“To Fably είναι η πρώτη μεγάλη πλατφόρμα δημιουργίας ιστοριών, με νέους και καινοτόμους τρόπους. Οι χρήστες μπορούν να συνδεθούν στην πλατφόρμα και χρησιμοποιώντας μια σειρά από σύγχρονα εργαλεία που έχουμε δημιουργήσει, και με όπλο την φαντασία του να φτιάξει υπέροχες ιστορίες. Είναι ένας νέος κόσμος γεμάτος ιστορίες που σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις και ταυτόχρονα ένα μεγάλο «εργαστήρι» που σε καλεί να δημιουργήσεις τις δικές σου, μοναδικές ιστορίες. Το Fably είναι το μέσο για να δημιουργήσεις τον δικό σου κόσμο. Με την βοήθεια διαδραστικών εργαλείων, μπορεί ο καθένας, επαγγελματίας συγγραφέας μέχρι λάτρης του είδους να κατασκευάσει εύκολα έναν κόσμο περιπέτειας, τρόμου ή γεμάτο ρομαντισμό. Mια κοινότητα που κάνει το storytelling πιο εύκολο από ποτέ, μέσα από την δημιουργία μικρών ιστοριών. Πρόκειται για μια νέα μορφή κοινωνικού δικτύου, που συγκεντρώνει το ποιοτικό περιεχόμενο και ενθαρρύνει τους χρήστες, τόσο να αλληλεπιδρούν με ιστορίες περισσότερο, όσο και να δημιουργούν με καινοτόμα εργαλεία υψηλής τεχνολογίας.”. Aυτά μας είπαν οι δημιουργοί του Fably όταν τους ζητήσαμε να μας το περιγράψουν.

Είναι κάτι παραπάνω από μια εφαρμογή ή έναν απλό ιστότοπο που περιέχει ιστορίες από διάφορους δημιουργούς. Το Fably επιτρέπει σε απλούς επισκέπτες και χρήστες να δημιουργήσουν, να διαβάσουν, να δουν και να αλληλεπιδράσουν με ιστορίες.

Γιατί Fably;

Κωστας: Γιατί στο Fably οι ιστορίες δεν χάνονται, γιατί είναι μια πλατφόρμα γεμάτη δημιουργούς και ανθρώπους γεμάτους φαντασία. Γιατί το Fably είναι ο κόσμος όπου οι ιστορίες γεννιούνται και μοιράζονται.

Σωκράτης: Γιατί από αναγνώστης γίνεσαι δημιουργός σε δευτερόλεπτα. Δημιουργός έργων που δε θα χαθούν και θα έχουν κτιστεί με καινοτόμα, ευχάριστα δημιουργικά εργαλεία. Γιατί γίνεσαι δημιουργός ιστοριών που θα φυλάσσονται σε ένα κόσμο όπως αυτός του Fably.

Άλκης: Το όνομα “Fably” προέκυψε από την αγγλική λέξη “fable” που σημαίνει μύθος. Ακριβώς επειδή η πλατφόρμα μας αφορά ιστορίες, αποφασίσαμε να της δώσουμε το όνομα “Fably” που θα σήμαινε κάτι σαν «Μυθικό» σε ελεύθερη μετάφραση. Η λέξη ήταν εύηχη και την κρατήσαμε.

Νάνσυ: Γιατί όχι; Το Fably κάνει ακριβώς ο,τι ψάχνει ο κόσμος σήμερα. Κάτι διαφορετικό, στο οποίο μπορείς χωρίς καμία δέσμευση να επανέρχεσαι καθημερινά, όταν θέλεις να ξεφύγεις από την ρουτίνα και το γκρίζο.

