Στο βωμό της ματαιοδοξίας και της ανάγκης για ένα αδύνατο κορμί, έχει θυσιαστεί η ασφάλεια και η υγεία πολλών ατόμων (κυρίως γυναικών) που δε διστάζουν να δοκιμάσουν τα πάντα για να φτάσουν στο στόχο τους. Εύκολα θύματα της βιομηχανίας της δίαιτας, εμπιστεύονται τον καθένα που πλασάρει μια δίαιτα με εντυπωσιακό όνομα και θεωρούν λογικό να πειραματιστούν και να κινδυνεύσουν, για να χάσουν πολλά κιλά και μάλιστα γρήγορα. Γιατί αυτή είναι η παγίδα: το πολλά και το γρήγορα! Και όταν λέμε ότι είναι διατεθειμένοι να δοκιμάσουν τα πάντα, εννοούμε μεθόδους που δε σας περνάνε καν από το μυαλό. Παρακάτω οι πιο εξωφρενικές και επιβλαβείς δίαιτες:

 extreme diaites
  • η δίαιτα του βαμβακιού: η οδηγία (αν είναι δυνατόν) είναι η εξής: όποιος θέλει να χάσει βάρος θα πρέπει να καταναλώνει μικρά μπαλάκια βαμβακιού αντί για φαγητό ώστε να μην πεινάει… Δε χρειάζεται να πούμε ότι είμαστε ένα βήμα από τη νευρική ανορεξία, αλλά εκτός αυτού η δίαιτα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία από πνιγμό ή σε μπλοκάρισμα του πεπτικού σωλήνα με κίνδυνο το θάνατο!
  • αλκορέξια: είναι αρκετά σαφές, κρατάτε θερμίδες από το φαγητό, τρώτε δηλαδή όσο λιγότερο γίνεται, και καταναλώνετε όσο αλκοόλ θέλετε. Αυτή η δίαιτα φαίνεται ότι είναι αρκετά δημοφιλής στα άτομα που έχουν έντονη κοινωνική ζωή και θέλουν να διατηρήσουν τη σιλουέτα τους. Η σιλουέτα τους βέβαια είναι το μόνο που θα διατηρήσουν, καθώς το στομάχι τους και το συκώτι τους θα αυτοκτονήσουν, όπως και ο υπόλοιπος οργανισμός από ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.
  • breatharian: δεν τρώτε τίποτα, ούτε πίνετε, παρά αναπνέετε… Πάλι φλερτ με την ανορεξία, καταστροφή των μυών και του μεταβολισμού. (έχουμε κάνει εκτενή αναφορά http://www.savoirville.gr/breatharian-diet/)
  • atkins/ dukan: οι λεγόμενες πρωτεϊνικές δίαιτες. O Atkins πέθανε από καρδιά και ο Dukan συνελήφθη για συνταγογράφηση επικίνδυνων χαπιών. Αυτές οι διατροφές χαρακτηρίζονται από υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών οι οποίες ταλαιπωρούν τα νεφρά και το συκώτι. Όπως είναι αναμενόμενο, η μονοτονία και ο έντονος περιορισμός οδηγούν σε επαναπρόσληψη των κιλών, ενώ η έλλειψη λαχανικών και οσπρίων μπλοκάρει τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
  • η δίαιτα της λαχανόσουπας: γνωστή από τις μαμάδες μας, ένα διαιτολόγιο το οποίο βασίζεται κατά κύριο λόγο σε μια σούπα διαφόρων λαχανικών με την προσθήκη διαφόρων τροφών ανά ημέρα. Πρόκειται για ένα εξαντλητικό πρόγραμμα, το οποίο δεν καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες σε πρωτεΐνη και είναι και ιδιαιτέρως ολιγοθερμιδικό. Η απώλεια των κιλών που παρατηρείται εννοείται πως δεν είναι λίπος αλλά υγρά και πιθανώς και μυϊκός ιστός.

Τέλος, μια μόδα που ευτυχώς δεν έφτασε στη χώρα μας: η δίαιτα της “ταινίας”. Ταινία = η ασθένεια από το ομώνυμο σκουλήκι που αποτρέπει την απορρόφηση των συστατικών που προσλαμβάνονται από την τροφή, με αποτέλεσμα να μη “μετράνε” οι θερμίδες. Το σκουλήκι αυτό μπορούσε κανείς να το φάει ή να πάρει χάπια… #hmarton

Πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε διατροφή, σκέψου τι είναι πιο σημαντικό για σένα: ένα αδύνατο σώμα ή η υγεία σου;

www.facebook.com/grafeiodiatrofis