Βγαίνεις έξω για την απογευματινή σου βόλτα με τον σκύλο σου στο πάρκο, έχει λίγο αεράκι, γυρίζεις μετά από καμία ώρα στο σπίτι και φτερνίζεσαι για ένα 24ωρο. Ακόμη χειρότερα, σε έχει πιάσει μεγάλη φαγούρα σε πρόσωπο και μάτια και ψάχνεις απεγνωσμένα στο συρτάρι με τα φάρμακα να βρεις τα αντιισταμινικά σου. Παρατήρησες, όμως, αν και ο σκύλος σου υποφέρει από ανοιξιάτικες αλλεργίες;

Οι σκύλοι επηρεάζονται από τη φύση το ίδιο με σένα

Ειδικά όταν χώνουν τη μουσούδα τους στο γρασίδι και τα λουλούδια στη βόλτα τους, είναι φυσικό κι επόμενο η γύρη κάποια στιγμή να τους ενοχλήσει. Σίγουρα, τέτοιου είδους αλλεργίες είναι λιγότερο πιθανές για τους σκύλους απ’ότι για τους ανθρώπους και τις γάτες. Κι όμως, συμβαίνουν και κάπως θα πρέπει να βοηθήσεις τον μικρό τετράποδο φίλο σου.

Πώς θα καταλάβεις ότι ο σκύλος σου έχει κάποια εποχιακή αλλεργία

Στην πραγματικότητα, θα εμφανίσει σχεδόν τα ίδια συμπτώματα με έναν άνθρωπο. Θα τον δεις αναστατωμένο, να τρίβει μάτια και αυτιά συνεχώς προσπαθώντας να ανακουφιστεί. Τις περισσότερες φορές ίσως να γλείφει τις πατούσες του για να απομακρύνει ό,τι τον ενοχλεί. Μπορεί, μάλιστα, να ξεκινήσει κι εκείνος ένα αδιάκοπο φτέρνισμα. Εκεί θα πρέπει πλέον να έχεις καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Tι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τον σκύλο σου να ανακουφιστεί;

Η πρώτη συμβουλή που θα σου δώσουμε είναι να επικοινωνήσεις με τον κτηνίατρο. Ωστόσο, μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις και εκτός αλλεργιών για τον σκύλο σου είναι αρχικά να καθαρίζεις τις πατούσες του κάθε φορά που γυρίζετε από τη βόλτα σας. Όχι τόσο για να μη σου λερώσει το χαλί, αλλά για να μην έχει πάνω του υπολείμματα γύρης που τον ενοχλούν. Επίσης, ξέροντας ότι δεν είναι και το καλύτερό του, θα πρέπει να τον κάνεις μπάνιο μία φορά την εβδομάδα. Έτσι, θα καθαρίζεται το τρίχωμα του και δεν θα τον φαγουρίζει συνεχώς.

Αν, όμως, μετά από όλα αυτά συνεχίζει να ξύνεται ή να φτερνίζεται, ο κτηνίατρος θα σου δώσει μία πιο δραστική λύση.

featured image: Tommy Liu