Δήμητρα: Γιατί εδώ η ιστορία γίνεται παιχνίδι. Ξεφεύγουμε από τον αυστηρό ορισμό της μικρής ιστορίας ως ένα σύνολο λέξεων και ενσωματώνουμε εργαλεία τεχνολογίας που επιτρέπουν στον δημιουργό να εκφραστεί με τον τρόπο που επιθυμεί. Παράλληλα, ο καθένας μας μπορεί να παρακολουθήσει μια ιστορία με την ευκολία που θα διάβαζε ένα post σε οποιοδήποτε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Το Fably εξασφαλίζει ότι κάθε scroll του χρήστη θα έχει νόημα και θα του παρουσιάζει συνεχώς ποιοτικό περιεχόμενο

fably1

Ποιοι αποτελούν την ομάδα του Fably;

Η ομάδα του Fably αποτελείται από τους Κωνσταντίνο Κοπανίδη ( Founder, CEO), Σωκράτη Χαρίση (Co-Founder, COO), Γιώργο Μετάκο (Co-Founder, Front-end Developer), Δήμητρα Μπολούτσου (Co-Founder, Business Developer), Αλκιβιάδη Πετρόχειλο (Research & Development, Animation Developer) και Αθανασία Νικολαΐδη (Marketing, Communications Manager)

Πιστεύετε πως το storytelling τραβάει το κοινό με έναν διαφορετικό τρόπο απ’ ότι τα υπόλοιπα apps; Γιατί θεωρείται πως είναι κάτι στο οποίο μπορείς να επενδύσεις;

Κώστας: Σίγουρα, γιατί έχουμε καταλάβει πως αυτό που λατρεύει πραγματικά ο κόσμος είναι να αποκτά νέες εμπειρίες και συναισθήματα. Λένε πως ο άνθρωπος που έχει διαβάσει 1000 βιβλία έχει ζήσει 1000 ζωές, έτσι λοιπόν θέλουμε να σου δώσουμε αυτή την ευκαιρία δίνοντας μόνο 5 λεπτά από τον χρόνο σου! Αντί για 5 λεπτά να μπεις στο Facebook για να δεις συνεχώς τα ίδια και τα ίδια πράγματα, δώσε μας 5 λεπτά και ζήσε κάτι διαφορετικό!

Σωκράτης: Ναι. Το storytelling, αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί μόνο μια απλή «τάση» στον κόσμο του διαδικτύου, αλλά είναι και ένας πλήρως διαφορετικός τρόπος προσέλκυσης του κοινού, συγκριτικά με όσα έχουμε δει εως τώρα.Είναι έννοια βασισμένη στην ευχαρίστηση, τη συγκίνηση, τη φαντασία, την αλήθεια και το μύθο. Και αν αξίζει να επενδύσεις χρόνο και χρήμα κάπου, στο storytelling γνωρίζεις εξ’αρχής πως επενδύεις δημιουργικά.

Άλκης: Πολλοί από εμάς έχουμε μικρές προσωπικές και μη, ιστορίες που θα θέλαμε να μοιραστούμε με άλλους. Ακόμα και αν δεν θέλουμε να γράψουμε κάποια ιστορία, σίγουρα θα θέλαμε να διαβάσουμε κάποια. Είτε είμαστε παιδιά, είτε ενήλικες, σίγουρα νιώθουμε την ανάγκη να διαβάσουμε κάτι που είτε θα μας εμπλουτίσει τις γνώσεις, είτε απλά θα μας ψυχαγωγήσει.

Δήμητρα: Σύμφωνα με ένα άρθρο του νευρολόγου Paul J. Zack, το ανθρώπινο μυαλό από την φύση του αγαπά την καλή ιστορία.  Αυτό, ίσως, ακούγεται ασύνδετο και λίγο υπερβολικό σε κάποιους. Για αυτό πρέπει να σκεφτούμε ότι η διήγηση μιας ιστορίας δεν περιορίζεται απλώς σε κείμενα λογοτεχνικού ενδιαφέροντος. Καθημερινά, όλοι μας εμπλεκόμαστε σε καταστάσεις, αγαπάμε, λυπούμαστε, χαιρόμαστε, αγχωνόμαστε. Όλα τα παραπάνω συναισθήματα μπορούν να μεταδοθούν σε οποιονδήποτε άλλον μέσα από μια ιστορία. Παράλληλα, η σύγχρονη μορφή των κοινωνικών δικτύων δεν ευνοεί ιδιαίτερα την δημοσίευση και την αλληλεπίδραση με μια ιστορία. Αντιθέτως, τέτοια αξιόλογα κείμενα, εικόνες ή βίντεο που έχουν κάτι να διηγηθούν, χάνονται μέσα σε ένα τεράστιο πλήθος από posts.

