνω πάντα και πρέπει να κερδίσω παράσημο αλλά τουλάχιστον το έχω στην άκρη του μυαλού μου.

_MG_4740 (Small)
Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, Αστυνομικός – Συγγραφέας

Ο χρόνος για σένα σημαίνει; Γεγονότα και στιγμές που πέρασαν, συναισθήματα και μνήμες που δημιουργήθηκαν, εμπειρίες που αποθηκεύτηκαν, σκέψεις που γίνονται, όνειρα που γεννιούνται.

Σύμμαχος ή εχθρός και γιατί; Φίλος αγαπημένος. Έχουμε ζήσει τόσα πολλά μαζί άλλωστε. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά!

Η ομορφιά με τον χρόνο; Σφυρίζει ανέμελα όταν τον βλέπει να περνάει. Εκείνος της χαμογελάει και της κλείνει το μάτι. Παιχνίδι εντυπώσεων.

Μπορείς να του εναντιωθείς; Δεν είναι η πρώτη μου σκέψη όταν τον φέρνω στο νου. Ίσως μάλλον η τελευταία. Πορευόμαστε μαζί και έχουμε κάνει μια συμφωνία. Κανένας από τους δύο να μην μένει πίσω. Κανένας από τους δύο να μην προπορεύεται

Παγώνει; Εδώ έχει πάντα ήλιο.

Θα τον γυρνούσες πίσω; Μου έχει πει ότι έχει κάμποσα όμορφα να ζήσουμε ακόμα. Τα αναμένω. Τον εμπιστεύομαι.

Τι αναθεωρείς συνέχεια; Εκείνα που δεν τόλμησα, ενώ ο χρόνος μου τα πρότεινε.

Συμβουλή που δεν κατάλαβες ποτέ; Να τρώω όλο το φαγητό μου ενώ είχα χορτάσει.

Χρόνος και λάθη Ένας διάλογος μόνιμος και εποικοδομητικός. Ανταλλαγή σκέψεων και ελεύθερης βούλησης.

_MG_4796 (Small)
Κατερίνα Πόντη – Υπεύθυνη περιεχομένου για τα social media σε digital agency

Ο χρόνος για σένα σημαίνει; 

– Έναν εχθρό που προσπαθώ να κάνω φίλο. Συγχρόνως όμως είναι όλα όσα έχω ζήσει, έχω μάθει και αγαπώ. Αυτό που πλέον είμαι, οι μνήμες, η εμπειρία μου, ακόμα και οι ρυτίδες μου.

Σύμμαχος ή εχθρός και γιατί;  – Και τα δύο. Αγαπάω τη γνώση που φέρνει, μισώ την αναπόφευκτη φθορά που προκαλεί. Η ομορφιά με τον χρόνο; – Αλλάζει πίστα. Οπότε χρειάζεται να προσαρμοστείς. Ίσως και να αλλάξεις συνήθειες και πρακτικές, αλλά όχι και να καταπιεστείς. Μπορείς να του εναντιωθείς;  – Μπα, μόνο να τον ξεγελάσεις, αλλά για λίγο. Στο τέλος θα σε ρίξει στο καναβάτσο και θα σε κερδίσει στα σημεία. Οπότε, καλύτερα να μην παρασυρθείς σε μια μάταιη μονομαχία. Οι συμμαχίες, άλλωστε, είναι καλύτερες και πιο αποδοτικές. Μια σίγουρη λύση είναι να επενδύσεις σε πράγματα λιγότερο εφήμερα από ότι η εξωτερική ομορφιά. Παγώνει; Θα τον γυρνούσες πίσω;  – Ναι, όταν ερωτευόμαστε. Αλλά δεν κρατάει πολύ, ένα χρόνο το περισσότερο – η Άννα Βίσση το είπε. – Και πάλι ναι. Και αν μπορούσα θα επαναλάμβανα εις το διηνεκές τη δεκαετία της ζωή μου από τα 30 έως τα 40, άντε ως τα 45. Θα το ζούσα ξανά και ξανά, μέχρι να τελειοποιήσω τα λάθη μου. Αστειεύομαι, ποιος θα ήθελε να ζήσει για πάντα; Τι αναθεωρείς συνέχεια;  – Τα όρια που βάζω στον εαυτό μου. Παλιά πίστευα ότι μετά τα σαράντα θα γίνω αόρατη και ότι πχ, δεν θα δικαιούμαι να είμαι και να νιώθω sexy. Αλλά τελικά νιώθω ότι είμαι περισσότερο από ότι ήμουν στα εικοσιπέντε. Ίσως στα 60 μου να νιώθω ακόμα πιο γαμάτη. Όλα ξεκινούν από μέσα μας και το κατά πόσο αποφασισμένοι είμαστε να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα στα οποία έχουμε επιτρέψει να σακατέψουν τις ζωές μας. υμβουλή που δεν κατάλαβες ποτέ; – “Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά”. Βρίσκω τραγική τη λογική της καβάτζας, σε όλα τα επίπεδα.

Χρόνος και λάθη – Είναι λάθος να καπνίζεις, να κάθεσαι στο ήλιο χωρίς αντηλιακό, να μην πίνεις αρκετό νερό και να κοιμάσαι λιγότερο από 7 ώρες τη μέρα. Αυτά μου τα είπε η αδερφή μου να τα πω… Το μόνο λάθος είναι να αφήνεσαι και να γερνάς, αντί να μεγαλώνεις. Να μη ζεις τη ζωή σου και να καταλήγεις χωρίς ρυτίδες αλλά με δεκάδες απωθημένα. Το πιο σημαντικό είναι να ζήσεις, να αγαπήσεις και να αγαπηθείς. Έστω να προσπαθήσεις να μάθεις πώς γίνεται. Να πας χορτάτος που λένε.