Ποιο είναι το κενό το οποίο καλύπτει μια εφαρμογή σαν το Fably;

Κώστας: Εκείνο του ποιοτικού περιεχομένου θα λέγαμε πολύ εύκολα. Το περιεχόμενο σε όλες τις πλατφόρμες είναι πλέον πολύ κορεσμένο, πολλές επαναλήψεις και κοινά patterns κυριαρχούν, κάνοντας το μοναδικό περιεχόμενο είδος προς εξαφάνιση. Το Fably έρχεται να αλλάξει αυτό το κλίμα, προσφέροντας ποιοτικό και μοναδικό περιεχόμενο.

Σωκράτης: Θεωρητικά το κενό που καλύπτεται είναι εκείνο που καθημερινά μας απασχολεί στις ζωές μας και είτε μεγαλώνει είτε μικραίνει. Το κενό της δημιουργίας, της φαντασίας, της όρεξης για κάτι καινούργιο, το κενό που νιώθουμε όταν δεν μπορούμε να εκφραστούμε σωστά ή με τον ξεχωριστό μας τρόπο. Πρακτικά, το Fably όχι μόνο προάγει και  διασφαλίζει το ποιοτικό περιεχόμενο, πως να μην το κάνει άλλωστε, αφού εκεί στηρίζεται μεγάλο μέρος της αξίας του προς τον κόσμο.

Άλκης: Το βασικό κενό που καλύπτει το Fably είναι η τεχνολογία και τα εργαλεία που προσφέρει στους χρήστες του για τη δημιουργία και ανάγνωση ιστοριών. Ανάλογες εφαρμογές, εστιάζουν μόνο στο να παρέχουν θεμελιώδη εργαλεία για την ανάγνωση ιστοριών γραπτού λόγου, ενώ πολλές φορές είναι δύσχρηστες και περιοριστικές.

Νάνσυ: Οι περισσότερες και πλέον διαδεδομένες πλατφόρμες δημιουργικής γραφής χάνουν ένα βασικό στοιχείο. Την διαδραστικότητα. Την ουσιαστική επαφή με τον χρήστη. Με αφορμή αυτήν την σκέψη, προσπαθούμε να δώσουμε στον οποιονδήποτε χρησιμοποιήσει την εφαρμογή μας –είτε για να γράψει είτε για να διαβάσει- την καλύτερη δυνατή εμπειρία μέσω του περιβάλλοντος της, αλλά και αντίστοιχα πρακτικά εργαλεία έκφρασης. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζεται σαν κάτι ξύλινο. Γι’ αυτό έχουμε στα πλάνα μας την ανάπτυξη και την τελειοποίηση των επιπρόσθετων λειτουργειών, το συντομότερο δυνατό!

Δήμητρα: Το ουσιαστικό κενό που παρατηρήθηκε και στην συνέχεια πυροδότησε την ιδέα για το Fably, είναι ένα μίγμα από δύο παράγοντες: από την μια, οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν πλέον κουραστεί να περιηγούνται σε πλατφόρμες κοινωνικού χαρακτήρα αναζητώντας κάτι ποιοτικό, κάτι με νόημα. Από την άλλη, οι απανταχού δημιουργοί, περιορίζουν την δημιουργικότητά τους επειδή πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αναπτύξουν τις σκέψεις τους μέσω λέξεων και αναζητούν ένα μέρος που θα φέρει το πάθος τους κοντά στην τεχνολογική καινοτομία και θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν περισσότερο το έργο τους.

Η δική σας ιστορία –με το Fably– πως ξεκίνησε; Πως προέκυψε η ιδέα;

Κώστας: Η δική μας ιστορία ξεκινάει σε ένα δωμάτιο τον Φεβρουάριο του 2016, και έναν κλασσικό φοιτητή που θέλει να κάνει τα πάντα εκτός του να διαβάσει για εξεταστική! Μαζί με άλλους δυο εξίσου ανήσυχους συμφοιτητές, ξεκινάνε στο δικό τους ταξίδι να κάνουν τον κόσμο να δημιουργεί με όπλο την φαντασία του, και τους όχι και τόσο δημιουργικούς, να ταξιδεύουν με μικρές ιστορίες λίγων λεπτών. Στον δρόμο τους εμφανίστηκαν και άλλοι όμοια ονειροπόλοι, και κάπως έτσι, μετά από πολύ καφέ, τσάι και σουβλάκι, το Fably αρχίζει και αποκτά σάρκα και οστά.

Σωκράτης:  Έχουμε μόλις βγει με Κώστα και Γιώργο, από ένα διαγωνισμό καινοτομίας όπου τα πήγαμε εξαιρετικά, με άλλη ιδέα (ναι, έχουμε πολλές). Συζητάμε ατέλειωτες ώρες, κλασσικό δημιουργικό brainstorming, (ούτε λόγος να βγούμε από το σπίτι να απολαύσουμε τη φοιτητική ζωή J)  για να ανακαλύψουμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Εκεί έρχεται ο Κώστας και μας λέει την αρχική ιδέα. Εκεί ξεκινάνε όλα.

Άλκης: Η ιδέα ξεκίνησε από τον Κώστα Κοπανίδη. Ξεκίνησε σαν ένα Project που θα απαιτούσε να εφαρμόσει τις γνώσεις του στην πράξη και να βελτιώσει τις προγραμματιστικές και μη δεξιότητές του.

Εσείς γράφετε τις δικές σας ιστορίες μέσα σε αυτό;

Κώστας: Για την ώρα αξιοποιούμε τον χρόνο μας δημιουργώντας έναν ξεχωριστό χώρο για δημιουργούς και αναγνώστες αλλά μπορεί και εμείς να γράψουμε την δική μας ιστορία κάποια στιγμή (coming soon).

Σωκράτης: Στις αρχές που κάναμε τα απαραίτητα test για τη λειτουργικότητα της πλατφόρμας που χτίσαμε από το μηδέν, είχα δημιουργήσει ιστορίες με κάθε πιθανό τρόπο. Και με απλό κείμενο αλλά και χρησιμοποιώντας την εναλλακτική λειτουργία της πλατφόρμας όπου μπορείς να φτιάχνεις μικρά φωτογραφικά άλμπουμ, που διηγούνται μια ιστορία. Μιας και λατρεύω λίγο την εικόνα, είχα ανεβάσει διάφορες προσωπικές ιστορίες με αυτόν τον τρόπο. Πλέον περισσότερο διαβάζω στον  περιορισμένο ελεύθερο χρόνο.

Άλκης: Αυτή την περίοδο λόγω των υποχρεώσεων μας στο πανεπιστήμιο, αλλά και στην ανάπτυξη και βελτίωση του Fably, δεν έχουμε πολύ χρόνο, ωστόσο μπορείτε να βρείτε ιστορίες μας δημοσιευμένες στην πλατφόρμα.

Δήμητρα: Εγώ, ως Δήμητρα, δεν έχω ξεκινήσει ακόμη να δημιουργώ στην πλατφόρμα, καθώς είμαι πολύ απασχολημένη με την υποστήριξή της επιχειρηματικά. Παρόλα αυτά, ανυπομονώ να έρθει το καλοκαίρι και να καταγράψω τα ταξίδια μου μέσα σε μικρές ιστορίες με εικόνες. 