_MG_4743 (Small)
Ελισσάβετ Κυρίτση, δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός

Ο χρόνος για σένα σημαίνει;

Περισσότερες εμπειρίες, σοφία και ικανότητα να αξιολογείς καλύτερα τα πράγματα, να δίνεις σημασία σε εκείνα που αξίζουν και να προσπερνάς με ένα τίναγμα του κεφαλιού όλα εκείνα που δεν χρειάζεσαι. Πράγματα, καταστάσεις, ανθρώπους. Ηλικιακά, απλά ένας αριθμός. Έχει, ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον να προσπαθήσουμε έστω και μια φορά να δούμε τις αλλαγές μας μέσα στο χρόνο και -γιατί όχι;- να «δανειστούμε» πράγματα από το παρελθόν μας και να τα προσαρμόσουμε στο τώρα μας.

Σύμμαχος ή εχθρός και γιατί;

Σύμμαχος, γιατί πλέον γνωρίζω πώς να τον αξιοποιήσω. Είναι καλό να έχουμε το χρόνο φίλο μας, γιατί αλλιώς μπορεί να μας φερθεί άσχημα. Να το «εκμεταλλευόμαστε» με σεβασμό και δε θα χάσουμε. Εχθρός γίνεται μόνο στην περίπτωση της εξωτερικής εμφάνιση, που αναπόφευκτα αλλάζει με το πέρασμα των χρόνων, κι όταν αργοπορώ στα ραντεβού!

Η ομορφιά με τον χρόνο;

Ωριμάζει, γίνεται πιο αληθινή, αρκεί να μην υπάρχουν καταστροφικές “παρεμβάσεις”. Και για να το “δέσω” με τα παραπάνω, όταν καταλάβεις πως ο χρόνος στο σύνολο του είναι όπλο, ομορφαίνεις μέσα κι έξω.

Μπορείς να του εναντιωθείς;

Ναι, αλλά όχι να τον νικήσεις. Το να μάχεσαι έναν ανίκητο «εχθρό» εχθρό, όπως είναι ο χρόνος, είναι ανώφελο. Χάνεις ενέργεια χωρίς λόγο, ενώ θα ήταν καλύτερα να τον αντιμετωπίσει με τη μέθοδο του… αϊκίντο. Στη συγκεκριμένη πολεμική τέχνη χρησιμοποιείς τη δύναμη του αντιπάλου σου για να τον ρίξεις κάτω. Έτσι κι εδώ! Αν εκλάβουμε (έτσι, λίγο αυθαίρετα) ως δύναμη του χρόνου τη σοφία, τότε ακριβώς μ’ αυτό το όπλο θα τον… γονατίσουμε, έστω και για λίγο. Σοφή κίνηση, ας πούμε, είναι το να χαμογελάμε περισσότερο. Είναι το καλύτερο… μπότοξ.

Παγώνει; Θα τον γυρνούσες πίσω;

Εμ δεν παγώνει! Θα θέλαμε, αλλά δεν γίνεται. Είναι καλύτερο να παγώνουμε στιγμές. Αν μπορούσα όμως θα τον γυρνούσα πίσω και θα έκανα -σε κάποιες περιπτώσεις- διαφορετικές επιλογές. Από πολύ απλές, για παράδειγμα θα απέφευγα χρώματα και κουρέματα στα μαλλιά μου ή συγκεκριμένες εμφανίσεις σε συγκεκριμένες περιστάσεις, μέχρι πιο… σοβαρά όπως ενδεχομένως η επιλογή διαφορετικού επαγγελματικού προσανατολισμού.

Τι αναθεωρείς συνέχεια;

Τίποτα. Σπάνια αναθεωρώ, γιατί -για κάποιο λόγο- οι εκτιμήσεις μου είναι σχεδόν ακριβείς.

Συμβουλή που δεν κατάλαβες ποτέ;

Γιατί πρέπει να χτενίζω τα μαλλιά μου με εκατό βουρτσιές πριν πέσω για ύπνο. Με το ζόρι τα χτενίζω μια όταν είναι να βγω έξω. Ξέρω πως λένε ότι έτσι είναι πιο γυαλιστερά και πως απελευθερώνονται τα φυσικά έλαια του κεφαλιού που τρέφουν την τρίχα, αλλά οκ, είναι βαρετό!

Χρόνος και λάθη

Παραδόξως ο χρόνος αξίζει και για τα λάθη του, γιατί μέσα από αυτά κάνεις και προσωπικό ταμείο! Δεν θα αναφερθώ σε «βαριά περιστατικά», αλλά σ’ εκείνα τα λάθη που είναι εμφανώς αποτυπωμένα πάνω μου: Άπειρες ώρες στον ήλιο, με αποτέλεσμα -στην καλύτερη- να μετράω στα 40 μου πανάδες, κακό ή ανύπαρκτο ντεμακιγιάζ, λάθος -ή και καθόλου- ενυδατική κρέμα, που με «αναγκάζει» τώρα να ψάχνω τις σούπερ πάουερ αντιρυτιδικές. Δεν πειράζει όμως, όσο προλαβαίνω και μπορώ να… συμμαζέψω να ασυμμάζευτα, θα συνεχίζω να χαμογελάω. 🙂

Φωτογραφίες: Φένια Λαμπροπούλου 

make up/hair: Ioannis Michalelis

Ρούχα: Punchi pupunchi

κοσμήματα: manolia’s art

παπούτσια: sante