Υπάρχει κάποια από τις ήδη υπάρχουσες ιστορίες στην εφαρμογή που σας τράβηξε την προσοχή;

Κώστας: Θα ήταν πολύ δύσκολο να επιλέξουμε μια ιστορία που μας τράβηξε την προσοχή, κυρίως γιατί είναι όλες μοναδικές και υπέροχες, η κάθε μια με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο. Αν ήταν να επιλέξουμε μερικές τότε αυτές θα ήταν σίγουρα οι δημιουργίες των συγγραφέων που νίκησαν στον διαγωνισμό που τρέξαμε( Storython ).

Σωκράτης: Οι δικές μου. Ή και όχι, σε καμία περίπτωση. Προσωπικά, μου άρεσε πολύ η σύντομη ιστορία με τίτλο «Σύμμαχος» της C.Dark. Καθώς και μια από τις νικήτριες ιστορίες του διαγωνισμού γραφής που τρέξαμε τον περασμένο Οκτώβριο με τίτλο «Το κάστρο μου» του Κυριάκου Καπότη. Είναι όμως απλά δυο από τις 122 αγαπημένες μου ιστορίες στην πλατφόρμα.

Άλκης: Έχουμε διαβάσει πολλές ιστορίες διαφόρων ειδών και μεγεθών, οι οποίες μας έχουν εντυπωσιάσει όχι μόνο με την ποιότητα της συγγραφής, αλλά και με τη φαντασία των δημιουργών τους.

Νάνσυ: Ομολογουμένως, οι ιστορίες που ανεβαίνουν στο Fably τείνουν να μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Και αξίζει να σημειωθεί πως δεν προέρχονται όλες από πεπειραμένους συγγραφείς! Η προσωπική αγαπημένη μου είναι «Το λευκό σεντόνι». Μια ιστορία που ξεχειλίζει ανυπομονησία για το τέλος, την οποία και σου ξεπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο!

Δήμητρα: Οι ιστορίες είναι πολλές και αυτό είναι κάτι που χαροποιεί την ομάδα πάρα πολύ. Αν έπρεπε να επιλέξω κάποιο κομμάτι ως πρόταση στους αναγνώστες αυτού του άρθρου, αυτό θα ήταν το «Γεύση και Άρωμα» του Βαγγέλη Ευαγγελίου, για μια πιο φιλοσοφική προσέγγιση της αλληλεπίδρασής μας με ανθρώπους.

Που θέλει να πάει το Fably;

Κώστας: Στ’ αστέρια και ακόμα παραπέρα ελπίζουμε! Θέλουμε το Fably να είναι μέρος “εκτόνωσης” για τους δημιουργούς, χαλάρωσης για τους χρήστες και να γίνει το μέσο εκείνο που θα κάνει την δημιουργία ιστοριών το next big thing στον κόσμο του περιεχομένου.

Σωκράτης: Που θέλει να πάει; Στη ζωή κάθε ανθρώπου που έχει ανάγκη να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του ή/και να ταυτιστεί με άλλους δημιουργικούς ανθρώπους. Μέσα από τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας και διατηρώντας το ρομαντισμό της γραφής και της ποιοτικής δημιουργίας, το Fably είναι ο υπέροχος κόσμος που μέχρι σήμερα απουσιάζει.

Άλκης: Το Fably θέλει να γίνει κάτι παραπάνω από μια πλατφόρμα δημοσίευσης ιστοριών. Θέλουμε να αποτελέσει όχι μόνο ένα σύνολο καινοτόμων εργαλείων, αλλά και μια εμπειρία για τους χρήστες μας. 

Δήμητρα: Το Fably αποσκοπεί να γίνει το ιδανικό μέρος για κάθε δημιουργό και κάθε άνθρωπο που αγαπά τα δημιουργικά concepts και απολαμβάνει το πώς ενσωματώνεται η τεχνολογία σε αυτά. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος φτιαγμένος από ιστορίες κάθε μορφής, κάθε γλώσσας και κάθε ανθρώπου.

www.facebook.com/joinfably/www.fably.io